Шнайдер Електрик България с две престижни награди от 6-ото издание на конкурса Employer Branding Awards на b2b Media

13.05.2023 г.4 мин.

Шнайдер Електрик България, част от структурата на лидера в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията Schneider Electric, спечели две награди в 6-ото издание на Employer Branding Awards на b2b Mediaутвърден конкурс за отговорни работодатели в България. Компанията бе отличена за своя оригинален подход в областта на изграждането на работодателска марка. Повече за отличията от престижния конкурс разказаха пред Инженер.bg специалистите от българското дружество.

След като миналата година Шнайдер Електрик България стана „Работодател на годината“, този път компанията бе отличена за своя оригинален подход в областта на изграждането на работодателска марка с едно първо и едно трето място в две от категориите на конкурса. Тазгодишното издание постави акцент върху върхови постижения при прилагането на успешни стратегии за Employer Branding, оригинални проекти, идеи, пиар кампании, силни HR инициативи или креативни методи за развитие на талантите.

Първото място бе присъдено в категорията „Employer Branding Innovation“ за новаторски проект в подкрепа на менталното здраве на служителите. „Грижата за здравето и спокойствието на всеки член от нашия екип е основен приоритет за компанията ни“, коментира г-жа Елена Ватрачка, директор „Човешки ресурси“ в Шнайдер Електрик България. „Именно затова решихме да разширим своята програма за допълнителни придобивки на служителите, като им дадем възможност и достъп до безплатни експертни съвети и консултации от различен характер. Те могат да бъдат използвани и от техните семейства, като подпомогнат разрешаването на казуси от личен и професионален характер“, допълни тя.

Програмата за грижа за менталното здраве на служителите се реализира в партньорство с един от най-големите в света доставчици на такива услуги, ComPsych® Corporation. Тя предлага безплатни съвети, юридически и финансови консултации, свързани с възникване на кризи и казуси от личен и професионален характер. Служителите на Шнайдер Електрик България имат възможност да се обърнат относно своите грижи към квалифицирани експерти, които пък са готови да се отзоват на всяко запитване и да разрешат възникналата ситуация, като на работодателя не се предоставя никаква информация относно служителите, които се възползват от услугата.

В тазгодишния работодателски конкурс на b2b Media българското дружество на Schneider Electric спечели и трето място в категорията „Education Innovation“ за своя проект „Устойчиво образование с Schneider Electric”. „Целта на проекта е да предостави достъп на младите хора до допълнително качествено образование и практически занимания, за да ги мотивира и развитие професионалните им компетенции още на ранен етап. Освен това инициативата цели да развие и дигиталните компетенции на децата и да установи устойчива връзка между учебните заведения и бизнеса. А чрез участие на служителите на Schneider Electric като ментори и лектори в проекта, ние инвестираме в изграждането на лоялност и чувство на удовлетвореност у членовете на екипа ни“, разясниха от компанията.

Ако искате да станете част от екипа на високотехнологично и иновативно предприятие, разгледайте актуалните обяви за работа в микросайта на Шнайдер Електрик България в Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Шнайдер Електрик България, canva.com

Тагове: HR, кариера, производство, Шнайдер Електрик България