Изследователският център PTC на Nestlé в Швейцария използва контролните табла с хигиенен дизайн HD на Rittal

14.10.2020 г.6 мин.

Когато милиони хора по света всяка сутрин поставят капсулата с кафе в кафемашината, те едва ли подозират, че Nestlé Group използва модерните решения с хигиенен дизайн на Rittal. Nestlé е най-големият производител на храни и напитки, базиран в Европа. А продуктовият и технологичен център (PTC) на компанията в Орбе, Швейцария, е специализиран в изследователска и развойна дейност на кафеени, шоколадови и малцови напитки. „За всяко ново оборудване Nestlé изисква от своите доставчици най-модерните технологични процеси, висока експлоатационна готовност и хигиенен дизайн. Това важи с пълна сила и за Rittal. В Nestlé PTC са инсталирани няколко контролни табла на Rittal, операционни корпуси и клемни кутии, които защитават надеждно електронните компоненти в тях от прах, вода и други въздействия“, информираха за Инженер.bg от Ритал ЕООД.

„Ние искаме да работим с най-добрите и съвременни продукти, които пазарът може да предложи", категоричен е г-н Филип Демарк, ръководител на проекти в Nestlé PTC Orbe.

Възможност за ефективно почистване

Експертите на Nestlé са разработили изчерпателни спецификации с хигиенните изисквания по отношение на всички отворени процеси в производството на храни. Сред тях е начинът за опроводяване, предпазните мерки по време на заваряване и чистотата на повърхностите в системите и машините. Огънатите повърхности, мъртвите пространства и откритите резби на винтовете обаче могат да попречат за постигането на искания ефект. „За да предотвратим това, в Nestlé залагаме на хигиенния дизайн – т.е. на хигиенно проектирани машини, системи, корпуси и контролни табла“, коментира г-н Демарк. В PTC повечето от тях идват от дългосрочния ни системен партньор Rittal“, допълва той.

Характерни за производството на храни и напитки са сноповете от тръбопроводи от неръждаема стомана, по които минава вода или сгъстен въздух с различно качество, за да достигнат те до отделните контейнери и машини. Лесният достъп до инсталациите има важна роля при поддръжката на оборудването в PTC. Ежедневните процеси на почистване следва да се извършват максимално ефективно. Процесите на CIP почистване (почистване на място) са поетапни – първо, натрупаните замърсявания се почистват с течност, смесена с разтвор на натриева основа и след това се изплакват. Следва почистване с обогатена на кислород вода и накрая измиване с гореща вода. След това повърхностите няколко пъти се изплакват. Господин Демарк описва процедурата по следния начин: „Почистването с високо налягане е най-важният метод. Уредите се почистват от горе надолу, като потокът от вода и пяна трябва да увлече със себе си всички отлагания“.

Хигиенният дизайн (HD) е все по-важен за ефективните процеси на почистване, включително и в Nestlé. „Преди повече от 20 години металните повърхности на много контролни табла, шкафове и корпуси са били поцинковани. След като се установява, че са предразположени към ръждясване, производителите се насочват към повърхности от неръждаема стомана. Rittal специално започна да разработва изпълнения с хигиенен дизайн и целта ни е да бъде системен партньор за хранително-вкусовата индустрия. В Nestlé PTC са инсталирани няколко контролни табла на Rittal, операционни корпуси и клемни кутии. По този начин електронните компоненти са защитени от прах, вода и други чужди влияния“, поясниха от Ритал.

Компактни табла и шкафове с лесни за почистване конструкции

Предимствата на HD изделия на Rittal пред по-старите изпълнения веднага привличат вниманието – използват се кръгли силиконови уплътнения без хлабини в ясно отличаващ се син цвят във вътрешността на вратите и стените. Пантите са разположени от вътрешната страна на шкафа. Това осигурява изключително лесна за почистване конструкция. Хигиенният дизайн е обмислен до най-малкия детайл. „За защита на бутоните и дисплеите се поставят големи прозрачни предпазни капаци. Преходът от предпазния капак към основата е без хлабина. Капачките за винтовете също са с хигиенен дизайн, както и ключовете на шкафа. И най-дребното нещо също е съобразено с обработката на храни – компактните табла имат наклон на покривния панел от 30°, което позволява бързо оттичане на почистващите флуиди. Освен това HD таблата са монтирани с кръгли метални дистанционери към стената. По този начин задният панел на таблото лесно може да бъде почистен“, поясниха експертите от българския офис на компанията.

„Тези малки детайли имат голямо въздействие. И те са стандартни в нашите компактни контролни табла с хигиенен дизайн“, допълниха в заключение от Ритал.

Източник на снимковия материал: Ритал, Rittal

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Ритал ЕООД
http://www.rittal.bg/index.html