„Ден на техниката“ 2023 на Socomec и DTS – „Цифрови преносни системи“ предизвика голям интерес с представените иновации

14.11.2023 г.7 мин.

На 25 октомври т.г. DTS – „Цифрови преносни системи“ съвместно със стратегическия си партньор – френската компания Socomec – проведе своя превърнал се в традиционен „Ден на техниката“. Събитието предизвика изключително голям интерес и събра голям брой клиенти и партньори на компанията в хотел Маринела в София. Дневният ред на форума включваше презентации на DTS – „Цифрови преносни системи“, на френския лидер в производството на високоефективно електрооборудване, системи за енергиен мониторинг и съхранение на енергията и системи за непрекъсваемо електрозахранване Socomec, японската компания за комутационна апаратура Terasaki и утвърдената мултинационална компания за батерии FIAMM.

Инж. Иван Попов откри форума и в началото представи най-важните етапи в съвместната работа със дългогодишния партньор Socomec. От основаването си френската компания продължава да развива технологията, използвана в нейните UPS системи, като същевременно гарантира, че иновациите ѝ остават фокусирани върху ползите за потребителите. Още през 2014 г. на Socomec е присъдена наградата „Европейска компания на годината“ в сегмент UPS устройства, а през 2015 г. тя получава приза за технологично лидерство в сферата на UPS технологиите. През 2018 г. Socomec е отличена за своята система за съхранение на енергия с награда на изложението Intersolar в Мюнхен.

От своя страна българската компания DTS – „Цифрови преносни системи“ стриктно спазва своите ангажименти към френския си партньор, заяви г-н Попов. Свидетелство за това е полученият през 2008 г. приз за платинен дистрибутор на Socomec. „През същата година единственото до този момент направено маркетингово проучване на пазара на UPS-и в България показа, че в сегмента за UPS устройства от 1 до 10 kVA продуктите на Socomec са класирани на трето място, а в сегментите от 10 до 100 kVA и над 100 kVA те са позиционирани с най-голям пазарен дял, а компанията е обявена за №1 за UPS-и в България”, съобщи управителят на българското дружество.

Г-н Попов отбеляза също разширяването на портфолиото на ДТС – „Цифрови преносни системи“ с установяване на контакти с други два важни партньора – японската компания Terasaki и мултинационалната компания FIAMM. Българската фирма е оторизиран дистрибутор на Terasaki от 2012 г., като японският партньор е световен лидер в областта на комутационното оборудване за плавателни съдове с най-голям пазарен дял в света. През 2021 г. дружеството установява партньорски отношения с FIAMM, основно в областта на необслужваемите батерии за системи за автономно захранване.

Иновативните решения на Socomec осигуряват безопасност, експлоатационна готовност и енергиен мениджмънт на електрическите инсталации

Презентацията на Socomec бе представена от г-н Бостян Флис, търговски директор на дъщерното дружество на Socomec в Словения. Тя включваше преглед на решенията на компанията, които присъстват в шест пазарни сегмента, а именно: центрове за данни, енергийна инфраструктура, сградни технологии, медицинска техника, транспорт и електромобилност, както и индустрия. В областта на енергетиката Socomec предлага надеждни решения за комутационна апаратура, енергиен мониторинг и преобразуване на електроенергията.

В хода на семинара бяха разгледани темите за модулната архитектура на UPS устройствата, която осигурява тяхната върхова производителност, надеждното захранване за медицински апарати MODULYS XM, управлението и превключването между захранващи източници, както и новото поколение сервизни услуги чрез използването на IoT. Лектори от страна на Socomec Group бяха търговските мениджъри на Socomec г-н Лука Грахек, г-н Винко Божич и г-н Алес Йенко, а от страна на DTS – „Цифрови преносни системи“ – г-н Пламен Димитров и г-н Павел Ценов, съответно технически директор и търговски директор в българската компания.

Автоматични прекъсвачи на Terasaki за критични инсталации, които надхвърлят изискванията на стандарта IEC

Презентацията на японската компания Terasaki бе фокусирана върху автоматичните прекъсвачи на световния лидер в комутационното оборудване за морската индустрия, които са разработени в съответствие с японския стандарт JIS, надхвърлящ изискванията на стандарта IEC. Бяха представени комутационните устройства НН за диапазона от 1 A до 6300 A от серия TemBreak 2 (автоматични прекъсвачи в лят корпус), серия TemPower 2 (автоматични въздушни прекъсвачи) и серия TD3 (миниатюрни автоматични прекъсвачи). Устройствата са разработени за експлоатационна среда, много по-тежка от стандартните индустриални условия, с фокус върху устойчивостта, поддръжката и обслужването.

FIAMM представи акумулаторни батерии с три основни технологии

Презентацията на FIAMM включваше преглед на историята на компанията и на нейното портфолио. Акцентът бе поставен върху решенията за резервирано електрозахранване в широк спектър от отрасли: индустрия, транспорт, телекомуникационно оборудване, центрове за данни и UPS, сигурност и аварийни системи, както и възобновяеми източници на енергия.

Батериите с AGM технология използват сепаратор между отрицателните и положителните полюси, който е от стъклени влакна и абсорбира електролита. Тези батерии предлагат подобрена производителност с по-бързо зареждане, по-дълъг живот и по-безопасна работа. Акумулаторите са конструирани със специални предпазни вентили за минимизиране на изсъхването на електролита през целия живот на батерията.

Гел батериите използват гелообразен електролит, който запълва пространството между положителните и отрицателните пластини, за да бъде сведено до минимум изсъхването на клетката. Тези батерии предлагат дълъг експлоатационен живот и се представят добре в широк диапазон от температурни условия.

Оловно-киселинните батерии на FIAMM са изключително здрави и имат най-дълъг живот в сравнение с подобни изделия на конкурентни фирми. Тези акумулатори се произвеждат с прозрачни контейнери, показващи нивата на електролита, за да се осигури периодичното им допълване.

„По време на събитието на разположение на гостите на семинара беше и демонстрационният ван на Socomec, в който можеха да бъдат видени най-новите продукти и цялостни решения на компанията“, допълниха още от екипа на DTS – „Цифрови преносни системи“.

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Тагове: DTS – „Цифрови Преносни Системи”, FIAMM, Socomec, Terasaki, UPS, акумулаторна батерия, комутационна апаратура, семинар

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

DTS – Цифрови Преносни Системи ООД
www.dts-ups.com