С инженерния софтуер Fine FIRE 19 и Fine ELEC 19 на 4М проектирате бързо, лесно и в пълна съвместимост с BIM технологията

13.01.2022 г.7 мин.

Утвърдената компания , дългогодишен разработчик на съвременни CAD продукти, представя новите си предложения от най-съвременно ниво, в лицето на усъвършенстваната BIM технология на програмите Fine FIRE 19 и Fine ELEC 19. „Те благоприятстват лесния преход от CAD към BIM и Ви „разбират“ идеално чрез интелигентните компоненти, които обхващат“, коментираха за Инженер. bg от 4М. Преимуществата на програмите се оценяват дори от специалисти в далечен Уругвай. „Fine FIRE 19 ни дава възможност да разработваме проекти с много по-голяма прецизност, да ги визуализираме лесно, а в процеса на работа да показваме евентуални затруднения и взаимодействия с други инсталации“, споделиха от Proyecto PCI, компания в сферата на пожарната безопасност.

Софтуерът Fine FIRE 19: лесен преход от CAD към BIM и оптимално решение за проектиране на спринклерни инсталации

Fine FIRE19 комбинира най-съвременна BIM технология, подобна на AutoCAD, за да Ви помогне да създадете Вашия проект бързо и лесно. Fine FIRE Ви дава възможност да създадете своя BIM проект в 2D или 3D, използвайки прости 2D команди, познати на всеки потребител на CAD, както и да чертаете в 2D, получавайки автоматично 3D модел. Fine FIRE включва всички необходими инструменти за създаване на 2D или 3D чертеж, но също така можете просто да вмъкнете 2D DWG чертеж, за да го използвате като фон и да се съсредоточите върху детайлите, които Ви интересуват. Освен това, имате възможност да използвате CAD функциите, за да начертаете бързо елементите, които са Ви необходими. Изчисляването и проектирането са независими модули, затова ако имате прост проект и искате да получите само изчисленията за него, можете да въведете данните в таблица от модула.

С Fine FIRE19 разполагате с всички необходими инструменти за създаване или модифициране на BIM модел, без да използвате друг външен софтуер. За разлика от друг BIM софтуер, Fine FIRE създава файловете директно в DWG и включва функции за преобразуване на сложни BIM обекти, които не могат да се видят в CAD софтуера. Следователно, споделянето на 2D или 3D файлове с други професионалисти е много по-лесно“, обясниха от 4М. „Този софтуер е максимално съвместим с AutoCAD® и включва всички функции на 4MCAD. Така получавате два софтуера в един продукт можете да продължите да използвате CAD за редактиране на някои DWG чертежи, докато работите с BIM технологията, за да увеличите производителността си. За разлика от други BIM софтуери, съвременната BIM технология на Fine FIRE не идва за сметка на скоростта, а напротив: просто трябва да начертаете няколко единични линии и софтуерът ще свърши останалото“, допълниха още от българското дружество.

Включени са и обширни библиотеки от елементи, фитинги и всяко друго необходимо оборудване. Потребителят може да разшири библиотеките, като добави още компоненти. Друга опция, която е възможно да използвате във Fine FIRE, е да превърнете техническите си чертежи в диаграми.

Модулът за изчисляване на Fine FIRE извършва изчисленията в съответствие с изискванията на стандартите NFPA 13 или EN 12845. Изчисленията се базират на богата методологична база, основана на международни, американски (NFPA 13) и европейски стандарти (EN 12845). „Fine FIRE изчислява цялото необходимо оборудване, както и сметката за материалите, техническите спецификации и други резултати. Алтернативен начин да получите изчисленията е да използвате интелигентния съветник“, коментираха от 4М.

Софтуерът Fine ELEC 19 проектира и изчислява електрически инсталации и Ви „разбира" с помощта на интелигентни компоненти или BIM обекти

Програмата Fine ELEC, също както Fine FIRE, използва функциите за прости 2D команди, чрез които се изгражда 2D и 3D проект, DWG чертеж във фонов режим, както и независимите модули за проектиране и изчисления. Използва и интелигентни и параметрични обекти от менюто AutoBLD, за да изгради 3D вместо Вас”, допълниха българските специалисти.

С този модул имате всички необходими инструменти за създаване или модифициране на BIM модела, без да използвате друг софтуер. „Fine ELEC е ненадминат по съвместимост с AutoCAD. За разлика от друг BIM MEP софтуери, Fine ELEC използва DWG като свой собствен файлов формат и включва функции за конвертиране във вектори на всички сложни обекти, които ще използвате в BIM проекта. След като бъдат преобразувани в прости вектори, обектите ще бъдат видими в AutoCAD, което улеснява споделянето на 2D или 3D файлове с други членове на екипа“, споделиха специалистите от 4М.

Fine ELEC включва и всички функции на 4MCAD. Обширна библиотека от компоненти е налична и при този софтуер. „Програмата също така ще Ви помогне да създадете автоматично таблица, показваща значението на символите, използвани в чертежа, и разбира се, да генерирате всички технически чертежи като системни диаграми“, разясниха от 4М.

Модулът за изчисление показва в табличен вид всички подробности, които, разбира се, можете да промените. Изчисленията се извършват съгласно нормите HD 384, IEC 60364, BS 7671 и VDE. Интегрирани са и процедури за оптимизиране и управление. Софтуерът изготвя спецификация на материалите от технически описания. Всички резултати са видими в изхода от изчисленията и се експортират в отчет за изчисления, който можете да персонализирате. Fine ELEC на 4М ще генерира за Вас техническите чертежи на проекта в DWG файлове, които можете допълнително да модифицирате или споделяте. Възможно е и да си сътрудничите с друг BIM софтуер и да споделяте чертежите си с инженери, работещи по същия проект”, допълниха още от 4M.

Повече за програмите и мнението на специалистите от Уругвай, които ги използват, ще видите във видеото по-долу.

Източник на снимковият материал:

Тагове: 4M, CAD/CAM софтуер, електрозахранване, строително-информационно моделиране (BIM)