Продукти на ABB се грижат за безопасността и по-ниския разход на енергия на китайското летище „Чънду Тианфу“

11.01.2022 г.4 мин.

С видеопоредицата на ABB „Застинала музика“ отново прекосяваме виртуално международните граници, за да опознаем някои от най-забележителните произведения на световната архитектура. Тринадесетият епизод ни напомня за истински вълнуващите пътешествия, на които можем да поемем от международното летище „Чънду Тианфу“ в гр. Чънду, административния център на китайската провинция Съчуан. Интригуващи подробности за архитектурните и технологични достойнства на летището ще научим от екипа на АББ България в следващите редове...

„Главен архитект на съоръжението е Чу Чаойонг от Института за архитектурно проектиране и дизайн в Югозападен Китай, който е част от консорциума, построил „Чънду Тианфу“. В професионалната биография на Чаойонг присъстват проекти и на други летища в Китай. „Чънду Тианфу“ обаче специалистът определя като най-сложното измежду тях“, разказаха за Инженер.bg от АББ.

Мащабна открита зала за заминаващи е разположена във всеки от терминалите, в които липсват бариери, а естествената светлина се използва интелигентно. Освен това, във всеки терминал има и много дворни пространства, наподобяващи популярни места в провинция Съчуан – планината Цинчън и Бамбуковото море.

Аерогарата е втората по големина в Китай и четвърти основен център за въздушен транспорт на страната, с капацитет от 90 млн. пътници и 2 млн. тона товар годишно. Двата симетрично разположени терминала арх. Чу Чаойонг описва като „безсмъртни птици, носещи слънцето“. Те са едновременно античен символ от династията Шу и съвременна туристическа емблема на гр. Чънду.

Строителството на терминалите отнема едва три години и половина, като се очаква летищният комплекс да се разрасне с още два. Летището улеснява логистиката на своите пътници, предлагайки връзка с метрото, междуградската жп линия, автоматизирана система за превоз и бърз транзит до паркинг. Всичко това е обединено в „града на авиацията“ на арх. Чаойонг. Той представлява вертикален хъб, при който със смяна на етажите се променя и транспорта.

„Ролята на продуктите на ABB в модерното летище е насочено към обезпечаване на стабилно и безопасно разпределение на електричеството, а същевременно с това и на минимизиране на разхода на енергия. Разнообразието от решения обхваща трансформатори и релета, компактни комутационни уредби за осветяване на пероните, прекъсвачи за оперативните центрове и центровете за данни. Системата ABB i-bus® KNX се грижи за поддръжката на осветлението и информационните табла в публичните пространства, а i-HD смарт терминалите контролират достъпа до ограничените зони“, поясниха още от АББ България.

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB

Тагове: ABB, АББ България, авиация, електротехника

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg