Дорислава Стоилова от Луфтханза Техник София: За да бъдеш добър HR специалист, най-важно е да „влезеш“ в обувките на другия

03.08.2022 г.8 мин.

Дорислава Стоилова, младши специалист „Привличане на таланти“ в Луфтханза Техник София гостува в рубриката „Аз, HR специалистът“

Случвало ли Ви се е по време на видеоинтервю за работа ненадейно да помолите събеседника си да почака и с лаптоп в ръка да обикаляте на бегом компанията? Да допълним и че в цялата ситуация Вие сте интервюиращият. Отворихте широко очи и повдигнахте вежди, нали? Изглежда забавно наистина, а каква точно е случката днес ще ни разкаже едно слънчево и много позитивно момиче – г-жа Дорислава Стоилова, младши специалист „Привличане на таланти“ в Луфтханза Техник София, компания с потенциал да се превърне в най-голямата производствена база, предлагаща основен ремонт и поддръжка на самолети на Балканския полуостров, както и в един от най-важните авиационни центрове за поддръжка в Европа.

Госпожа Стоилова е днешният ни гост в инициативата ни „Аз, HR специалистът“, в която Ви срещаме с хората, които отварят вратите на инженерите и техническите специалисти в една компания, а именно – експертите по човешки ресурси. За нас „Аз, HR специалистът“ е важно начинание, с което имаме стремеж да помогнем за „разчупване на ледовете“ и да улесним първата и често определяща среща на HR специалистите с кандидатите за работа в една компания.

Защо г-жа Стоилова е избрала тази професия, как би постъпила, ако самата тя е на интервю за работа, както и какво друго сподели тя за читателите на Инженер.bg вижте в следващите редове.

Дорислава Стоилова

Младши специалист „Привличане на таланти“ в Луфтханза Техник София

Образование: Магистър по „Управление на човешките ресурси“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Избрах професията HR специалист, защото...

...работата с хора ми харесва и ми носи заряд и мотивация. Обожавам динамиката, която носи в себе си позицията „Специалист привличане на таланти“ – разнородната комуникация в ежедневието, общуването с много на брой кандидати, вътрешни клиенти и удовлетвореността, която изпитваш, когато намериш „точния“ човек за твоята позиция. Независимо от натоварените моменти, в които на ден се налага на проведеш по N на брой интервюта и срещи, именно наситеността, разнообразието и неочакваните спешни задачи, които могат да изникнат във всеки миг, са всъщност сладката страна на нашата работа. Позицията „Привличане на талант“ сама по себе си предполага да намериш „таланта“ и да го развиеш, което си е цяло изкуство.

Трите най-важни качества, които притежава успешният HR специалист, са...

Определено не мога да изброя само три. За мен, за да бъдеш добър специалист, най-важно е да имаш интерес към хората, да познаваш човешката природа, да умееш да направиш правилна преценка. Да бъдеш креативен и да притежаваш умението да изслушваш и разбираш гледната точка на отсрещната страна. Да „влезеш“ в обувките на другия.

Ролята на специалистите по привличане на таланти непрекъснато се трансформира, вървейки все повече към познаване на бизнеса и задържане на най-важния ресурс – хората, което предполага все повече гъвкавост и адаптивност.

На работното място се мотивирам...

...от атмосферата, която се създава, благодарение на средата и колегите, с които работя. Също така, от чувството на принадлежност, екипния дух и общите разбирания, които споделяме. Мотивира ме самата същина на работата, зарядът и спешността, които на моменти носи; това да бъда по-добрата версия на себе си всеки ден и да се развивам. Мотивират ме и грешките, които понякога се случват, поради чисто човешкия фактор и тяхното анализиране и предотвратяване занапред.

Колегите ми не подозират за мен, че...

...съм изключително запален планинар ентусиаст. Или поне не знаеха до скоро. Това, което обожавам, е динамиката в ежедневието и почивката за мен означава да бъда сред природата и да релаксирам, покорявайки поредния връх.

Това, което ме кара да се усмихвам често, е...

...всичко. Опитвам да намеря смисъл и причина да го правя всеки ден във всяка ситуация. Обичам, когато в офиса сме всички колеги от екипа и атмосферата, която си създаваме, независимо от многото задачи, с които се е захванал всеки от нас. Въпреки натовареността винаги намираме време за закачки и шеги. Обичаме да споделяме неща от работното ни ежедневие – къде приятни, къде не толкова, но винаги успяваме да погледнем от веселата страна на нещата и да ги превърнем в нещо продуктивно и носещо положителен заряд и поука.

Веднъж по време на интервю за работа...

...се оказа, че не съм си запазила зала, всички помещения наблизо бяха заети. Имах 2 минути до интервюто, затова бързо се качих в една от залите на горния етаж без да проверя дали е свободна. По време на интервюто, което беше онлайн, се оказа, че един от екипите има среща в същата зала и се налага спешно да я освободя. Извиних се на кандидата, че ще трябва да прекъсна за момент и по най-бързия начин се насочих към някоя друга зала, отново без да погледна в бързината дали не е запазена. Няколко минути по-късно случката се повтори и отново се наложи да се извиня на кандидата и на бегом да обикалям и търся други свободни помещения, за да довърша срещата. В крайна сметка намерих, кандидатът беше разбран, всичко завърши добре, а аз за пореден път си взех поука колко е важно и най-малките неща да бъдат изпипани и обмислени предварително.

Ако аз съм на интервю за работа,...

...със сигурност би ми било странно да бъда от другата страна, но ще се държа естествено и неподправено – нещо, което очакваме от всички кандидати, с които се срещаме ежедневно. И вероятно ще отговоря на повечето въпроси предварително – приемете го с усмивка като вид професионално изкривяване.

Продължавайте да следите нашите виртуални страници за още вдъхновяващи и забавни срещи в „Аз, HR специалистът“.

Ако проявявате интерес към дейността на Луфтханза Техник София и към възможностите за професионална реализация, които предлага, проверете свободните работни места в компанията, като разгледате нейния микросайт в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: личен архив, Луфтханза Техник София

Тагове: HR, електротехника, кариера, Луфтханза Техник София, самолетостроене

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Луфтханза Техник София ООД
https://www.lufthansa-technik.com/lufthansa-technik-sofia