Разчитайки на древно познание и електроинструменти Bosch, изкуството кундекари вае сложни дървени структури

11.09.2020 г.6 мин.

Преминаването през кундекари врата може да бъде хипнотизиращо преживяване. Въртящи се звездообразни мотиви, украсени с дърворезби и инкрустирани перли... Това е кундекари, традиционна турска техника за дървообработване, водеща началото си от 12-ти век и живелите по това време селджуки. Истинските кундекари представляват удивително детайлни геометрични модели и огромни структури, създадени от прецизно издялани части от дърво, перфектно подредени и напаснати без лепило или пирони. „Останаха само няколко души, които знаят как да създадат дървени врати с най-удивителните мотиви в света“, споделя Исмет Терзи, кундекари майстор от Истанбул. А повече за това невероятно изкуство от дърво, силно свързано с древни традиции, днес ще Ви разкажем заедно с Роберт Бош, направление Електроинструменти.

Кундекари – направено за векове

Кундекари не е дърворезба, а малки дървени части от преплитащо се дърво. Изисква отношение към материала, създава дълготрайни структури и усилен труд. Това е нещо, направено за векове напред.

Типичните селджукски мотиви не са присъщи единствено за кундекари дървообработването, а се използват и в други видове изкуства за декорация, например в рисувани плочки и дялан камък.

Кундекари не е само декорация

Частите от дърво са прецизно издялани, за да се преплетат една в друга. Този метод има структурно предимство, което позволява на дървения материал да реагира по естествен начин на влажността и температурата. Без лепило или пирони, то може да се разширява или свива, като по този начин не се огъва или пропуква с времето. С преплитането на всяка част, последният добавен панел поддържа цялата структура заедно.

Исмет Терзи е един от малкото майстори на кундекари в Турция. Като младеж той учи електроинженерство, въпреки че никога не е работил като инженер. Вместо това той следва стъпките на баща си и става дървосекач, което по-късно го води до дърводелството.

Когато приятел помолил за помощ Исмет при изработването на кундекари, той се увлякъл в техниката и се влюбил в нея. След 25 години в професията той е един от известните майстори на кундекари и сега работи, за да поддържа традицията жива и да я предаде на своя син Мехмет.

Когато традицията срещне Bosch

Кундекари изисква много ръчен труд. Създаването на всеки детайл е педантична работа, отнемаща време – до 3 месеца за завършване на само една врата. За целта е необходима комбинация от внимателно планиране и тежък физически труд, което в наши дни включва използването на разнообразие от машини и ръчни електроинструменти, както и на традиционни оръдия на труда като длета и ръчни триони.

„Ценим доброто качество и издръжливостта на нашите машини. Една от тях е 25-годишна, но не бихме се разделили с нея, тъй като ни осигурява удобство и надеждност, а те са важни при толкова прецизна работа“, казва Терзи.

В неговата работилница използват прободни триони Bosch за изрязване на централните панели, които се запълват с мозайка от кундекари. Циркулярите са също важна част от процеса. За преплитането на частите, срезовете трябва да са подравнени идеално. Това се постига по-лесно със стационарен циркуляр, отколкото с всеки друг традиционен метод.

Ускоряването на процесите е много важно, когато се работи по дългосрочен проект. Терзи използва както ръчни рендета и шкурки, така и електроинструменти като хобелмашина и шлайфмашина, каквито предлага Bosch. Те му позволяват да подготви дървения материал по-бързо и с постоянно високо качество.

Когато гравира традиционните декоративни мотиви в дърво, работилницата на Терзи използва електрически фрезоващи машини, както и задвижвани от мотор ръчни фрезоващи инструменти.

В работилницата на Терзи няма майстори и чираци. Всички работят заедно и се учат един от друг. Говорейки за бъдещето на кундекари, Исмет Терзи казва, че архитектите трябва да намерят нови начини да го използват в домовете – защото като всеки ръчен занаят, кундекари се намира под нарастващия натиск от страна на модерните индустрии.

Бъдещето на работилницата зависи от сина на Исмет, Мехмет – дипломиран ресторантьор и интериорен дизайнер. Негова задача е да изучи и поддържа древния занаят, но и да го модернизира според реалностите на 21-ви век, така че да остане по-дълго време жив.

Източник на снимковия материал: Роберт Бош, направление Електроинструменти

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Роберт Бош ЕООД, направление Електроинструменти
http://www.bosch-pt.com/bg/bg