Райна Върбанова от Сентилион: „Това, което ме мотивира, е мисълта, че с труда си помагам на хората по света“

07.07.2020 г.8 мин.

 


Днешният гост в рубриката ни „Един работен ден на...“ завършва образованието си в сферата на хуманитарните науки, но съдбата я отвежда в света на високотехнологичното оригинално оборудване. Сферата си на дейност тя възприема като неизчерпаем извор на вдъхновение. Мотивира я това, че е част от създаването на решения, подпомагащи качеството на живот на хора от различни възрасти и точки по света, а предизвикателствата превръща в урок и шанс да докаже себе си. Вижте още какво разказа пред Инженер.bg г-жа Райна Върбанова – специалист „Закупуване“ във фирма Сентилион.

 

Здравейте! Представете се пред читателите на Инженер.bg.

 

Здравейте! Казвам се Райна Върбанова и работя като специалист „Закупуване“ във фирма Сентилион.

 

Как бихте описали опита си в компанията до момента?

 

Вече над три и половина години съм част от екипа на Сентилион. Този период бе наситен с много събития и предизвикателства и успях да придобия разнообразни и специфични познания в сферата на дейност на компанията.

 

Какво е Вашето образование?

 

Завършила съм „Социална педагогика“ и „Управление на човешките ресурси“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Въпреки че образованието ми не е пряко свързано с дългогодишната ми професионална дейност в сферата на закупуването, логистиката и клиентското обслужване, считам, че то подпомага работата ми, защото и в трите направления комуникационната култура е силно застъпена.

 

Преминах редица обучения в области като управление на проекти, лийн производство, управление на времето, индустриална логистика и управление на запасите, които помогнаха за повишаване на професионалната ми квалификация.

 

Как започва Вашият работен ден?

 

Денят ми стартира с ведър поздрав за „Добро утро“, чаша ароматно кафе и кратка оперативка с колегата от отдел „Закупуване“.След това се заемаме с текущите задачи и задължителните спешни и критични за производството материали и консумативи.

 

Разкажете ни какви са основните дейности, които изпълнявате ежедневно?


Ежедневните ми задължения са много и са разнообразни. Основната ми задача е свързана с обезпечаване на производството с нужните ресурси и осигуряване на навременна доставка на продуктите до клиентите.

 

За целта осъществяваме ежедневен преглед на заявките за закупуване. След като бъдат одобрени, те преминават в статус „Поръчки за закупуване“, които вече могат да бъдат изпратени към доставчиците ни. Целият процес е свързан с много комуникация, разрешаване на казуси и търсене нарешения, удовлетворяващи всички страни.

 

Какво място в цялостната работа на фирмата заемат Вашият екип и дейностите, които упражнявате?

 

Дейностите по „Закупуване“ и „Логистика“ бих дефинирала като истински „гръбнак“ на компанията, тъй като предопределят гладкото протичане на производството. „Закупуването“ е свързано с всички отдели в Сентилион и оказва голямо влияние върху работата им.

 

Екипът ни, от друга страна, е неделима част от цялата верига и работим в корелация с всички колеги.

 

Какви са взаимоотношенията в екипа Ви?

 

Екипът ни е малък, но за сметка на това в него цари силен дух. За мен взаимоотношенията между колегите са изключително важни. Убедена съм, че успях да създам атмосфера, в която спокойно можем да обсъждаме казуси, да предлагаме идеи и смело да търсим решения, без да се страхуваме от грешки. Комуникацията помежду ни е отворена, приятелска и позитивна.

 

Какви са основните отговорности в работата Ви?

 

Отговорностите, които нося, са големи. Мой ангажимент е процесът винаги да бъде в крак сизискванията на двата стандарта, по които е сертифицирана нашата компанията – ISO9001 и ISO13485, както и да следя за тяхното прилагане.

 

Материалите, които закупуваме, следва да отговарят на фирмените изисквания за високо качество, тъй като се влагат в продукти с медицинско приложение.

 

Защо харесвате работата си?

 

Защото мисля, че ми пасва „като ръкавица“. Преди всичко, тя е много динамична и е свързана с ежедневна комуникация. Всеки нов ден предлага нещо ново – нов казус, нови контакти с доставчици или опознаване на иновативни технологии.

 

Харесвам процеса по водене на преговори, търсенето на оптималната сделка и влагането на усилия за изграждане на дългосрочни професионални взаимоотношения.

 

Не на последно място, харесвам социалния аспект на нашето производство. Продуктите на Сентилион подобряват качеството на живот на деца и възрастни хора със слухови проблеми. Това е истинска магия и безценно преживяване за мен.

 

Какви са трудностите в дейността Ви и как се справяте с тях?

 

Едно от предизвикателствата е свързано с договарянето на оптимални условия с доставчиците, които трябва да удовлетворяват условията на дейността ни. Производството ни е специфично и е свързано с малки и къси продуктови серии, в малки обеми. Същевременно изискванията ни за качеството на услугата и материалите са високи.

 

Вярвам в максимата: „Ако не допускаш грешки, това означава, че решаваш много лесни задачи. А това е грешка!“

 

В трудни моменти според мен е важна гледната точка. Възприемам предизвикателствата като урок, опит и шанс да се докажа, да спечеля доверие. А това, което ме мотивира, е мисълта, че с труда си помагам на хората по света.

 

Какво си казвате в края на работния ден?

 

Най-често си казвам „Справих се и днес!“. В края на деня мисля за семейството и приятелите си, с които предстои да се срещна.

 

Повече информация за Сентилион ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: личен архив Райна Върбанова

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Сентилион ООД
http://centillion.eu/bg