AI University Lab и АББ България създадоха програма за обучение по роботика и зарядна инфраструктура за ел. превозни средства

26.11.2020 г.4 мин.

AI University Lab и АББ България разработиха иновативна програма за обучение и преквалификация по роботика и зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. „Новата програма е подкрепена от Министерството на образованието и науката и се фокусира върху предоставянето на нови квалификации за работещи специалисти или наскоро завършили студенти. Тя цели да насърчи знанията и уменията сред учещите в гимназии и университети, както и да подпомогне професионалистите в сектора на роботиката и електрическата мобилност, които искат да развият и подобрят своята квалификация“, съобщиха за Инженер.bg от АББ България.


Модулите в програмата обхващат широк спектър от теми, свързани с инсталиране, поддръжка и програмиране на зарядните станции Terra AC и DC Wallbox, както и на роботите IRB120, 1100, 1300, 14000 и 14050. Програмата дава възможност на студентите да придобият важни умения за управление на проекти за инсталиране на такъв вид оборудване и свързаните с него дейности по маркетинг и продажби.

„Отначало курсовете ще се провеждат онлайн в динамична виртуална среда, а впоследствие целим организирането на присъствено обучение в учебната лаборатория на AI University. В края на програмата всички обучавани ще получават сертификат, удостоверяващ преминатото обучение и описващ придобитите квалификации“, посочиха от АББ България.

Лекциите в рамките на програмата ще водят експерти от АББ България и AI University, които ще споделят знания и опит, а записи от курсовете и лекциите ще бъдат достъпни за изтегляне през онлайн платформата за обучение от първото тримесечие на 2021 г.

На обща среща между AI University, АББ България и заместник-министъра на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева бе обсъдено, че съвместните действия трябва да се съсредоточат върху създаването на специализирани програми за обучение по класически и колаборативни роботи в индустрията и здравеопазването. Бяха дискутирани още инфраструктурата за дигитализация и зареждане за електрически превозни средства, заедно с бъдещи програми, които могат да подпомогнат растежа и бъдещото развитие на българските предприятия и инфраструктура.

„Сега повече от всякога е необходимо да се създадат ефективни точки за контакт – като тази лаборатория за обучение – между бизнеса и академичните среди. Отсега нататък изследванията, свързани със здравето и качеството на живот, ще надделеят в науката и ще създадат специфични изисквания за роботиката", заяви г-жа Карина Ангелиева.

Вече повече от година продължава сътрудничеството между АББ България и AI University Lab за разработване на оптимално решение за прилагане на колаборативни роботи YuMi в клинични лаборатории и в сегменти на крайни потребители като аптеки и магазини. Двете организации развиват и съвместни проекти в областта на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства, производството на „зелен“ водород и хибридни енергийни системи, спомагащи напредъка в бъдещето на мобилността.

AI University Lab е лаборатория за изкуствен интелект, създадена през 2018 г. като публично-частно партньорство между Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), София, и Alliance Medica Capital. Тя е специализирана в разработването на иновативни решения и продукти, използващи изкуствен интелект, както и върху изследването на решения в роботиката и др.

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Тагове: ABB, АББ България, дигитализация, електромобилност, здравеопазване, обучение, роботизирани системи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg