Експертите в производството на лицеви панели и клавиатури от Таурус-93 коментират разликата между LCD и LED индикацията

14.03.2023 г.5 мин.

Някога замисляли ли сте се защо основата, използвана за лицеви панели, се различава при LCD и LED индикацията? Експертите от Таурус-93българска компания с дългогодишен опит в ситопечата, производството на лицеви панели и клавиатури, споделиха пред Инженер.bg полезна информация за същността и разликите между двете индикации. „За постигане на LED индикация използваме поликарбонатно фолио, когато изработваме лицеви панели, а за LCD индикацията – полиестерно фолио. Дебелината му може да варира в диапазона 0.175-0.250 mm, а за да удовлетворим желанието на клиента за конкретен цвят, работим както с предварителна мостра, така и с RAL-каталог”, коментираха специалистите.

„За производството и монтажа на клавиатури и лицеви панели разполагаме със ситопечатни машини, машина за печатане – графопреса, сушилня за UV лакове и мастила Pangoline, ракелозаточваща машина и всички други необходими ни инструменти и апарати. Технологията, която използваме, се основава на ситопечат върху специални фолиа (главно поликарбонатно и полиестерно фолио), пластмаси и ПВЦ. Консумативите са печатни платки, самозалепващи и двойно залепващи фолиа, контактни пластини, конектори, лентови кабели, светодиодни и течнокристални индикации”, поясниха от Таурус 93.

Технология за LCD индикация

„LCD е абревиатура от Liquid Crystal Display, или буквално преведено течнокристален дисплей. Технологията използва течни кристали, които под въздействието на напрежение придобиват определена конфигурация. В зависимост от приложението се избира конкретната конфигурация, която може да блокира или пропуска светлината. LCD притежава червени, зелени и сини подпиксели, които се съдържат във всеки пиксел. Именно чрез тях се постигат цветните изображения. Светлината, която пикселите излъчват, се контролира от транзистори в дисплея, така че да премине през червен, зелен, син филтър или комбинация от тях с цел получаване на желания цвят”, разясниха българските специалисти.

Видове LCD панели:

  • TN панели (Twisted Nematic) – първият LCD дисплей, отличава се с бързо време за реакция (опресняване на образа);
  • VA панели (Vertical alignment) – характеризират се с вертикална подредба на цветните кристали, от което следва дълбочина на черното и по-добро представяне на цветовете. Скоростта на опресняване е по-бавна от тази на TN;
  • IPS панели (In-Plane Switching) – считат се за най-добрата LCD технология към момента. Панелите предлагат широки ъгли на видимост и висока скорост на опресняване. Скоростта им не достига тази на TN, но компенсират с отличното си цветово представяне.

Технология за LED индикация

LED е съкращение на Light Emitting Diodes, което в буквален превод означава светоизлъчващи диоди, още познати като светодиоди. Те представляват малки полупроводници, излъчващи видима светлина при преминаването на електрически ток през тях. LED панела е вид LCD с тази разлика, че източниците на светлина са светодиоди вместо конвенционални CCFL лампи. Предимството на тази технология е оптимизираният контрол на светлината, както и повишената ефективност.

„По същество и двата вида индикация се основават на течнокристален дисплей. Разликата е в подсветката (осветлението). LED индикацията използва светодиоди, а LCD – флуоресцентни лампи. Именно тази специфика предопределя употребата на фолиа, базирани на различни съединения”, обясниха от екипа на българското производствено дружество.

Таурус-93 се отличава със своя сплотен и компетентен екип, който се стреми да изпълни по най-добрия начин всяка клиентска поръчка. Специалистите от компанията се придържат изцяло към влагането на качествени материали с цел минимализиране на сервизните нужди и постигане на дълъг експлоатационен срок на продуктите.

Източник на снимковия материал: Таурус-93, canva.com

Тагове: електроника, индустрия, лицеви панели, производство, Таурус-93

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Таурус-93 ЕООД
http://www.taurus93.com/