За производство и съхранение под контрол, Унисист Инженеринг извършва температурно и влаго картиране на индустриални обекти

31.01.2025 г.4 мин.

В множество промишлени сектори, като например хранително-вкусовия или фармацевтичния, има строги изисквания по отношение на температурата и средата за съхранение на готовата продукция. За целта е необходимо тези индустриални предприятия да удостоверят, че условията в техните складови бази, хладилни помещения, чисти стаи, производствени обекти и др., отговарят на приетите норми и са под постоянен температурен контрол. В помощ на производствените и логистичните компании фирма Унисист Инженеринг извършва цялостно температурно и влаго картиране (мапинг) както на работни и складови зони, така и на подвижни обекти като хладилни камиони, контейнери, транспортни чанти и др.

„Картографирането се извършва изцяло в съответствие с изискванията на разпоредбите за добра дистрибуторска (GDP) и добра производствена практика (GMP). То се осъществява с помощта на достатъчно на брой устройства с висок клас на точност, калибрирани от оторизирана контролна лаборатория“, съобщиха за Инженер.bg от водещата българска производствена, инженерингова и търговска компания Унисист Инженеринг.

Фирма Унисист Инженеринг предоставя професионални услуги, свързани с мапинг на обекти по всички упоменати в анекс 11 на правилника картирания. Това включва:

  • Картиране на аптечни помещения преди пускане в експлоатация (узаконяване);
  • Лятно картиране;
  • Зимно картиране.
  • Консултации при неясноти в нормативната уредба след извършване на картиране и др.

„Нашият екип от водещи специалисти извършва температурно и влаго картиране на помещенията чрез пряк запис на параметрите на средата посредством еталонирани датчици. Разположението на датчиците се определя след предварителен оглед и заснемане на зоната с помощта на термографска камера. Продължителността на записа е без ограничения и се определя единствено от производствения цикъл и изискванията на системата по качество“, обясниха от Унисист Инженеринг.

След като се проведе измерването, генерираният запис предоставя информация за стойностите на температурата и влажността в обекта през интервал от 1 min. Резултатите се обработват с помощта на специализиран софтуер, който отразява разпределението на температурата и влажността в различни сечения на помещението. „Точността на метода е 0.1 °C и 0.1 %rH при разрешаващата способност < 0.50 m. От така регистрираната мрежа с данни се получава информация за местата с най-големи колебания, идентификация на източниците на тези колебания, потоците на топлина в помещението и др.“, допълниха българските специалисти.

Методът с термо мапинга е приложим навсякъде, където се извършва производствена дейност или съхранение на материали, вещества или продукти, особено чувствителни към физическите параметри на средата. В частност, практиките и изискванията за подходящата микросреда в аптечните или във фармацевтичните складове за съхранение и дистрибуция на лекарствени продукти в Европейския Съюз се определят от „Ръководство за добра дистрибуторска практика при търговията с лекарствени продукти за хуманна употреба“, влязло в сила от 7 март 2013 г.

„Температурно и влаго картиране се прави, когато помещението се въвежда в употреба. То е наложително и при всички случаи, когато са направени значителни архитектурни промени в обекта, както и когато са налице архитектурни промени извън него, имащи пряко въздействие върху контролираните параметри – температура и влага, в съоръжението. Мапинг се извършва и при направени значителни промени в оборудването за запис и поддържане на температурата и влагата в работната зона“, допълниха още от Унисист Инженеринг.

Източник на снимковия материал: Унисист Инженеринг, ©Engineer BG via Canva.com

Тагове: картографиране, логистика, производство, Унисист Инженеринг, фармация, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Унисист Инженеринг ЕООД
www.unisyst.bg