Инж. Антонова и инж. Найденова от Телетек Електроникс: Прецизност, диалогичност и изненадващи женски идеи са част от успеха ни

15.06.2022 г.7 мин.

Инициативата на Инженер.bg, посветена на Международния ден на жените инженери – 23 юни, ни срещна с две вдъхновяващи дами, част от висококвалифицирания екип на Телетек Електроникс, водещ български производител на сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника. Инж. Даниела Антонова и инж. Мая Найденова разказаха специално за читателите на Инженер.bg за любовта си към точните науки, женската прецизност и опровержението на стигмата, че жените не могат да бъдат добри инженери.

Инж. Даниела Антонова

Инженер качество в Телетек Електроникс

Образование: „Електроника“, ТУ -София

Станах инженер, защото...

Това е мой съзнателен избор, свързан с любовта ми към математиката и точните науки. Още от малка обичах логическите задачи и пъзелите, доставяше ми удоволствие да анализирам и да стигам до няколко отговора на една и съща задача. Имах щастието да попадна на прекрасни учители по математика, които насърчаваха в мен търсенето на нестандартни решения. Това предопредели моя избор на професия – първо Математическа гимназия и след това Техническия университет.

Много мои приятели ми казваха, че да си инженер е трудна и предимно мъжка професия, но за мен е предизвикателство, поле за творческа изява и възможност за развитие в почти всички сфери на живота.

Обичам професията/работата си, защото...

Професията ми дава свобода и независимост при решаването на даден проблем, възможност за реализация на иновативни идеи, на това да използваш активно своето въображение и да каляваш характера си, като не се отказваш от трудни и дори „нерешими“ случаи. Това е професия, която е динамична – изисква непрекъснато следене на най-новите постижения на науката и технологиите. Скуката в нашата професия е непозната, винаги има нещо ново, което да научиш и приложиш в своята работа. А това е прекрасно, защото ти помага да не стоиш на едно място, а непрекъснато да се развиваш.

„Женските" качества, които ми помагат в работата, са...

Жените сме доста прецизни, взискателни и търпеливи. На това сме научени още от детството, а може би е и генетично заложено в майчинския ни инстинкт да сме доста компромисни, но и изискващи и търпеливи към нашите деца. Това ни помага и в работата да бъдем целенасочени, постоянни и упорити в постигането на резултати. Освен това, жените притежаваме диалогичност и комуникативни умения, които ни помагат да изложим точно проблемите и да опишем възможните решения. Жените обичаме да говорим, да обсъждаме, да предлагаме варианти, понякога крайно изненадващи, но в това се крие удоволствието да успееш да превъплътиш всяка идея в реалност.

Трудностите, които срещам като жена инженер, са...

Трудно е да се докажеш и спечелиш уважение в предимно мъжки колектив, но пък няма нищо по-хубаво от това да те оценят. Отначало мъжете подхождат към нас с известно недоверие, но когато разберат, че работим упорито и задълбочено, са готови да ни приемат и да ни гласуват своето доверие. В този случай смело мога да кажа, че успехът зависи от самите нас.

Достигането до крайни решения е свързано със задълбочено вникване в проблемите и усърдна работа, която изисква време, енергия, търпение и постоянство. Понякога това е за сметка на семейството, защото един инженер не спира да мисли, дори и в свободното си време. Но пък няма нищо по-хубаво от това най-неочаквано да ти проблесне отговорът, който си търсил дълго време. 

Трябва да има повече жени инженери, защото...

Жените даваме различна гледна точка и перспектива на това, от което се нуждае светът. Ние сме по-емоционални, по страстни и се хвърляме с повече хъс в работата си.

Днес стереотипът за това, че жените не разбират от техника е напълно разрушен. Ние сме не само чаровни, усмихнати и грижовни. Ние сме умни, амбициозни и упорити и помагаме на това светът да стане едно по-добро място за живеене.

 

Инж. Мая Найденова

Процесен и продуктов инженер в Телетек Електроникс

Образование: „Автоматизация на производството” към Електротехнически факултет на ТУ – София

Станах инженер, защото...

Физиката и математиката бяха любимите ми предмети в училище. Имах вътрешното убеждение, че ще се справя, ще бъде много интересно и ще има много предизвикателства, които трябва да се преодолеят.

Обичам професията/работата си, защото...

Щастлива съм, че в работата ми има голямо разнообразие от интересни задачи, свързани с внедряване на нови изделия в производството. В технологичната подготовка има много творчески елементи. Генерират се нови идеи. Извършват се експерименти. Прави се оптимизация, с цел постигане на качествени процеси и нови решения. Налага се непрекъснато обучение и самоусъвършенстване. Работи се по нови програми.

„Женските" качества, които ми помагат в работата, са...

… нестихващо любопитство, постоянство и оптимизъм при изучаване предмета на работа, малко инат и упорство до достигане на същината на проблемите и намиране на решения.

Трудностите, които срещам като жена инженер, са...

На времето, а и сега поради общата нагласа на обществото, трудно се възприема, че жената може да бъде добър инженер. Първоначално те възприемат с недоверие, но ако с всяка поставена задача се справяш успешно, черпиш опит от тези, които знаят повече от теб, постепенно си изграждаш имидж, който трябва постоянно да надграждаш.

Трябва да има повече жени инженери, защото...

В областта на електрониката и електронното производство, жените инженери са търпеливи, внимателни и прецизни. Отделяме повече внимание на подробностите и спецификите при изучаване на процесите. А в стремежа си да се докажем, се стараем да изпипваме всичко, което излиза от ръцете ни.

Източник на снимковия материал: Телетек Електроникс (Teletek Electronics), pexels.com

Тагове: електротехника, Телетек Електроникс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg