Инж. Радостин Василев от R&M България Производство: „Не се страхувам от пътя, който трябва да извървя, за да постигна мечтите си“

27.11.2020 г.11 мин.

„Позицията, която заемам, изгражда личността ми, помага ми да формирам и характера си, да не се отказвам и да преследвам крайния успех“

„Здравей, Радо, имаме казус“, така започва обикновено денят ми, защото това е длъжност, която ти дава възможност да си там, където са проблемите и въпросите, чийто отговор не винаги знаеш“ – така описва своята професия инж. Радостин Василев – младши производствен инженер в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън (R&M България Производство) и гост в рубриката на Инженер.bg „Един работен ден на...“. Уверения си кариерен старт младежът дължи на своя ентусиазъм, както и на придобитите в рамките на пилотното издание на Инженерната академия на R&M България Производство знания и умения. С голяма признателност към усилията на своите ментори инж. Василев днес смело върви по пътя на мечтите си. Вижте какво сподели той за уроците, предизвикателствата и перспективите в своето професионално начинание.

Как се казвате и каква длъжност заемате?

Казвам се Радостин Василев и към момента заемам длъжността младши производствен инженер в Райхле и Де-Масари България Пръдакшън.

От колко време работите в компанията?

Част съм от компанията вече над година и половина. Стартирах със стаж в Инженерната академия на R&M България Производство през март 2019 г.

Какво е образованието Ви?

През 2019 г. придобих бакалавърска степен по „Индустриално инженерство“ във Факултета по английско инженерно обучение към Технически университет – София. Към момента изучавам магистърската програма по „Индустриален мениджмънт“, която очаквам да завърша тази година.

Как започва Вашият работен ден?

Работният ми ден стартира доста динамично и интересно с обръщението: „Здравей, Радо, имаме казус“. Бих казал, че имам късмета да работя с хора, които са изключителни професионалисти и личности.

Кои са основните задачи и дейности, които изпълнявате ежедневно?

Задачите ми се делят на ежедневни и проектни. Ежедневните са свързани с поддръжка на производството. Дейностите ми включват разрешаване на разнообразни казуси по производствени поръчки, CIP задачи, осигуряване на по-достъпни и ергономични работни места за колегите оператори, планиране и приоритизиране на незавършените задачи за следващия работен ден и, разбира се, съдействие на колегите с всичко, с което бих могъл да им помогна.

Защо тези дейности са важни за фирмата?

Основните носители на стойността на решенията, които предлагаме на пазара, са операторите, ние, инженерите, по-скоро имаме поддържаща роля. Без нас продуктите ни не биха могли да отговарят на необходимите стандарти, за да бъде R&M България Производство конкурентоспособна на пазара компания. Качеството на крайния продукт зависи от процесите вътре в самото производство. Те са невидими за клиента и крайния потребител, но е задължително някой да отговаря за тях – за тяхното качество, функциониране и ефективност. Именно това е моята роля.

Какви са отговорностите, които носите?

Като производствен инженер, моите отговорности обхващат почти всички дейности, свързани с производствения процес и неговото непрекъснато функциониране. Отговорностите ми включват внедряване на нови продукти, поддръжка на техническа документация, осигуряване на оборудване, обучение и информация за спазването на производствените процеси, разработване и оптимизация на нови и съществуващи производствени линии, осигуряване на безопасна и благоприятна работна среда, и разбира се, най-важното – постоянно събиране на обратна връзка за това какво, как и защо би могло да се оптимизира.

Управлявате ли други хора?

Имайки предвид професионалния ми опит към момента, все още не смятам, че съм готов да управлявам екип от хора, тъй като самият аз имам още много да уча и да се доказвам в тази сфера. В бъдеще, като доказал се в инженер, придобил поглед над голямата картина и опит с малките детайли, бих се радвал да имам роля в изграждането на по-младите си колеги.

Разбира се, няма как да успееш без подкрепата на своите колеги. В този аспект съм изключителен късметлия, защото съм заобиколен от млади, енергични, много способни и позитивни хора. Работата с тях е истинско удоволствие!

Защо харесвате работата си и длъжността, която заемате?

Харесвам работата си заради това, което дава за развитието ми като професионалист и личност. В по-опитните от мен инженери виждам успешни, можещи и силни хора, с огромен технически опит и нестандартен поглед над на пръв поглед обикновени казуси. След време бих искал да бъда точно като тях – да бъда можещ. Затова не пропускам възможност да науча нещо ново от тях.

Позицията, която заемам, ми харесва още защото изгражда личността ми, помага ми да формирам и характера си, да не се отказвам и да преследвам крайния успех. Това е длъжност, която те поставя на първа линия – там, където са проблемите и въпросите, чийто отговор не винаги знаеш. Разрешавайки ежедневните казуси в производството, се чувствам като човек, който може да се справи с всичко, и това наистина ми харесва.

Какви са трудностите и предизвикателствата в дейността Ви?

Много често трудностите са от административен характер, което е напълно нормално, тъй като трябва да има проследимост в действията ни. Бих добавил още липсата ми на голям опит в определени направления. Тях обаче приемам като предизвикателства, а те винаги са неща от ежедневието, към които се стремя. Следователно трудностите не са чак толкова лоши, а в нашата професия те са неизбежни.

Какво си казвате в края на работния ден?

Вариантите са два: „Днес свърших добра работа“ и „Днес беше кофти ден“. И в двата случая тръгвам от работното си място с усмивка и пожелание за лека вечер към всички колеги.

Как научихте за Инженерна академия на R&M България Производство?

За разлика от останалите колеги, аз не бях запознат със стажантската програмата, когато започнах работа в компанията. Любопитното, е че стажът намери мен и колега, с когото заедно работехме в R&M България Производство.

Участвахме в състезание, в което трябваше да решим казус, който бе свързан с R&M България Производство. Нашият отбор спечели и така и аз получих шанс за развитие на настоящата ми позиция.

Защо решихте да се включите в Инженерна академия на R&M България Производство?

Стартирах стажа си, когато бях студент в 3-ти курс. Смятам, че това е идеалният момент за кариерно израстване и придобиване на нови умения. Преди това работих в на пръв поглед сходни като дейност компании. Прецених, че средата тук предлага достатъчно високо ниво на комфорт, перспективи и възможности за растеж.

Как премина обучението Ви в R&M България Производство?

Обучението никога няма да приключи. Колкото и големи професионалисти да станем, винаги ще има някой, който да ни обучава – било то със съвети, насоки или чрез предаване на технически познания. Обучението в Инженерната академия на R&M България Производство премина изключително бързо и в постоянна динамична среда, изпълнена с много позитивни моменти, но и с придобити уроци за това, как въпреки липсата на опит, можеш да дадеш всичко от себе си за това нещата се случват по-най добрия начин.

Какво ще запомните от своя ментор?

В рамките на стажа имах възможността да работя с редица ментори и съм безкрайно благодарен за нещата, които научих от тях. Успехите ми са вследствие от техните насоки, съвети и труд.

Кой е най-важният урок, който научихте по време на програмата?

Урокът, който научих, бих формулирал така: „Това ми е ясно, но няма да ми попречи все пак да го проверя в детайли!“. Осъзнах и необходимостта от това да съгласувам настоящите и бъдещите си действия с по-висококвалифицирани специалисти. Разбира се, придобих много умения в различни аспекти – както в професионално, така и в социално направление. Научих се да бъда по-толерантен, спокоен и балансиран в действията и емоциите си.

Разкажете ни забавна история, която се е случила по време на програмата.

Едно от най-забавните неща е, че си изградих репутацията на човек, който обича да си похапва лакомства. Всеки път, когато вляза в помещението на отдел „Глобален инженеринг“, колегите директно ме насочват към масата със сладки, предоставени от рожденици, именици или от колеги, които са в настроение да почерпят.

Как се стигна до това да останете на постоянна позиция в компанията?

В условията на здравна, прерастваща в икономическа криза, луксът да имаш шанс за сигурна работа и развитие, които не са възпрепятствани от проблемите навън, е истински късмет. Фактът, че харесвам работата си, дори направи избора ми по-лесен. Развитието обикновено преминава през позицията, която заемам в момента, а аз не се страхувам от пътя, който трябва да извървя, за да постигна мечтите си.

Източник на снимковия материал: Райхле и Де-Масари България Пръдакшън

Тагове: Reichle & De-Massari (R&M), кариера, производство, Райхле и Де-Масари България Пръдакшън, телекомуникации

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД
www.rdm.com