Адеко България и Hi Way Jobs коментират критериите за мечтана работа на респондентите от проучването на Инженер.bg

20.07.2021 г.4 мин.

Мечтаната работа – всеки от нас със сигурност се стреми към нея. Имаме ли обаче ясна представа за критериите, които да следваме, за да постигнем удовлетворение от работната ни позиция и какво сме готови да предприемем, за да я получим? Отговори на тези въпроси потърсихме от техническите специалисти, които участваха в анкетата ни през юни т.г. В днешния материал даваме думата на HR експертите, за да коментират нагласите за постигане на мечтаната работа. Вижте какво споделиха за читателите на Инженер.bg, г-жа Надежда Василева от Адеко България и г-жа Нешка Стоянова от Hi Way Jobs.

По-високо възнаграждение и възможност за дистанционен режим на работа са сред критериите, които откроява г-жа Надежда Василева, директор „Подбор на кадри“ в Адеко България.

В момента на IT пазара у нас наблюдаваме много голяма динамика. Регистрираме ръст в търсенето на специалисти и съответно недостиг на кадри, което прави кандидатите „силните на деня“. Най-важно за тях си остава възнаграждението, каквото показват и резултатите от проучването на Инженер.bg.

По принцип кандидатите търсят увеличение на заплатата в размер на 10 до 15%, за да сменят работата си, когато са пасивни кандидати. Много актуална и важна за тях в момента е и работата от разстояние и е проблем, когато работодателите не предоставят такава възможност. Наблюденията на Адеко България показват, че интересните проекти, по които специалистите могат да работят, заемат трето по важност място при избора им на нова работа.

Според г-жа Нешка Стоянова – експерт подбор на персонала в Hi Way Jobs, кандидатите търсят градивна работна атмосфера и баланса между личния и професионалния живот.

„Като дългогодишен експерт в областта на човешките ресурси и подбора на персонал, един от любимите ми въпроси по време на интервю е: „Кои са трите най-важни фактора за Вас, за да изберете новото си работно място?“ Не поставям граници на отговорите и оставям кандидатите – технически или други специалисти, да тълкуват въпроса според собственото си разбиране. Хората най-често посочват работната атмосфера – екипа и ролята му, заплащането, работното време, отношението на работодателя (ръководителя) и възможността за директна комуникация с него“, посочва г-жа Стоянова.

Разбира се, чести отговори са също правилата на работното място, възможността за развитие и обучение, местоположението и др. „Не е изненада, че резултатите от анкетата се покриват с моите наблюдения през годините. Новото за мен е „гъвкавото работно време“ и все по-целеустременото желание на хората да намерят баланса между личния живот и работата. Радостна е статистиката, че близо 30% от хората работят мечтаната си работа. За щастие, младите специалисти, по мои наблюдения, не правят компромиси с личностното и професионалното си развитие и държат на принципите си при договаряне на трудовите взаимоотношения. Това се превръща в катализатор за все повече удовлетворени служители и работодатели“, коментира още тя.

Източник на снимковия материал: freepik.com

Тагове: HR, енергетика, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Адеко България ЕООД
https://adeccobulgaria.com/