ЕТА-СИС: GSM системата за контрол на достъпа DoAsBar е гъвкаво и многофункционално решение за сигурност и надеждно управление

26.02.2024 г.8 мин.

GSM системата за контрол на достъпа DoAsBar, собствена разработка на доказания български производител в областта на електронните системи за сигурност и оповестяване ЕТА-СИС, е гъвкаво и многофункционално решение за надеждно управление. „DoAsBar може да се използва както за домофон, така и за управление на асансьор или пропускателна бариера. Едно от основните предимства на системата е наличието на няколко възможности за програмиране и въвеждане на данни. Това гарантира оптимален избор за потребителите, съобразен със спецификите на конкретната ситуация или приложение“, съобщиха за Инженер.bg от ЕТА-СИС. Повече информация за възможностите на DoAsBar и нейните приложения ще Ви представим в следващите редове.

Системата DoAsBar се състои от базов GSM/GPRS модул, поставен в корпусна кутия с висока степен на защита IP55. Възможността за комбинирането му с различни периферни устройства позволява поддържането и осъществяването на различни функции и режими само от една система.

Периферните устройства, които могат да се комбинират с DoAsBar, са:

 • Клавиатура;
 • Клавиатура с вградени микрофон и говорител (за всички разновидности);
 • Клавиатура с RFID четец на ISO карти/тагове;
 • Клавиатура с RF приемник за дистанционни управления (ДУ);
 • Аудиомодул с микрофон, говорител и светещ бутон за повикване;
 • Самостоятелен RFID четец на ISO карти/тагове;
 • Самостоятелен RF приемник за дистанционни;
 • Модул допълнително реле.

„В зависимост от периферните устройства, които клиентът е избрал, GSM системата за контрол на достъпа DoAsBar е възможно да се използва за много и различни цели, сред които: GSM домофон за жилищни и обществени сгради, за управление на достъпа до паркинги и гаражи, за осигуряване на достъп и интеркомна връзка за хотели, хостели, затворени жилищни комплекси, за контрол на използването на асансьор и т.н. Достъпът до обектите е възможно да се осъществява по различни начини – чрез телефон (б.ред. GSM системата работи със стандартна SIM карта към всички оператори), код, чип или дистанционно“, информираха специалистите.

Програмиране и приложение на системата DoAsBar  

Освен с гъвкавост по отношение на приложението, DoAsBar се характеризира с високия си клас на надеждност, лесната употреба и различните варианти за програмиране, които предоставя.

„Също така системата може да се използва от до 700 потребителя, което е от съществено значение за големи организации с многобройни служители“, заявиха от ЕТА-СИС. 

Локално програмиране с USB кабел: 

Този подход е особено подходящ за първоначално въвеждане на данни, както и за едновременното извършване на повече промени. За целта се използва безплатният специализиран софтуер на ЕТА-СИС. Производителят се е погрижил да осигури ясни и изчерпателни инструкции за употребата му, които ще откриете ТУК.

Дистанционно програмиране с GSM модем: 

GSM модемът също е подходяща опция за първоначално въвеждане на данни и едновременното извършване на промени, като при това не се налага физическо посещение на обекта и кабелна връзка. За осъществяването на дистанционно конфигуриране и програмиране е достатъчно да се закупи GSM модем.

Дистанционно програмиране със SMS и/или DTMF: 

Тази технология се препоръчва при необходимост от спешно коригиране на някои от настройките или когато става въпрос за менажиране на правата на различни потребители. „Програмирането чрез SMS е подходящо предимно за домоуправители“, уточниха професионалистите.

3 в 1: Една система с множество приложения

GSM системата за контрол на достъпа DoAsBar може да бъде реализирана в 3 различни работни режима. 

Във варианта „Управление на бариера“ системата работи без периферия, като осигурява достъп само с позвъняване от телефоните на упълномощените лица. Модулът „затваря“ след като разпознае сигнала от звънящия телефон. Като допълнителна периферия могат да се добавят:

 • RF приемник за ДУ и/или RFID четец на ISO карти/тагове;
 • Аудиомодул с микрофон, говорител и светещ бутон за повикване, който ще осигури гласова връзка със служебни лица;
 • Клавиатура с вградени микрофон и говорител ще предостави възможност за гласова връзка с различни отдели в голяма сграда или предприятие.

За изпълнение на работния режим „Контрол на достъпа за асансьор, комбиниран с аварийно разговорно“ модулът следва да се окомплектова поне с аудиомодул, за да е възможно да се използва и като аварийно разговорно устройство за асансьор.

„При авария, натискането на бутона на аудиомодула за по-продължително време предизвиква обаждане на служебните телефони на асансьорния сервиз (функцията е програмируема). Ако не се добави друга периферия, бутониерата на асансьора ще може да бъде активирана само с телефон“, допълниха още производителите.

Допълнителната периферия, с която модулът може да се комбинира, включва:

 • RFID четец на ISO карти/тагове и/или RF приемник за дистанционни. По този начин, достъпът е възможно да се разрешава с телефон, чип или ДУ;
 • RFID четци, монтирани на всеки етаж, чрез които ще се предотврати опасността от неоторизирано използване на асансьора чрез повикване от етажа.

За реализирането на варианта „Домофон“ се изисква добавянето поне на клавиатура с вградени микрофон и говорител. „Не е необходимо да се прекарват кабели в сградата – посетителите звънят на съответния апартамент посредством клавиатурата, а живущите провеждат разговор и отварят вратата със собствените си стационарни или мобилни телефони с набиране на „55“ от телефона си. Продължителността на разговора при позвъняване на посетител е ограничена до 3 min, но все пак трябва да се постави SIM карта с месечен план, имаща достатъчно минути за разговор“, информираха от екипа на ЕТА-СИС и продължиха: „Клавиатурата поддържа възможност да се отваря и с 4-цифрен код. С тази основна окомплектовка (GSM модул и клавиатура) живущите могат да отварят освен с мобилния си телефон и с код. Когато живущ се обади на устройството, и то разпознае разрешен номер, му „затваря“, като по този начин не трупа разходи на лицето“. Като допълнителна периферия към домофона е възможно да се добави:

 • Клавиатура с вграден RFID четец на ISO карти/тагове;
 • Клавиатура с вграден RF приемник за дистанционни управления (ДУ).

Източник на снимковия материал: ЕТА-СИС, canva.com

Тагове: ЕТА-СИС, инженеринг, контрол на достъпа, производство, сигурност, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ЕТА-СИС ООД
www.eta-sys.com