Автентичен архитектурен стил и иновации от ABB вдъхват нов живот на легендарната московска фабрика „Болшевик“

10.12.2020 г.5 мин.

Готови ли сте за следващото виртуално пътешествие от видеопоредицата на ABB „Застинала музика“? Заедно с АББ България ще проследим трансформацията на легендарната сладкарска фабрика „Болшевик“, разположена в сърцето на руската столица Москва. Проектът за нейното преустройство превръща изоставената сграда в модерен жилищен комплекс, в който пресечна точка намират автентичният стил от миналото и иновативните технически решения.

„Първоначално фабриката е собственост на френския предприемач Адолф Сиу. В нея се произвеждат сладкарски изделия и за кралската династия Романови. След национализирането си е преименувана на „Болшевик“ – име, което архитектите оставят и за днешния комплекс“, разказаха пред Инженер.bg от АББ България.

Придобитите през 2012 г. сгради на бившата фабрика са в критично състояние. Така с проекта за трансформация се заема екипът на Амир Идятулин от IND Architects, който до 2016 г. изгражда комплекс от 191 апартамента.

Фабриката е първото електрифицирано предприятие в Москва. Жителите на руската столица се събират вечер, за да се наслаждават на озарените от електрическата светлина фасади с изпъстрени с орнаменти червени и жълти тухли.

Днес фасадите са реконструирани, но оригиналният им облик е запазен и надграден. Тухлени мотиви се наблюдават във вътрешните, външните, като и в градинските пространства. Впечатлява живописната красота с полъх от миналото, съчетана с индустриален изчистен стил и модерна атмосфера. Не остава незабелязано и стълбището, чийто отблясъци през нощта напомнят за годините на разцвет на предприятието.

Умните системи на ABB за безопасност и комфорт

Интелигентните технологии посрещат още на прага на апартаментите в комплекса „Болшевик“. Така за сигурността и комфорта на живущите се грижи системата за входни врати ABB-Welcome.

„Дванадесетте функционални модула на ABB-Welcome са съобразени с всички потребности на клиентите. Системата за входни врати на ABB осигурява удобна и безопасна комуникация с вътрешната и външната среда, като връзка може да бъде осъществена и между отделните апартаменти и стаи. Предлага се със или без камера, в разнообразни размери и с различни интегрирани елементи. Функцията за пълен дуплекс позволява едновременното слушане и говорене, а потискането на шумовите смущения осигурява чистота на звука от двете страни. Характеристиките на ABB-Welcome включват още клавиатура за въвеждане на пароли, както и функция за автоматично отключване на входната врата“, коментираха от АББ България.

Високотехнологичното решение ABB-Welcome IP успешно „преодолява“ разстоянията и позволява оборудването на жилищата с неограничен брой устройства и комуникационни канали. Това улеснява инсталацията в еднофамилни къщи, жилищни блокове и комбинирани къщи. ABB-Welcome IP притежава функция за пренасочване на повиквания към охраната или домоуправителя, както и за контрол на асансьора.

Друг аспект на сигурността в модерния комплекс е защита срещу природните сили. Затова изборът на проектантите на „Болшевик“ е системата за защита от мълнии на ABB с един гръмоотвод Pulsar 60, който има покритие в периметър от 3 сгради.

Третият щрих от иновациите на ABB са ключовете Sky Niessen. „Изработени са от разнообразни материали като стъкло, неръждаема стомана, дърво и се отличават с минималистичен стил и 8.5 mm дизайн. Ключовете се предлагат в девет цвята и могат да бъдат с до петмодулна рамка за вертикален или хоризонтален монтаж. Продуктите се предлагат с безвинтови клеми, но са налични и контакти с винтови клеми. Освен това включват продукти за сградна автоматизация като KNX и @ home и притежават сертификати CE, AENOR, EAC, NF“, обясниха от българското дружество на ABB.

Серията ABB Sky Niessen включва още димери, детектори за движение, температурни контролери, контакти с USB, контрол на щори и др.

Източник на снимковия материал: АББ България, ABB, IND Architects

Тагове: ABB, АББ България, архитектура, ключове и контакти, контрол на достъпа, сигурност в сградите

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

АББ България ЕООД
www.abb.bg