Антон Крантев от Коника Минолта: Нашите нови системи за видеонаблюдение гарантират безопасност и превенция от инциденти

20.08.2020 г.7 мин.

Брандът Konica Minolta e познат основно със своя хардуер и решения за печат и дигитализация на документи. Основен приоритет на компанията обаче е гъвкавостта спрямо развитието на пазара и възможността за отговор на нуждите на клиентите и в други области и сфери на дейност. Ето защо през 2018 г. Konica Minolta разшири портфолиото си, като придоби мажоритарен дял от немската компания Mobotix, специализирана в разработката на интелигентни решения за видеонаблюдение. Повече за тях за Инженер.bg разказа г-н Антон Крантев, мениджър „Бизнес развитие интелигентни видео решения“ в Коника Минолта България.

Господин Крантев, камерите за видеонаблюдение се асоциират основно с повишаване на сигурността, но благодарение на новите технологии, намират приложение във все повече индустрии. Разкажете ни повече по тази тема.

Една съвременна система за видеонаблюдение вече може много повече от това само да показва видеоизображение от мястото, към което е насочена. Отдавна не живеем в аналогова ера, а в цифрова. Свикнали сме видеоизображенията да са с високо качество, да имат много мегапиксели и детайли, но малко хора се замислят как всъщност бихме могли да ги използваме пълноценно.

Комбинацията от високорезолюционни камери и специализиран аналитичен софтуер е в състояние да добави допълнителна стойност към стандартно решение за видеонаблюдение, както и важни данни и статистика. Съществуват различни аналитици, засичащи нерегламентирани движения на субект, скорост на движението му и преброяване на различни дейности и присъствие.

Как видео решенията на Konica Minolta осъществяват думите Ви в детайли?

Мога да дам пример с два интересни сценария.

При първия имаме човек изпаднал в беда, който например е припаднал върху пода. Камерата засича, че е налице такъв обект и подава аларма към правилните хора за реакция. Във втория сценарий можем да засечем изоставен съмнителен обект от човек като куфар, чанта, раница или друг подобен и отново да се алармира към заинтересовани лица. И в двата сценария, както и за много други широкоприложими аналитици е необходимо единствено подходяща камера и нищо повече. Тя сама върши цялата работа без необходимо допълнително оборудване, тежка IT инфраструктура или скъпи лицензи.

Разполагаме и с по-специфични и конкретни решения, насочени към автоматизация на производство. Например Box Defect Detection е решение, което има за цел да следи поточната линия за качество на продукта в няколко параметъра – чистота, цялост на обекта и наличие на чуждо тяло. Всеки един критерий може да бъде с индивидуално настроен праг и да пропуска или отстранява обекти от поточната линия, които не отговарят на предварително зададените критерии.

От друга страна, технологии, които преди време са използвани само за военни и правителствени цели, вече са достъпни и се прилагат от много компании в различни индустрии. Такава технология е термално-радиометричното видеонаблюдение.

 

Възможно ли е с помощта на камери да се намали рискът в работната среда и да се подобри атмосферата в производствени предприятия например?

Отговорът е категорично „Да“. С помощта на термални камери не само се измерва температурата на човешкото тяло, но и се извършва надеждна превенция. Термално-радиометричното видеонаблюдение се извършва вече и от камери с висока резолюция, откриващи лъчения в инфрачервения диапазон на електромагнитния спектър. С други думи, тези специализирани камери могат да засичат много чувствителни температурни изменения в рамките на 0.05˚ в многобройни зони от изображението и да реагират при намиране на съмнителни разлики.

Тази технология позволява ранна детекция на аварии и помага за предотвратяването им. Представете си производство с много и скъпи машини, които работят денонощно и някоя от тях започне да прегрява в малка зона, невидима за човека, но пък силно уловима от термокамерата. Тя засича повишаването на температурата и сама сигнализира на отговорника за производството, а в случай, че температурата и рискът от авария продължат да се покачват, камерата се намесва отново и изключва съоръжението. Ако въпреки това температурата отново продължи да расте и достигне критична стойност, камерата би могла да активира противопожарните кранове и да предотврати авария и сериозни щети.

Много компании, които биха се заинтересовали от тези функционалности, вероятно вече разполагат с видеонаблюдение и камери. Необходимо ли е да подменят всичко, за да се възползват от тях или има и алтернативни варианти?

Решенията, които предлагаме включват всичко – предварителен оглед, оценка на текущото решение, ако има такова, предложение за надграждане или цялостна система, изпълнение и поддръжка. Много често самата инфраструктура представлява голяма част от решението, но хубавото е, че често се използва и наличната. Имаме национално покритие и това ни прави подходящ партньор както за малкия и средния бизнес, така и за национални структури.

Не е необходимо да се подменя всичко при наличието на съществуващо решение. В някои случаи това, което клиентът има като видеооборудване, остава и единствено надграждаме с отделни елементи. Така клиентът получава добавена стойност и може да се възползва от решение на конкретен проблем с нашата услуга.

Повече за интелигентните решения за видеонаблюдение на Konica Minolta, можете да откриете във видеото долу.

Източник на снимковия материал: Коника Минолта България