Поемете контрола над праха на работната площадка във Вашите ръце – с прахоулавящите решения на Bosch Professional

28.06.2024 г.7 мин.

Всяка операция, свързана с рязане, пробиване, шлайфане, фрезоване, рендосване или къртене, неизбежно води със себе си до немалки дози прах, които често биват подценявани и приемани като част от работата. Някои видове прах са много по-опасни от други, но едно е сигурно – нито един от тях не е благоприятен за здравето. Поради тази причина контролът на праха е от ключова важност за доброто здравословно състояние на човек и за спазването на нормативните изисквания, касаещи безопасността. В зависимост от приложението Bosch Professional има точното решение за прахоулавяне във всяка строително-ремонтна дейност.

„Най-добрият начин за борба с праха е да се спре попадането му във въздуха. Ето защо нашите решения за прах са проектирани така, че да улавят праха в точката на образуване и да се свързват безпроблемно с електроинструментите. Отстраняването на вредните прахови частици е гаранция за удобна, безопасна и чиста работна среда през целия ден“, коментираха за Инженер.bg специалистите от Роберт Бош, направление Електроинструменти.

Прахът на работната площадка неизменно попада и в работните инструменти, което скъсява техния експлоатационен живот. И още, той може да запуши консумативите и да ги износи много по-бързо. Решенията за прахоулавяне на Bosch Professional доказано предпазват инструментите и консумативите от праховото влияние, осигурявайки им по-дълъг експлоатационен живот и по-добра производителност. „Нашите решения за прахоулавяне отговарят на установените стандарти за здраве и безопасност, а прахосмукачките ни са сертифицирани и така допринасяйки за постигане на пълно съответствие с нормативните изисквания“, поясниха от компанията.

Как да изберем правилния клас решение за прахоулавяне съобразно вида прах?

Съвременните технологии ни позволяват да разбираме много по-добре нивата на опасност, които произлизат от различните видове прах. Така, отделяните прахови частици в занаятите и строителството могат да се категоризират въз основа на риска, а спрямо него прахосмукачките се класифицират в класове L, M и H.

„L, M и H са стандарти за категоризиране на прахосмукачки, отговарящи на европейския норматив EN/IEC 60335-2-69 Приложение AA. Те се прилагат широко в Европейския съюз, Обединеното кралство , Австралия и Нова Зеландия, като спомагат за бързото идентифициране на степента на защита на прахосмукачката, благодарение на видимата, стандартизирана категоризация: Ниско, Средно или Високо“, поясниха от Бош Електроинструменти.

Прахосмукачки клас L

Подходящи за улавяне на прах с ниско ниво на риск, в т.ч. битов прах, гипс, мазилка, почва, вар и др. За квалифициране в клас L прахосмукачките трябва да притежават ефективност на филтриране, по-голяма от 99%.

Прахосмукачки клас М

Покриват множество приложения на работната площадка и са подходящи за прах със средно ниво на риск, включително силициев прах, мека или твърда дървесина, метали, боя, пластмаси, пясък, речни камъчета и др. За квалифициране в клас M прахосмукачките трябва да притежават:

 • Ефективност на филтриране > 99.9%
 • Възможност за измерване на скоростта на въздушния поток;
 • Предупредителни звуци, когато производителността на изсмукване спадне;
 • Минимално изпускане за предотвратяване на освобождаването на замърсен въздух;
 • Изхвърляне на филтъра и торбата за прах с ниско ниво на прах.

Прахосмукачки клас Н

С отлична производителност на изсмукване и филтриране, те са приложими при условия на запрашеност с високо ниво на риск, генерирана от работата с азбест*, кварц, твърда дървесина, олово, спори от мухъл, патогени и др. За квалифициране в клас H, прахосмукачките трябва да притежават:

 • Ефективност на филтриране > 99.995%;
 • Възможност за измерване на скоростта на въздушния поток;
 • Предупредителни звуци, когато производителността на изсмукване се понижи;
 • Почти нулево изпускане за предотвратяване на освобождаването на замърсен въздух;
 • Изхвърляне на филтъра и торбата за прах без освобождаване на прах;
 • Филтър, достъпен само с отвертка.

* Неподходящи за азбест

За контрол на праха през целия ден – прахосмукачки Bosch Professional

Професионалните прахосмукачки на Bosch са разработени за лесна употреба дори и в най-тежките експлоатационни условия. Световноизвестният бранд предлага широко портфолио от прахоулавящи продукти, групирани в класовете L, M и H, в зависимост от видовете работен прах и тяхното основно предназначение по отношение на нивото на риска. „Колкото е по-висока категорията, толкова е по-голяма защитата. За постигане на съответствие филтърът и торбата вътре трябва да са от същия клас на риск от прах като прахосмукачката“, заявиха от Бош Електроинструменти.

Основни характеристики:

 • Автоматично почистване на филтъра

Когато филтрите са прекалено запушени с прах, производителността на филтъра отслабва с времето, което води до по-слаб въздушен поток и изсмукване. За осигуряване на ефективно прахоулавяне и защита е важно филтърът да бъде поддържан чист.

 • Автоматично стартиране

“Работата с прахосмукачка обикновено означава, че освен с работния инструмент се налага да управляваме още нещо. Автоматичното стартиране на прахосмукачките на Bosch обаче позволява пълна синхронизация между нея и инструмента, така че те автоматично стартират и спират заедно, давайки възможност на професионалиста да се фокусира върху изпълняваната задача”, допълниха още българските специалисти.

 • Система за свързване Click&Clean

С технологията Click&Clean експертите от Bosch предлагат по-ефективен, сигурен и безопасен начин на свързване за всички свои решения за прахоулавяне с нулево изпускане и без необходимост от допълнителни адаптери.

Източник на снимковия материал: Роберт Бош, направление Електроинструменти, Bosch Professional

Тагове: Bosch, Бош, направление Електроинструменти, прахопотискане, рязане, строителство, фрезоване, шлайфане

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти
www.bosch-pt.com