Инж. Стефчо Чорбаджиев от Телетек Електроникс: Мечтая екипът ни да създаде перфектното иновативно решение

02.07.2020 г.6 мин.


Ако не бях инженер, щях да бъда учител.

 

„Шансът винаги е в полза на подготвения ум“. Думите са на Луи Пастьор, но пасват идеално, когато в 4-ти клас на въпроса „Какъв искаш да станеш?“, отговориш „Инженер“. Така, след като години по-късно можеш да се гордееш със своя 35-годишен стаж като инженер, съдбата изглежда като добре начертан и обмислен път. Такава е професионалната история на инж. Стефчо Чорбаджиев от Телетек Електроникс, който днес е гост в рубриката ни „Ако (не) бях инженер…“. Вижте какво още сподели той пред екипа на Инженер.bg.

 

Защо избрах да съм инженер? Случайност или детска мечта?


Когато за първи път в училище трябваше да отговоря на въпроса „Какъв искаш да станеш?“ написах „Инженер“. Бях в 4-ти клас… Наистина, тогава за инженер по електроника не бях и чувал, в онези години дори телевизорът беше рядкост. Случайност или детска мечта? Бих казал по-скоро късмет – късметът да избера професия, която отговаря на вътрешната ми нагласа. Но пък както е казал Луи Пастьор „Шансът винаги е в полза на подготвения ум“.


Инж. Стефчо Чорбаджиев е ръководител екип „Пожароизвестителна техника“ в Конструктивен отдел на Телетек Електроникс ЕАД. Има придобито висше образование като инженер по Електронна техника с профил Ядрено, медицинско и електронно уредостроене.Какво правя в рамките на работния ден?


Ръководя екип от конструктори и конструирам нови изделия – създавам хардуер и пиша софтуер за тях.


Отговаря ли това на очакванията, които имах като студент/ученик?


В голяма степен отговаря, но има и изненади. Определено не съм очаквал, че професията ми може да бъде и забавна – за мен решаването на технически проблем е по-интересно от решаване на кръстословица, например.


Не съм очаквал и приятното чувство, когато видя някъде да използват изделие, разработено от нашия екип.


Коя е най-смелата ми професионална мечта?


Бих искал изделията, които разработваме, да са перфектни или поне максимално близко до това. Мечтая да разработим съвсем ново изделие или да намерим съвсем ново решение, за които никой не се е сетил.


Ако не бях инженер, щях да бъда...


Може би учител – и сега обичам да предавам знанията, които имам, на другите.


Защо исках да стана... - детска мечта, насока от семейството или друго?


Да стана инженер по електроника беше самостоятелно мое решение. Избрах го неслучайно, след доста лутане и мислене – изглеждаше ми най-подходящо за моя начин на мислене, за моите интереси.


А защо не станах ...?


Не станах лекар, въпреки че това беше желанието на моите родители – наистина много благородна професия, но някак не я усещам като моя. И досега ми е неприятно да гледам кръв…


Не станах и учител, макар че към това се бях ориентирал първоначално – обичам да предавам знания на другите, но не се виждам да поставям оценки. Щяха да бъдат само от 5 нагоре.


Как работата като инженер ме развива като личност?


Тази професия постоянно ме стимулира да мисля – винаги има проблем за решаване и добрите решения невинаги са традиционни.


Как създавам баланс между работата и личния ми живот?


Трудно и не съм сигурен, че винаги успявам да се откъсна от работата, когато съм вкъщи. Но срещам разбиране в семейството ми.


Имам ли хоби? Какво е то? Свързано ли е и то с техниката и как ми помага това, че съм инженер в него?


Смело мога да кажа, че да бъда конструктор на електронна техника за мен е не само професия, но и хоби. Имам вече близо 35 години стаж като инженер, а от тях 27 години съм бил конструктор. Но дори и през времето, когато не съм се занимавал професионално с конструиране, разработвах електронни устройства за дома. Някои от тях още са запазени и дори работят, въпреки че са на повече от 20 години.


А другото ми голямо хоби е четенето. В един момент стигнах дотам, че за да купя нова книга, трябваше да подаря някоя от старите. Реших проблема с електронен четец, но любимите ми книги, някои от които препрочитам поне веднъж годишно, са на хартия.

Повече информация за Телетек Електроникс АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

 

Източник на снимковия материал: личен архив инж. Стефчо Чорбаджиев

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg