Lacrima: Вярваме в симбиозата между традициите и технологиите в преработката на мляко и направата на млечни продукти

14.02.2025 г.5 мин.

Кисело мляко, сирене, кашкавал – българската трапеза е истински богата с тези съкровища. А за да надникнем по-дълбоко в традициите на тяхното производство, отправяме поглед към района на Пазарджик, където се намира една от най-старите млекопреработвателни компании у нас – Lacrima. Основана през 1959 г., днес Lacrima е водещ производител на млечни продукти, който, съчетавайки традиционни методи, местни суровини и съвременни технологии, присъства устойчиво на българския и международния пазар. Ролята на компанията в хранително-вкусовата промишленост ѝ отрежда и място сред водещите работодатели в бранша. Вижте повече в следващите редове.

Началото на Lacrima и традициите на региона

Историята на Lacrima започва в Южна България, в град Пазарджик – плодороден регион, известен със своите зелени пасища и качествени животновъдни ферми. Местността предлага подходящи условия за отглеждане на крави и овце, а от там и на мляко с висока хранителна стойност. Именно тези ресурси са част от културната и икономическата идентичност на региона. “Партнирайки си с най-големите ферми в Южна България, Lacrima гарантира, че всяка капка мляко е внимателно събрана и проверена за качество, за да бъде част от бъдещото производство на сирене”, категорични са от компанията.

„Днес, след повече от 65 години, Lacrima е с един от най-големите и най-опитни млечни заводи в България, с площ от 19 500 m2 и производствен капацитет от около 70 t мляко на ден”, добавиха те.

Качествен контрол и иновации в производството

Съчетанието между традиционни рецепти и съвременни технологии е философията, върху чиято основа се развива Lacrima. Заводът разполага с модерна лаборатория, която позволява редовни тестове на суровото мляко и на крайния продукт. Всяка партида мляко и всяка закваска преминават през строг контрол, а по време на производствения процес се извършват повече от 30 различни теста – от коагулацията и рязането на сиренето до процеса на съхранение и узряване.

Компанията също така осигурява пълен мониторинг на всеки етап от производството, като за целта се използват и външни независими лаборатории, които да гарантират точността и обективността на резултатите. В допълнение, Lacrima създава и собствена експериментална лаборатория, в която се разработват иновативни продукти, отговорящи на съвременните изисквания на пазара.

Разширяване на пазарите и участие на международната сцена

Продуктите на Lacrima се предлагат не само на българския пазар, но и на международните пазари. „Компанията ни е лицензирана за износ на български бял и жълт кашкавал и успешно доставя своите продукти в страни от Европа, Русия и Близкия изток. Повече от половината от произведената продукция се изнася в чужбина, а ние постоянно търсим нови партньори, за да разширим присъствието си на нови пазари”, споделиха от Lacrima.

През 2020 г. Lacrima открива завод в Йордания, който днес произвежда млечни продукти за региона. Инвестицията в размер на 50 милиона евро е финансирана от оперативните парични потоци на компанията и подпомага създаването на завод, който обхваща целия процес – от събиране на мляко до производство на сирене и пакетирането на готови продукти. Този ход е и в съответствие с целите на Йордания за развитие на хранително-вкусовата индустрия и осигуряването на хранителна сигурност за страната.

Признания и награди

Множество български и международни отличия признават високото качество на продуктите на Lacrima. През 2014 г. сиренето на компанията печели златен медал на международното изложение „Светът на млякото“ в София, същият успех се повтаря и през 2023 г. В същата година компанията печели наградата „Златна мартеница“, връчвана на утвърдени местни производители. А през 2021 г. фабриката получава оценка А+ от FDA.
Производител на български млечни продукти с 65-годишен опит, Lacrima изнася продукцията си в 23 страни по целия свят. Компанията поддържа портфолио от 50 продукта и 20 ексклузивни марки, зад които стои екип от опитни специалисти.

Ако и Вие се вълнувате от традиционната млекопреработка и новите ХВП технологии, вижте свободните работни позиции на компанията в микросайта ѝ в Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Lacrima, ©Engineer.BG via Canva.com

Тагове: Lacrima, кариера, производство, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Лодис Инвест ЕООД / LÀCRIMA
https://www.lacrimadairy.com