Арх. Георги Николов от Студио АРХЕ: „Модата при ключовете и контактите се подчинява на интуитивното управление“

08.10.2020 г.5 мин.

Продължаваме да опознаваме света на архитектурата през погледа и дейността на водещите български специалисти, а наш гост днес е основателят на Студио АРХЕ – арх. Георги Николов. Отличителният почерк на проектите му се крие във високите нива на комфорт чрез минималистична сградна техника и конструкции със съвременни естествени материали. Заедно със своя екип създава първите пасивни сгради в България, сред които е и първата плюс-енергийна сграда у нас. Какво според арх. Николов дефинира съвременната „умна“ сграда, какви са търсенията на потребителите днес и още любопитни щрихи от неговата работа, ще научите в следващите редове...

Представете себе си и компанията, в която работите.

Казвам се Георги Николов и съм архитект. През 2007 г. създадох Студио АРХЕ. Оттогава до сега се занимаваме с проектиране и последващ проектен мениджмънт на нашите обекти до тяхната пълна реализация.

Бихте ли посочили най-значимите проекти, които сте реализирали?

Познати сме с едни от първите и най-педантично изпълнени пасивни сгради в България. Наша е и първата у нас реализирана плюс-енергийна сграда.

Живеем в ерата на Индустрия 4.0 и „умните“ технологии са навсякъде около нас. Как се отразява това в архитектурата? Какви са тенденциите в съвременните сградни технологии?

Аз се намирам в една не толкова популярна у нас ниша на върхова енергийна ефективност на нива, които масовото строителство все още не достига. За моите обекти визуалните ефекти в съвременната модерна естетика в архитектурата не са единствената и най-важна цел. Приоритет за мен е постигането на един несравнимо по-висок комфорт на обитаване с използването на минималистична сградна техника, а от друга страна – с конструкции със съвременни естествени материали.

Какво за Вас е „умна“ сграда? Кои са технологиите, които я отличават?

За мен не технологиите стоят в основата на умната сграда. Умна е сградата, която е проектирана така, че да може да изпълнява функцията си с минимум вградена техника. Разбира се, не отричам развитието и новите тенденции в сградните инсталации, които следя и интегрирам във всички мои проекти. От тези технологии бих отличил сградната вентилационна система, която в моите проекти е почти напълно достатъчна, и изпълнява функцията и на отоплителна система.

Какво търси днешният потребител в сградата си? Кои промени в бита и обществото повлияват архитектурата?

Търси ефективност и простота във всички измерения. Ако те по естествен начин водят до красотата в архитектурата, това е вярната посока. Във времена, в които инвестиционните, заедно с бъдещите експлоатационни разходи се оптимизират до край, ефективността става водещо начало.

Нека навлезем в интериора на един дом или офис. Има ли мода при ключовете и контактите като видима част от интериора?

Отново на опростяването, т.е. интуитивното управление.

Къде е мястото на българските специалисти и архитектурни постижения върху световната карта?

Времето все повече размива границите, светът е отворен за идеите. Аз имам и проекти извън България. Но границите са, за да помогнат да съхраним идентичността, която според мен е много важна, и не трябва да се изгубим.

Кое за Вас е най-значимото архитектурно събитие или проект през последните няколко години? С какво се отличава?

Строежът на небостъргач с дървена конструкция.

Източник на снимковия материал: личен архив на арх. Георги Николов, студио АРХЕ, freepik.com