Решения за защита на фотоволтаични енергийни системи Green Protect от ETI Elektroelement

14.12.2020 г.6 мин.

Днес електрическата енергия от фотоволтаични централи бележи ръст на енергийния пазар, като се очаква в бъдеще тази тенденция трайно да се запази. „С ясна грижа към околната среда ETI непрекъснато разработва решения за защита на фотоволтаични енергийни системи. В портфолиото Green Protect на компанията са включени предпазители NH, предпазители CH, държачи за предпазителите, разединители, устройства за защита от пренапрежение и всички аксесоари, които са необходими за безопасна защита, както и за лесна експлоатация и поддръжка на фотоволтаични инсталации“, информираха за Инженер.bg от българския офис на утвърдения словенски производител ETI Elektroelement.

„С нарастващата номинална мощност на фотоволтаичните енергийни системи се увеличава и номиналното напрежение на DC частта на фотоволтаичните инвертори. С по-високото номинално DC напрежение, достигащо до 1500 V постоянен ток, фотоволтаичните панели станаха значително по-ефективни“, допълниха от ETI Elektroelement.

Какви предизвикателства поставя фотоволтаичната енергетика пред ETI?

Компанията създаде решения за защита на постояннотоковата част на фотоволтаични инсталации с предпазители NH и защита на фотоволтаичните панели с предпазители CH. „Основно предизвикателство пред инженерите на ETI е как да се разработи ново поколение продукти и оборудване, които да бъдат ефективни и безопасни при номинално напрежение до 1500 V DC. Решенията на компанията са в областта на технологията на предпазителите, тъй като кварцовият пясък, който е способен да абсорбира голямо количество енергия за кратко време, все още е най-доброто решение за прекъсване на веригата в случай на повреда в постояннотоковите системи 1500 V“, коментираха българските специалисти от компанията.

Второто предизвикателство пред производителя е как да се постигнат gPV характеристики, които не се влияят от електрическите и температурните цикли, които са неизбежни. „Благодарение на своя опит и знания, ETI разработи иновативни предпазители, които не се влияят от фотоволтаичните цикли. Предимства от използването на предпазители за фотоволтаична защита са по-високата способност на прекъсване, изключване при по-ниски стойности на тока в случай на повреда и надеждна защита в сравнение с други защитни технологии“, поясниха от ETI Elektroelement. GPV характеристиката е разработена специално за фотоволтаични приложения и съчетава характеристики за бърза реакция без влияние върху електрическите цикли. Продуктите Green Protect на ETI са подходящи за монтаж както в нови инсталации, така и за поддръжка на съществуващи системи.

NH предпазителите са предназначени за защита на проводници в близост до фотоволтаичните инвертори. Те са разработени в размери 01XL, 1XL, 2XL и 3L до 500 A и 1500 V DC. GPV характеристиката има капацитет на изключване до 70 kA за по-малко от 3 ms, без това да се променя във времето. По-високата способност на прекъсване на веригата, необходима за по-голяма номинална мощност на инверторите и следователно за по-високи номинални токове, става все по-важна характеристика и ETI обръща специално внимание на тази техническа спецификация. Предпазителите NH се предлагат в ножово изпълнение за монтаж в държачите и S170, U170 за директно свързване в обединителния блок. Всички имат стандартен горен индикатор, който е предназначен за свързване с микропревключватели NVS5 за дистанционен мониторинг на работата на предпазителите. Устройствата NH 1 500 V са сертифицирани в съответствие с изискванията на IEC и UL стандартите.

За защита на фотоволтаичните панели срещу обратен ток в случай на неизправности на фотоволтаични модули е разработено ново поколение цилиндрични CH gPV предпазители за токове до 32 A, напрежение 1500 V DC и изключваща способност до 50 kA. Компанията-производител предлага цилиндрични предпазители от 2 до 20 А в стандартен размер 10x85 mm и цилиндрични предпазители от 25 до 32 A с размер 10/14x85 mm. Този тип предпазители на ETI са с различни видове свързване, ножови накрайници за монтаж в държача и SU изпълнение за директно свързване към електрическата верига. Предпазителите с размер 10/14x85 mm са с патентован дизайн за прекъсване на веригата в случай на късо съединение. Цилиндричните предпазители са разработени в съответствие със стандарта IEC и предстои да бъдат одобрени по UL стандарт.

Във всички фотоволтаични предпазители се използват елементи от чисто сребро, които осигуряват висока проводимост и по-малко разсейване на мощността. Свързващите части също са посребрени за по-добра връзка и защита срещу въздействието на околната среда. Освен това, всички предпазители са монтирани в екологично керамично тяло, вместо решенията, използващи меламин, на конкурентни производители. „Тенденцията във фотоволтаичните системи вероятно е в посока намирането на решения, които ще имат по-голям капацитет за издържане на енергия от къси съединения. В момента ETI разработва продукти и решения и в тази посока. Всички наши продукти са проектирани с цел осигуряване на максимална защита на крайните потребители, както и на оборудването, необходимо за функционирането на нашите решения“, заявиха в заключение от ETI.

Източник на снимковия материал: ETI Elektroelement, freepik.com

Тагове: ETI Elektroelement, електротехника, енергетика, соларни системи

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ETI Elektroelement
http://www.etigroup.eu/