Инж. Зелямов от М Кабел: Плановете ни са да се развиваме като гъвкав местен производител в кабелната индустрия

13.11.2020 г.5 мин.

М Кабел е български производител на кабели, проводници и кабелни изделия с широко поле за приложение в бита, строителството и индустрията. За няколко години дружеството успя да се наложи на пазара благодарение на високото качество и разнообразието от произвеждани изделия. За да разберем повече за методите, материалите, крайните продукти, амбициите и бъдещите планове на фирмата, от Инженер.bg се обърнахме за коментар към инж. Трайчо Зелямов, директор производство в М Кабел ООД. Какво ни разказа той, ще прочетете в следващите редове...

Инж. Зелямов, бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?

Казвам се Трайчо Зелямов и съм директор производство в М Кабел ООД. По професия съм инженер-химик, специалност „Полимери“. Като човек и специалист обаче, израснах в кабелното производство в Бургас. Имах щастието да работя и да се уча от много добри, уникални специалисти. От тяхната мотивация и всеотдайност почерпих знания, опит, алгоритми на мислене и действие.

В момента ръководя цялостната дейност на производствената база на М Кабел ООД в с. Дебелт, Бургас.

Разкажете ни повече за М Кабел – кога стартирахте производствената дейност, каква е основната дейност на компанията?

Специализирани сме в производството на кабели, проводници и кабелни изделия, предназначени за бита, строителството, индустрията и енергетиката. Производството стартира в края на 2016 г., с разчет за преработка на 20-30 тона мед месечно. В момента средната месечна преработка е над 80 тона.

Как се роди идеята в близост до Бургас да бъде изграден завод за кабели и какви са идеите за бъдещето му?

Идеята ни беше да стартираме гъвкаво местно производство и да развием компетенции в тази индустрия.

В бъдеще планираме изграждане на дистрибуторска мрежа от утвърдени в бранша търговци на едро. Тази избрана и реализирана стратегия в рамките на изминалите четири години доказа своята ефективност, като виждаме това в постоянно нарастване на продажбите, разширяване на асортимента и укрепване на пазарните позиции. Затова смятаме да насочим усилията си в тази посока.

Какви продукти включва производствената гама на М Кабел?

Продуктовата гама на М Кабел за момента включва изолирани проводници, гъвкави кабели, инсталационни кабели и проводници, медни и алуминиеви силови кабели до 1 кV, кабели с понижена горимост, маслоустойчиви и контролни кабели.

Възможностите на нашето оборудване ни позволяват производството на кабели със сечения до 25 mm2 медни и алуминиеви жила и до 95 mm2 едножилни гъвкави проводници.

Продуктите се произвеждат съгласно действащите в момента стандарти БДС, VDE, EN, както и по спецификации на клиенти.

Как осигурявате постоянно високо качество на продукцията?

Гарантираме високото качество с организирания входящ контрол на материалите, междуоперационен контрол на всички етапи от технологичния цикъл и 100% краен контрол на произведената продукция.

В изпитвателната ни лаборатория се извършват всички рутинни, изборни и типови изпитвания на кабелите, изискуеми по съответните стандарти, като част от специфичните изпитвания изпращаме в чужди сертифицирани лаборатории.

Какви са предимствата на Вашите продукти в сравнение с други аналогични на пазара?

Това, към което ние се стремим и в голяма степен постигаме като предимство, е високо качество на нашите продукти, което да ни завоюва място на пазара в България. Постигаме конкурентни условия от гледна точка на себестойност и гъвкавост в сроковете на производство. Подходът ни е насочен към внимателния подбор на оборудване и материали, обучение, квалификация и мотивиране на персонала с цел постигане на висока производителност и ефективност на процесите. И не на последно място – гъвкавост в производството. За нас е много важна навременната и бърза реакция на клиентски заявки, както и при специфични продукти и изисквания.

Очаквайте втората част на интервюто с инж. Трайчо Зелямов, от което ще разберете как и къде компанията реализира своята продукция и какви материали и технологии използва в своето производство.

Източник на снимковия материал: М Кабел ООД

Тагове: кабелно оборудване, М Кабел, производство, строителство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

М Кабел ООД
http://m-cable.bg/