ЕТА-СИС: GSM кодовата ни брава е иновативно решение за надеждна защита и отдалечен контрол на достъпа до жилищни обекти

01.04.2024 г.8 мин.

GSM кодовата брава, разработена от доказания специалист в производството на оповестителни системи, решения за сигурност и персонални електронни устройства за известяване ЕТА-СИС, осигурява достъп до различни обекти чрез дистанционното въвеждане на код. „Новото и различното в кодовата ни брава е, че тя позволява промяна на кода и настройките на бравата от собственика през GSM-а му. Единствено той притежава пълни права за дистанционно програмиране и контрол на достъпа до обектите си. Системата е особено подходяща за наемодатели, които предоставят жилища за временно настаняване – апартаменти, къщи за гости, вили, бунгала, хостели и др.“, съобщиха за Инженер.bg от българското дружество. Повече за предимствата на съвременното решение ще Ви представим в следващите редове.

С инсталацията на GSM кодова брава от ЕТА-СИС, отпада необходимостта да бъдат предоставяни ключове на наемателите, респективно – рискът от загубата им. Също така, когато собственикът работи с доверени брокери, не е необходимо да им предоставя ключ за всеки оглед, вместо това може еднократно да им отвори вратата със SMS. 

Окомплектовката на GSM кодовата брава включва:

 • GSM комуникатор в кутия с висока степен на защита срещу прах и влага IP55;
 • Вандалоустойчива метална клавиатура;
 • Адаптер 220/15 V и номинален ток 0.55 A;
 • GSM антена.

Монтаж и употреба на GSM кодовата брава

„Едно от предимствата на кодовата брава, освен високата надеждност и широката функционалност, е лесният монтаж и безпроблемното въвеждане в експлоатация. Клавиатурата се монтира извън обекта/жилището, до входната врата, а кутията с GSM модула – на подходящо място вътре в жилището. При набиране на актуалния код, вратата се отключва за предварително зададено от собственика време. Излизането от обекта е възможно с натискането на бутон, инсталиран от вътрешната страна, без необходимост от въвеждане на код или посредством дръжката на вратата в зависимост от типа ѝ и този на електромагнитната брава“, поясниха професионалистите.

Времето за отключване, както и съответният код, могат лесно да бъдат променяни при смяна на наемателите. Това се осъществява чрез SMS от GSM устройството на собственика. Освен промяна на кода, собственикът може да го изтрие напълно, като в този случай нито един код няма да задейства механизма за отваряне на вратата. Фирмата предлага и монтаж на допълнително реле, позволяващо дистанционно изключване на електрозахранването в апартамента.

„По желание на клиента, собственикът е възможно да бъде уведомен със SMS за пристигането на наемателите, при първото използване на нов код, след което да включи захранването в жилището. Допълнително могат да се активират и системни SMS-и за състоянието на захранването, акумулатора и изправността на устройството“, заявиха от ЕТА-СИС.

Устройството поддържа акумулаторна батерия с електрически заряд 1.3 Ah, която осигурява работа в авариен режим при спиране на захранването. Консумацията на GSM кодовата брава е незначителна и периодът на аварийна работа на практика се определя от консумацията в заключено състояние на електромагнитната брава. GSM кодовата брава управлява електромагнитна ключалка, работеща на 12 V, която не е включена в комплекта. Електромагнитната брава се закупува допълнително при необходимост, като може да се използва и вече наличната брава (в случай, че вратата разполага с такава).

Освен „комуникация“ с електромагнитната ключалка, кодовата брава осъществява и мониторинг на захранващото напрежение. Благодарение на това, при отпадането му е предвидена възможност за изпращане на предупредителен SMS няколко минути по-късно с текст: „NO_AC“ до собственика. Тази опция е програмируема и фабрично изключена, което ще рече, че трябва да се включи допълнително от настройките. По желание на клиента, системата може да изпраща и SMS при отслабване на акумулатора – „LOW_BATT“, както и „GUEST_ARRIVE“ при първото използване на нов код, което уведомява собственика, че новият наемател е дошъл. И двете опции са също програмируеми, но фабрично са изключени.

„GSM кодовата брава позволява и поставянето на модул реле 220 V/10 A за управление на допълнителна верига. С инсталирането му, собственикът ще може да включва/изключва различни консуматори в обекта (например да спре тока при напускане на наемател, за да е спокоен, че не са оставили включен климатик, бойлер и т.н.)“, допълниха още производителите.

За да гарантира сигурност за собственика и наемателите, GSM кодовата брава разполага с вградени защити. В това число:

 • Защита против кражба/повреда на клавиатурата: Вътре в клавиатурата е интегриран бутон, който затваря веригата при затваряне на капака. При отварянето на клавиатурата собственикът ще получи SMS „Keypad Tamper Alarm!“, който го предупреждава за посегателство;
 • Защита срещу опит да се проникне в жилището чрез налучкване на кода:При 10 неуспешни опита за въвеждане на код клавиатурата започва да свети в червено, блокира се за 30 s и се включва звукова индикация, наподобяваща сирена. По желание на клиента, може да се активира и получаване на SMS при такава ситуация. Текстът на SMS-а ще бъде „Fake code 10 times!“;

 • Защита срещу оставена/забравена отворена входна врата:Програмно се задава време, за което вратата трябва да се затвори след отваряне. Ако това време се просрочи, ще се включи звуковата индикация на клавиатурата за 30 s, а собственикът ще получи SMS „Door Left Open!“. Тази опция не е програмируема, изключването ѝ се осъществява чрез поставяне на мост на клемите за датчика „затворена врата“;
 • Защита против кражба на устройството:Веднъж програмирана с валиден телефонен номер на собственика, бравата отговаря на команди за смяна на настройки и телефони само на този абонат, независимо каква SIM-карта се слага в нея и как се включва/изключва устройството. Бравата може да бъде върната към фабрични настройки само със SMS с текст: „RESET“, изпратен от собственика. Тази мярка се предприема с цел превенция срещу кражба. В случай че GSM бравата бъде открадната, независимо че ѝ е поставена друга SIM-карта с въведени в нея други телефонни номера, тя ще продължи да изпълнява команди само от  номера на официалния ѝ собственик.

Необходими изисквания, които е важно да се вземат под внимание при закупуването на SIM-карта за GSM кодовата брава:

 • Картата да може да изпраща и получава SMS-и;
 • Картата да бъде с премахнат PIN код;
 • Да бъдат забранени всички „Услуги с добавена стойност“;
 • По възможност да бъде спрян интернетът;
 • При използване на карта на месечен договор, да ѝ бъде поставен минимален лимит.

Източник на снимковия материал: ЕТА-СИС, canva.com

Тагове: LifeStyle, електроника, ЕТА-СИС, инженеринг, контрол на достъпа, производство, сигурност, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЕТА-СИС ООД
www.eta-sys.com