Жо и Вен България: Термомагнитна защита Ex9SN25B0.16A на NOARK удължава живота на двигателя, като го предпазва от претоварване

24.11.2022 г.5 мин.

„Моторните защити са електромеханични устройства, които защитават главната електрическа верига. Те са средство за автоматизация, предназначено за защита на двигателите от прегряване и претоварване. Основната им употреба е с цел ръчно включване/изключване на двигателите и предпазване от късо съединение и загуба на фазата. Ръчната термомагнитна моторна защита спестява разходи и пространство. Тя реагира мигновено при наличие на късо съединение, като изключва двигателя в рамките на милисекунди. Моторните защити могат да се комбинират и настройват заедно с контактори и термични релета”, обясниха специалистите от Жо и Вен България. Какво още разказаха пред Инженер.bg за термомагнитната защита Ex9SN25B0.16A на NOARK, ще Ви разкажем в следващите редове.

„Моторните защити са проектирани за многократна употреба, монтират се бързо и лесно към различни видове контактори и осигуряват безаварийна работа на двигателите. Претоварването на двигателя може да доведе до електрически и механични аварии. Електрическите аварии се предизвикват от свръхнапрежение, рязък пад в напрежението, отпадане на една или две от фазите, къси съединения, при които високата стойност на тока поврежда двигателя и т.н. Механичните аварии, от своя страна, могат да се причинят от блокиран или претоварен ротор, което води до прегряване и увеличение на тока, респективно нанася необратими щети върху двигателя”, поясниха от екипа на водещата търговска компания Жо и Вен България, която е официален дистрибутор на NOARK Electric.

„Ползата от термомагнитната защита Ex9SN25B0.16A на NOARK е, че си осигурявате сигурност и контрол за безпроблемна работа на мотора”, допълниха от дружеството.

Накратко за претоварването на електродвигатели (мотори)

Съществуват няколко причини за възникването на претоварване: прекъсване на една от фазите, прекомерно увеличаване на товара на ротора, затруднено движение или пълен блокаж на ротора (поради механични повреди), излизане на захранващото напрежение и честотата от номиналните им нива с повече от 15% и др.

Подобни аварии предизвикват следните щети: производствени загуби, загуба на суровини, необходимост от поправка на производствен инструмент, лошо качество на производството и забавяне на доставките. Те са предпоставка за тежки последици върху лицата, които се намират в пряк контакт с двигателя по време на инцидентите.

При пуск на двигателя възниква висок пусков ток, който води до моментно претоварване. Този тип претоварване се самоликвидира при достигане на номинални обороти на двигателя. Съществено условие за рентабилността на защитите е да не се влияят от пусковия ток. Това се постига чрез интегриране на термична компонента в защитата. Такива защити се наричат термично-токови защити. Всеки двигател трябва да има защита от късо съединение, която прекъсва тока, при внезапен пик – 10 пъти номиналния ток.

Защитата от късо съединени трябва да сработва максимално бързо. За защита на двигателя от късо съединени се използват предпазители – с еднократна употреба. Вторият начин за предпазване на двигателя от късо съединение са магнитните прекъсвачи, които могат да се рестартират – с многократна употреба.

Технически характеристики на Ex9SN25B0.16A:

 • Налична топлинна защита;
 • Тип контролен елемент – команден бутон;
 • Номинален постоянен ток (Iu) – 160 mA;
 • Налична чувствителност при отпадане на фаза;
 • Степен на защита (IP) – IP20;
 • Височина – 81 mm;
 • Широчина – 5 mm;
 • Текуща настройка на претоварване;
 • Технология на изключвателно устройство – термостатична;
 • Конструкция на устройството – вградена в корпус;
 • Брой полюси – 3;
 • Дълбочина – 91.3 mm;
 • Регулиране на късо съединение без забавяне – 1.5 s;
 • Тип връзка с главната верига – рамка за скоба;
 • Номинална мощност на късо съединение Icu при 400 V, AC – 100 W.

Експертите от Жо и Вен България имат дългогодишен опит и познания в областта на електротехническите компоненти. Дейността им е съсредоточена в търговията с продукти на глобални производители, лидери в областта, както и производство на електрически табла.

Източник на снимковия материал: Жо и Вен България, NOARK

Тагове: дефектнотокови защити, дистрибуция, електротехника, Жо и Вен България, индустрия, прекъсвачи, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Жо и Вен България ООД
www.joiven-eshop.com