Пожароизвестителни системи на Телетек Електроникс осигуряват пожарната безопасност в базата на Луфтханза Техник София

18.12.2020 г.5 мин.

Един от основните елементи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, който в никакъв случай не бива да се подценява, е пожарната безопасност. За компания от световна величина като Lufthansa Technik тя е от определящо значение за нормалното протичане на работните процеси и поради тази причина изискванията за високоефективно, надеждно и сигурно решение за пожароизвествяне са високи. За да покрие всички тези очаквания, българското подразделение на групата – Луфтханза Техник София, се обръща към един от най-големите и доказани у нас производители на сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника Телетек Електроникс.

Lufthansa Technik Group е сред глобалните лидери в ремонта и поддръжката на самолети, самолетни компоненти и двигатели. С около 35 дъщерни дружества и филиали по света, компанията днес разполага с повече от 25 000 служители в международен мащаб. Луфтханза Техник София отваря врати в края на 2007 г. като най-голямата производствена база за обслужване на самолети в мрежата на Lufthansa Technik на Балканския полуостров. Българското дружество е и един от най-важните авиационни центрове за поддръжка и основен ремонт в Европа.

„Модерната база на Луфтханза Техник София е разположена на Летище София, на площ от около 64 000 m2. В нея могат да бъдат обслужвани едновременно до 8 тяснокорпусни самолета за основен ремонт и поддръжка, както и 1 самолет в носова позиция за работа по системите в кабината“, обясниха за Инженер.bg от Телетек Електроникс „Българският филиал на Lufthansa Technik предоставя комплексно обслужване – от линейно до IL-/D чекове, включващо целия спектър от допълнителни услуги като боядисване, интериорни решения и наземна поддръжка (AOG support). Две от технологичните линии предлагат възможност за цялостно боядисване“, посочиха още те.

За предизвикателствата...

В процеса на реализацията на проекта „основен приоритет за екипа на Телетек Електроникс е да предложи ефективно и надеждно решение за пожароизвествяне, което  отговаря както на българските стандарти за пожаробезопасност, така и на високите изисквания на международната компания“, коментираха от производствената фирма. Голямо предизвикателство пред компанията се явяват много високите тавани в хангарите, достигащи на места до 30 m. Това налага изграждането на тръбопроводни системи, за инсталацията на които е необходимо специализирано оборудване и опитен персонал.

„Наред с това, постоянните изисквания за поддръжка означаваха, че устройствата трябва да бъдат достъпни за редовен режим на тестване, препоръчан от индустриалните регулатори“, поясниха от Телетек Електроникс.

Лекотата и удобството при работа, както и интеграцията на системите са от решаващо значение при изпълнението на проекта. „Цялостната инсталация, включваща комбинация от отворени и затворени пространства и рискови, високо запалими материали, както и използването на тежки машини и необходимостта от свързване с множество външни системи за пожарогасене и др., се оказа нелека и доста сериозна задача за изпълнение“, споделиха още от дружеството.

За решението...

След като от Телетек Електроникс финализират успешно и последния детайл от проекта, сервизната база на Луфтханза Техник София вече е оборудвана с нова, модерна пожароизвестителна система, покриваща всички изисквания и стандарти за безопасност. Тя включва:

  • 3 адресируеми панела Iris;
  • 1 повторител;
  • 600 адресируеми оптично-димни пожароизвестителни детектори SensoIris S130;
  • 45 адресируеми температурни пожароизвестителни детектори SensoIris T110;
  • 70 ръчни пожароизвестители MCP150;
  • 54 адресируеми сирени за стена SensoIris WSOU.

Източник на снимковия материал: Телетек Електроникс, Луфтханза Техник София

Тагове: Луфтханза Техник София, пожароизвестяване, сигурност в сградите, Телетек Електроникс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Луфтханза Техник София ООД
https://www.lufthansa-technik.com/lufthansa-technik-sofia

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg