Eнергиен мониторинг: Ретроспекция на DIRIS Digiware на Socomec

23.10.2020 г.7 мин.

През 1992 г. един млад инженер, отговарящ за разработките на електроника за комутационна апаратура, решава да съсредоточи изследванията си върху мултипараметричните измервания на електрическата енергия. „Визията на този инженер – Мишел Круменакер, който в момента е зам. главен изпълнителен директор на Socomec, довежда до създаването на ноу-хау, което не само съвършено допълва традиционните комутационни устройства, но и отваря напълно нов пазар по това време – мрежовите анализатори DIRIS. А те с основание могат да се разглеждат като нов, революционен еталон за енергиен мониторинг“, коментираха за Инженер.bg от фирма DTS – „Цифрови преносни системи“, ексклузивен дистрибутор и сервизен център на Socomec за България.

Пътят на революцията, или как бе създаден технологичен хъб

„Още с първите си стъпки DIRIS показва, че е концентрирал в себе си уникални и лесни за използване технологии. След пускането на първия мрежов анализатор през 1993 г., DIRIS продължава да се развива и усъвършенства, за да осигури пълен пакет функции за мрежови измервания, енергиен мониторинг и управление“, допълниха от доказаната българска инженерингова и търговска компания.

Значителните финансови инвестиции, в съчетание с мултидисциплинарния експертен опит на Socomec в този бранш, довеждат до успешната реализация на тази качествено нова технология. „Това е първата и единствена система за енергиен мониторинг с пълна функционалност, която съчетава функции за енергийна ефективност, експлоатационна готовност и безопасност за по-информирано вземане на решения“, заявиха от DTS – „Цифрови преносни системи“.

 

Надграждане на предишните версии за съответствие с дигиталната инфраструктура

Никога досега енергийният мониторинг не е имал по-голямо значение. С безпрецедентния по обем онлайн трафик и рекордни нива на пренос на данни, внимателното управление и овладяване на дигиталната инфраструктура могат да осигурят на организациите критична прозрачност и надеждност, която да служи за защита срещу нежелани престои.

„Над двадесет и пет години след като революционизира пазара на мултипараметрични измервания на електрическа енергия с DIRIS, Socomec отново създаде прецедент, като разработи най-новите модели анализатори за енергиен мониторинг DIRIS Digiware за променливотокови и постояннотокови инсталации с допълнителна функция за мониторинг на диференциални токове (RCM)“, поясниха експертите от българската фирма.

В помощ на проектантите и интеграторите в сферата на енергийната ефективност Socomec създаде онлайн асистента Meter Selector. Това е цифров асистент, чрез който с няколко кликвания можете да създадете най-добрата DIRIS DIGIWARE конфигурация за Вашия проект за енергийна ефективност.

Инструментът е на български език, а за създаването на проект са необходими само две стъпки – да  попълнете информацията относно Вашия проект, след което асистента автоматично ще генерира и покаже необходимите компоненти, техния брой и.т.н., съгласно изискванията и конкретиката на проекта. Във втората стъпка можете да изтеглите електрическата схема и списъка с материалите, както и да запазите проекта във Вашия профил, създаден при регистрацията.

За да тестване Meter Selector, последвайте посочения линк.

Какво е мониторинг на диференциален ток и защо има значение?

Токът на утечка към земята е естествено явление във всяка електрическа инсталация. Обикновено това е много нисък ток, който при липса на изолация протича от части на инсталацията под напрежение към земята. Той може да се увеличи с течение на времето, тъй като електрическата инсталация остарява. За разлика от дефектнотоковите защити (RCD), устройствата за мониторинг на диференциален ток RCM спомагат за подобряване на безопасността, като предупреждават потребителя за увеличаване на токовете на утечка, без да прекъсват неизправните вериги.

Подобряване на безопасността, експлоатационната готовност и качеството на информацията

Тиери Жост, маркетингов директор на Socomec, обяснява: „В духа на първоначалната разработка ние насочихме усилията си в това как да комбинираме различни технологии, за да осигурим истинска гъвкавост и интелигентност на дизайна. С добавянето на функция за мониторинг на диференциални токове, RCM системата е в състояние да осигури безпрецедентна безопасност – защита на хора и оборудване, без да се прекъсва захранването, благодарение на алармен сигнал, който осигурява ранна видимост на аномалиите“. Това означава, че операциите по поддръжката и планираните изключвания могат да бъдат организирани предварително, намалявайки скъпите престои. Със своята експлоатационна готовност 24/7 системата може да се използва и като метод за пасивна защита, за да се избегне нежелано изключване.

 

„Най-важното е, че системата за енергиен мониторинг способства за много по-доброто вземане на решения. Слабите места в електрическата инсталация могат да бъдат идентифицирани на ранен етап, а с по-точните данни се внася яснота при вземането на решения. В резултат на по-добрата информираност, аргументите за нови инвестиции и ремонти почиват върху много по-ясна база. Всяко следващо поколение на технологията за енергиен мониторинг DIRIS стъпва върху предходното и всяка следваща версия създава нов глобален еталон“, коментират още от DTS – „Цифрови преносни системи“.

Източник на снимковия материал: DTS – „Цифрови преносни системи“, Socomec, pixabay.com

Тагове: DTS – „Цифрови Преносни Системи”, Socomec, комутационна апаратура, мониторинг

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

DTS – Цифрови Преносни Системи ООД
http://www.dts-ups.com/