Пожароизвестителна система на Телетек Електроникс гарантира спокойствието в комплекс Маакри в сърцето на Талин

17.08.2020 г.5 мин.

Разположен в сърцето на Талин, Естония, новопостроеният бизнес комплекс Maakri-Kvartal е ярък пример за модернистично архитектурно решение сред реставрирани паметници на културата, носещи историческото наследство на столицата. Комплексът е уникален не само със спиращите дъха градски пейзажи и красиви морски изгледи, неповторима атмосфера и съвременен интериор, но е и напълно безопасно и сигурно място за всички наематели, служители, посетители и гости благодарение на съвременната пожароизвестителна система от Телетек Електроникс.

Комплексът Maakri-Kvartal в централен Талин, Естония

Maakri-Kvartal е разположен на обща площ от 36 000 m² в центъра на Талин. Той включва седем търговски сгради, сред които 110 m висока 30-етажна сграда, нова 10-етажна сграда, нова 4-етажна сграда и други четири 3- до 4- етажни сгради от началото на XX век, защитени като архитектурни паметници. Пространството от 22 000 m² се отдава под наем, от които 85% са предвидени за офисни помещения. В допълнение към офисните и търговски площи са изградени конферентен център, състоящ се от 3 зали, и няколко ресторанта с прилежащи открити площи, предлагащи забележителна гледка към града и морето.

„Проектът Maakri-Kvartal обхваща три модерни, новопостроени високи сгради, които напълно се сливат с четири реновирани и разширени исторически структури от началото на XX век“, разказаха за Инженер.bg от утвърдената българска производствена компания. „Основно изискване при избора на системите за пожароисвестяване в комплекса бе те да отговарят на Наредбата за пожарна безопасност на високи сгради EVS 812-8:2018, която налага интеграция на пожароизвестителна система с гласова система за евакуация EN54-16. В случай на пожар, алармата трябва да звучи 30 секунди, а системата за евакуация да възпроизвежда предварително записано съобщение, което да се повтаря, докато алармата не бъде отменена от панела“, обясниха специалистите.

Предизвикателствата пред Телетек Електроникс при интегриране на пожароизвестителната система

Най-голямото предизвикателство пред екипа на Телетек Електроникс по време на инсталацията, е изискването комуникацията между панелите да бъде по-малка от 3 секунди според съответната наредба на естонските органи за пожаробезопасност. „Успяхме да се справим с помощта на модулите MIO22, които използвахме за синхронизиране на сигналите и програмиране на панелите. Панелът с аларма бе настроен за закъснение 1-3 секунди, а другите панели - 0 секунди, което бе гаранция, че звънците и съобщенията за евакуация ще звучат едновременно на всички етажи. По този начин всички закъснения при комуникацията между панелите бяха редуцирани до по-малко от 3 секунди“, заявиха от българското дружество.


Пред експертите от Телетек Електроникс затруднение се явява и програмирането на панелите, комуникацията, пренасочването на алармите и предприемането на действия по зоните за аларма. „Ситуацията бе преодоляна чрез програмиране на логически функции на панели с ProsTE, но при задействане на системата в нея се записваха до 40 събития наведнъж в нехронологичен ред. Този проблем бе решен с актуализиране на софтуера 5.9.5 през януари 2019 г.“, посочиха от фирмата.

Решението – цялостна система за поражоизвестяване в Квартал Маакри 

Наред с доказаното качество, надеждността и високата ефективност, системите на Телетек Електроникс са избрани и поради факта, че позволяват интеграция и синхронизиране с гласова система за евакуация, отговаряща на изискванията на стандарта EN54-16 и Modbus връзка. „На естонския пазар има малко пожароизвестителни системи, които биха могли да се конкурират с тези изисквания“, поясниха от компанията.

Пълният набор от решения на българския производител, който допринася за спокойствието и комфорта на обитателите на квартал Маакри в Талин, включва:

  • 9 адресируеми пожароизвестителни алармени панела Iris, свързани в мрежата;
  • 1513 детектора Senso Iris S130;
  • 88 детектора SensoIris T110;
  • 194 ръчни пожароизвестителя MCP150;
  • 28 адресируеми входно-изходен модула MIO22;
  • 57 адресируем модула MIO04.

Източник на снимковия материал: Телетек Електроникс, maakrikvartal.ee

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg