Електро Плюс: Сигналните устройства на Sirena повишават безопасността при работа с промишлени подемни устройства

20.09.2022 г.7 мин.

Оборудването, използвано за дейности по повдигане и преместване на товари, значително опростява работата в строителството и при преместване на тежки товари от едно място на друго. Тези процедури са често срещани в различни индустриални отрасли и имат достатъчно голямо разпространение в тежката промишленост и складовите дейности. Използването на кранова техника крие значителна опасност за техници, оператори и други работници в зоните, където се извършват товаро-разтоварни дейности. Заради това е изключително важно да се осигури безопасността при маневриране, като по този начин се опазва здравето на персонала и се оптимизира времето за извършване на операциите. Това означава, че всеки, намиращ се близо до кран, следва да знае кога той се движи, пренасяйки някакъв товар.

„Компанията Sirena предлага широка гама от устройства за визуална и акустична сигнализация. Те отговарят на изискванията за светлинната и звуковата сигнализация при използване на кранове. Това са електронни и електромеханични сирени, устройства за акустична и визуална сигнализация от серията Mline, LED индикаторите Ovolux и TWS модулните сигнални колони от портфолиото на компанията“, съобщиха за Инженер.bg от водещата търговска фирма Електро Плюс, която предлага изделията на италианския производител Sirena в България.

Често за управление на движението на крана и за предупреждаване на служителите се подават ръчни жестови сигнали. Този метод изисква наблюдаващ специалист, който да гарантира, че всичко протича гладко и безопасно. Различните сигнали с ръце обаче могат да бъдат и объркващи. Възможността за грешки е висока и това може да повлияе на цялата операция.

Звуковата и визуалната сигнализация помагат да се предпазят хората от тези опасности, предупреждавайки ги, че са под или близо до движещ се товар, за да вземат необходимите предпазни мерки и да избегнат евентуален инцидент. Правилно подадените сигнали са изключително важни, тъй като акустична сигнализация с ниска степен на звука или визуална сигнализация с недостатъчен интензитет е възможно да доведат до опасни и скъпоструващи аварии.

За повишаване безопасността на мостовите кранове се препоръчва използването на устройства за визуална и акустична сигнализация. Условията на околната среда могат да попречат на работниците да чуят или да видят даден сигнал, но рядко се случва забелязването и на двата вида сигнализация да бъде възпрепятствано.

Предимства на звуковата и визуална сигнализация при използване на мостов кран

„Комбинацията от визуални и акустични сигнални устройства при работа с мостов кран намалява опасността от нараняване на персонала и увеличава производителността“, поясниха от Електро Плюс.

Сигналните устройства намаляват риска за персонала, като го предупреждават за предстояща опасна операция, така че да се избегнат фатални инциденти, наранявания или загуба на време. Този намален риск обаче зависи от ефикасността на сигналното устройство във всяко приложение.

Избор и инсталиране на правилното устройство за визуална и акустична сигнализация

Когато се избира звукова сигнализация за движението на мостов кран, е важно да се гарантира, че сигналът е с правилното ниво на децибели за даденото приложение, т.е. може да се чуе въпреки шума от машините, но не е толкова силен, че да постави под риск работниците. Определянето на правилното ниво на децибелите на звуковия сигнал се основава на приложението и областта, в която ще се използва устройството.

Звукът намалява значително с увеличаване на разстоянието от източника, а значително по-силните от необходимото звукови сигнали могат да бъдат стряскащи или дори опасни за работниците. Светлината, от друга страна, не намалява интензитета си с увеличаване на разстоянието и не е толкова натрапчива, ако е прекалено интензивна в дадена среда.

Електронни и електромеханични сирени

„Като цяло и двата вида устройства са подходящи за мостови кранове и друго мобилно оборудване. Програмируемите електронни сирени позволяват регулиране на силата на звука и предлагат избор от много различни видове звуци с помощта на dip-превключвател“, заявиха от Електро Плюс.

Електромеханичните сирени, от друга страна, имат висока производителност. Те са подходящи за алармиране в ситуации на риск или опасност.

Устройства за акустична и визуална сигнализация Mline

Тези устройства са подходящи за работа с окачени товари. Благодарение на модулната си концепция, те позволяват акустична и/или визуална сигнализация с многофункционална LED светлина с високи акустични характеристики, използвайки многоканална технология. Гамата предлага 64 звука и 22 светлинни ефекта (стробоскопичен ефект и постоянна светлина).

LED индикатори от гамата Ovolux

LED индикаторите Ovolux могат да се използват към крановете за индикация на състоянието им: включен/изключен. Разработени са с последно поколение SMD светодиоди с ефекти на постоянна и мигаща светлина. Индикаторите се предлагат в 3 варианта на конекторите: кабелен вход M16, конектор E27 и конектор с 1/2” NPT резба.

TWS модулни сигнални колони

Сигналните колони TWS се предлагат в три различни размера и тази функция ги прави подходящи за монтаж на малки и големи кранове. „Всички TWS колони използват най-новата многофункционална LED технология, която позволява управление на различни светлинни ефекти, постоянна светлина или различни видове мигаща светлина. За да се добави и акустичен сигнал е необходимо в конфигурацията просто да се прибави акустичен модул“, допълниха още българските специалисти.

Един от клиентите на Sirena в Чехия, компанията Kvadro, използва LED тяло Ovolux в един от проектите си. Мигащата кехлибарена светлина на Ovolux показва, че мостовият кран е в движение, като по този начин се повишава безопасността на хората, работещи под машината.

Източник на снимковия материал: Електро Плюс, Sirena

Тагове: Sirena, Електро плюс, електротехника, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Електро плюс ООД
www.electroplus.net