КМТ Сервиз: IR прозорци за инспекция на Iriss осигуряват превенция на авариите след инцидент в автомобилна компания

25.04.2024 г.4 мин.

Електрическа, или наричана още волтова дъга, в производствени условия? Това физично явление може да бъде не само пагубно за оборудването, но и изключително опасно. Ето защо в днешния материал разказваме именно за подобен случай в предприятие от автомобилната индустрия и как проблемът е решен дълготрайно с помощта на оборудване на Iriss. А подробности коментирахме с КМТ Сервиз – утвърдена българска компания с богато портфолио от апаратура за обследване, тестване и мониторинг на инфраструктурни трасета, която е и официален пазарен партньор на Iriss в България.

В завода на производител на автомобили в Обединеното Кралство възниква инцидент, свързан с електрическа дъга от трансформатор. Тя води до изместването на врата на ел. табло заради значителното налягане, генерирано от явлението. За щастие, няма ранени, но това е аларма, която ясно подчертава необходимостта от цялостна стратегия за превантивна поддръжка и повишаване на безопасността“, разказаха пред Инженер.bg от КМТ Сервиз. Наред с безопасността на процесите и работната среда, времето за престой също е фактор, който обуславя нуждата от превенция на авариите. Нарастващите изисквания към производството заради увеличаващите се глобални продажби превръщат спирането на работата в скъп лукс за големите „играчи“ в автомобилния сектор.

След оценка на най-подходящите налични технологии, е решено да се използва двуетапен подход, използващ мониторинг на частичен разряд (ултразвук) и инфрачервена термовизия на Iriss. „Поради размера и сложността на обекта, като най-уязвими компоненти са определени подстанциите 11 kV около съоръжението. А след като възможните решения са разгледани, са избрани IR прозорци и PD (ултразвукови) портове“, уточниха от българското дружество.

Избраното оборудване предоставя:

  • Надеждност, подходяща за режим на работа 24/7 в специфична производствена среда;

  • Техническо превъзходство спрямо други налични решения;

  • Гаранция за целия експлоатационен живот на инфрачервените прозорци от подсилен полимер на Iriss, което означава ниски разходи за текуща поддръжка;

  • Водеща в класа възвръщаемост на инвестицията;

  • Повишена безопасност на процеса на проверка.

Инсталацията на оборудването е извършена по време на спиране на производствения процес в рамките на коледните празници, което допълнително демонстрира ангажимента на Iriss за изключителна грижа към клиента“, поясниха от КМТ Сервиз.

Първото правило на бизнеса не е максимизиране на печалбата, а предотвратяване на загубите. В този смисъл, новото решение позволява на автомобилния производител да постигне безопасно и ефикасно извършване на рутинни проверки на критичната електрическа инфраструктура“, допълниха още от българската компания.

Iriss разработва и произвежда инфрачервени (IR) прозорци за инспекция, устройства за онлайн наблюдение и ултразвукова технология за тестване. Инфрачервените прозорци от промишлен клас на бранда осигуряват по-безопасни и по-ефективни проверки на електрическото оборудване. Устройствата включват издръжлива прозрачна полимерна леща, която позволява визуални, UV и къси/средни/дълговълнови IR проверки. IR прозорците се предлагат в персонализирани форми, размери, цветове, както и с опционални ултразвукови портове или сензори, всички с безусловна доживотна гаранция, за да отговарят на строгите нужди на всяко приложение.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Iriss

Тагове: автомобилостроене, електротехника, КМТ Сервиз, производство

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

КМТ Сервиз ЕООД
www.kmtservice.bg