Тристранна среща в ТУ – София постави основите на стратегическо сътрудничество между АК Електрик и образованието

11.07.2024 г.6 мин.

На 15 май т.г., в „сърцето“ на академичната общност на Техническия университет – София, се проведе вдъхновяваща тристранна среща, в основата на която бе бъдещето на образованието и индустрията в България. Събитието събра на едно място визионери и лидери от водещата в областта на електротехниката компания АК Електрик, Стопански факултет на ТУ – София и четири средни училища от област Перник. Заедно специалистите поставиха основите на  стабилни „мостове” между бизнеса и образованието, които да създадат нови възможности за младите хора и да стимулират икономическия растеж в региона на Перник. Повече за това как преминаха разговорите, пред екипа на Инженер.bg разказаха от АК Електрик.

„Стратегическата среща, на която присъствахме в ТУ – София, събра на едно място водещи специалисти. Нашата компания бе представена от инж. Емил Николов, изпълнителен директор на АК Електрик, и г-н Филип Витанов, мениджър „Човешки ресурси“, г-жа Зорница Николова, главен счетоводител, и г-жа Андреа Лазарова, мениджър на „Академия Електрик“. Те представиха основната визия и готовността ни да обединим сили с образователните институции у нас”, коментираха специалистите от производственото дружество. „От страна на академичната общност се включиха проф. Йорданка Ангелова, декан на Стопански факултет, заместник декани и преподаватели, както и директорите на четири от средните училища от област Перник”, добавиха от компанията.

Мостът между бизнеса и образованието

В хода на срещата бяха обсъдени конкретни инициативи, които да задълбочат сътрудничеството между бизнеса и образованието. Ето и някои от най-важните точки:

  • Повишаване на квалификацията на преподавателите от средните училища: Обучения в Стопанския факултет на Технически университет – София ще предоставят на учителите нови знания и умения, съответстващи на съвременните изисквания на пазара на труда. Ще бъдат организирани специални програми и семинари, за да се обогатят методите на преподаване и учебните планове;
  • Провеждане на тематични открити уроци: Преподаватели от Технически университет ще водят открити уроци в средните училища, за да вдъхновят учениците и да им предоставят актуална информация по професионални теми. Това ще помогне за създаването на връзка между теоретичните знания и практическото им приложение;
  • Обучение на мениджъри от AK Електрик в Стопански факултет: Специализирани курсове и програми за мениджъри от АК Електрик ще се проведат в Стопански факултет, като целта е развитие на лидерски умения и компетенции, които ще допринесат за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на компанията;
  • Бакалавърски и магистърски програми за служители на АК Електрик: Служителите на компанията ще имат възможност да продължат своето образование, записвайки се в бакалавърски и магистърски програми, предлагани от ТУ – София, като по този начин ще се стимулира професионалното им израстване и ще се подобри тяхната квалификация;
  • Студентски практики в АК Електрик: Студентите от ТУ - София ще имат възможност да провеждат своите практически обучения и стажове в АК Електрик, което ще им осигури ценен опит и ще ги подготви за реалната работна среда.

Кариерни възможности в АК Електрик

„АК Електрик е компания, която отваря множество врати за амбициозни и талантливи млади хора. С разнообразни програми за обучение и развитие, студентите и завършилите могат да се възползват от стажове и практически обучения, които често водят до постоянни работни места. Като водещ у нас работодател, който цени високата експертиза, ние подкрепяме продължаващото обучение и кариерното израстване на всеки наш служител. Компанията ни предлага динамична и иновативна работна среда, която насърчава професионалното развитие и личностното удовлетворение”, споделиха от АК Електрик.

Ако проявявате интерес към дейността на АК Електрик и към свободните обяви за работа в компанията, бихте могли да научите повече, като следите нейния микросайт в Борса.bg.

Подписване на меморандум

Кулминацията на срещата включваше подписването на Меморандум за сътрудничество между инж. Емил Николов и проф. Йорданка Ангелова. Те изразиха своята увереност в успешното изпълнение на бъдещите проекти и подчертаха значението на синергията между образованието и бизнеса. „Ние сме надеждни,“ заяви екипът на АК Електрик АД, демонстрирайки своята ангажираност към постигането на поставените цели.

„Тристранната среща в Технически университет – София поставя основите на ново и обещаващо сътрудничество между образователните институции и бизнеса. Създадените инициативи ще осигурят нови възможности за ученици, студенти и професионалисти, обединявайки усилията на всички участници в името на по-доброто бъдеще. Тази платформа ще допринесе за подобряване на качеството на образованието и ще подготви младите хора за успешна кариера в динамичния свят на техниката и технологиите. Събитието показа, че когато бизнесът и образованието работят ръка за ръка, резултатите могат да бъдат вдъхновяващи и трансформиращи”, допълниха още от доказаното дружество.

Източник на снимковия материал: АК Електрик

Тагове: HR, АК Електрик, кариера, образование, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АК Електрик АД
www.aqelectric.com/bg