РАИТ-ЕЛ: С новия мултистандартен контакт VM55 на TEM Čatež вече няма значение дали щепселът е немски, италиански или английски

20.06.2022 г.4 мин.

В продължение на десетилетия Международната комисия по електротехника (IEC) се опитва да разработи универсален щепсел за електрозахранване, но отново и отново политически и икономически проблеми възпрепятстват това да стане факт. През 1986 г. IEC най-накрая представи универсалния стандартен щепсел (тип N) на света, но за съжаление към момента само Бразилия и Южна Африка са приели този стандарт. „Засега единствената алтернатива на разнообразните щепсели за електроуредите остават мултистандартните контакти. Най-новата разработка на словенската компания TEM Čatež е именно такъв мултистандартeн контакт VM55 13A 250V ~ 2M“, съобщиха за Инженер.bg от утвърдената българска търговска фирма РАИТ-ЕЛ, която предлага продуктите на TEM Čatež в България.

Когато електричеството навлиза за първи път в домашния бит, то се е използвало основно за осветление. Постепенно обаче електроенергията се превърнала във важна алтернатива на другите начини за отопление, като в същото време стимулирала разработката на уреди, които спестяват редица ръчни човешки дейности. Това наложило и друг начин на свързване към захранването, различен от контакта за осветление. През 1883 г. е изобретен електрическият щепсел с два щифта от TT Smith. По това време някои енергийни компании са използвали разделна тарифна система, при която цената на електроенергията за осветление била по-ниска от тази за други цели, което довело до свързване на уреди с ниска мощност, например прахосмукачки, сешоари и др., към осветителното тяло. Нуждата от по-безопасни инсталации бързо се увеличила, в резултат на което се появили щепселите с три извода. Третият щифт на щепсела е заземяващ щифт, който е свързан ефективно към земята. Идеята е, че в случай на късо съединение, предпазителят ще изгори, като по този начин ще изключи захранването.

В наши дни хората масово пътуват до различни държави, като носят със себе си различни зарядни устройства и малки преносими електроуреди. Производителите на електроинсталационно оборудване непрекъснато търсят решения за премахване на неудобството от допълнителни адаптери за различните системи на електрозахранване. Едно такова решение е мултистандартният контакт VM55 в размер 2M на TEM Čatež, чиято специфика е възможността за използване на щепсели в различни изпълнения.

Мултистандартният контакт VM55 може да се използва от:

  • Немски щепсели (schuko);
  • Френски щепсели;
  • Италиански щепсели (S11/S17);
  • Британски щепсели;
  • Американски щепсели;
  • Щепсели Евростандарт.

„Новият контакт VM55 разполага с вградена защита на контактите и окабеляване на щепселните контакти 1.5-2.5 mm². Контактът VM55 на TEM Čatež се предлага във всичките 5 основни цвята и лесно може да се комбинира с модулни ключове, контакти и други функционални елементи от серията MODUL на словенската компания с цел създаване на уникални комбинации, съобразени с Вашите желания и нужди“, добавиха още от РАИТ-ЕЛ.

Източник на снимковия материал: РАИТ-ЕЛ, TEM Čatež, Pixabay

Тагове: TEM Čatež, електротехника, ключове и контакти, осветление, РАИТ

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

РАИТ-ЕЛ ЕООД
https://rait.bg/