Стартира младежкото кариерно събитие BEST Engineering Week 2017 за студенти на ХТМУ и ТУ-София

03.04.2017 г.8 мин.

Младежката организация BEST Sofia, с подкрепата на Технически университет – София и Химикотехнологичен и металургичен университет (ХТМУ), за седма поредна година даде началото на кариерното събитие BEST Engineering Week (BEW), целящо изграждането на по-тясна връзка между образованието и бизнеса. По време на тазгодишното издание студенти, изучаващи технически специалности, ще се включат в състезание, решавайки реални казуси в компаниите-партньори на инициативата. По време на откриването на 28 март в ХТМУ, всички 8 фирми-участници – Coca-Cola HBC, Grammer, Interoute, Liebherr, Melexis, SAP, UniCredit Bulbank и Vivacom, изнесоха кратки презентации и запознаха бъдещите професионалисти със своите стажантски програми. Специални гости бяха и самите ректори на университетите – проф. Митко Георгиев, ректор на ХТМУ – София, и проф. Георги Михов, ректор на ТУ – София.

 

 

„Скъпи колеги, преподаватели и гости, искаме да ви приветстваме с добре дошли на BEST Engineering Week 2017”, с тези думи домакините от BEST Sofia откриха събитието и отправиха сърдечни благодарности към компаниите-партньори и всички преподаватели, подкрепящи младежката инициатива. След това организаторите дадоха думата на проф. Георги Михов. „Вие сте наши деца, но и наши бъдещи съюзници в общото дело за образование и кариерно развитие. Радвам се да видя толкова много млади и жизнерадостни лица. Искам да ви поздравя за прекрасното събитие BEST Engineering Week и ви пожелавам то да се превърне в BEST Engineering Year”, каза проф. Михов.


 

На свой ред, доц. Грета Радева, зам. ректор по учебната дейност в ХТМУ, също поздрави всички присъстващи и отправи към студентите призива: „Винаги използвайте образованието си, за да променяте света около вас“. Доц. Данчо Надалев от катедра Биотехнологии на ХТМУ разказа за партньорствата на ХТМУ с различни компании, за реализациите и възможностите за образование в чужбина.

 

С историята на международната организация BEST (Board of European Students of Technology), създадена през 1989 г., и нейната мисия да подкрепя развитието на студентите запозна гостите Ивайло Христов, 4 курс, ТУ София, факултет по Автоматика, член на BEST. „Ние вярваме в силата на разнообразието! BEST вече се простира в 32 държави и има 3600 членове. На национално ниво всяка година организираме технологични курсове на различни теми, инженерни състезания и мероприятия за развитие на образованието и кариерата“, заяви той.


 

Пръв от фирмите-партньори презентация изнесе софтуерният гигант SAP. Компанията е най-големият производител на бизнес софтуери, намиращи приложения в над 24 индустриални сфери. В България за дружеството работят над 700 служители в над 10 отдела. Всяка година SAP провежда стажантска програма, набираща млади таланти, които се включват в реални IT проекти.

 

Петър Петрески, мениджър „Разработка и поддръжка“, Vivacom, запозна студентите с историята и структурата на дружеството и богатото й продуктово портфолио, включващо фиксирани и мобилни телефонни услуги, интернет, телевизия и съответните устройства за тях. Българската компания е организатор на една от най-мащабните стажантски програми в страната, която всяка година привлича около 2000 кандидатури.


 

Спаска Станкова, представител на отдел човешки ресурси в един от най-динамично развиващите се производители у нас Liebherr, запозна гостите на BEW с историята на компанията, датираща от далечната 1949 г., и разказа за спецификите в дейността на различните отдели в българския завод за производство на хладилници и друга домакинска техника. Освен набирането на стажанти, дружеството също провежда и стипендиантски програми, за които Инженер.bg ще ви разкаже в отделен материал.


 

На въпроса „Какво е да си IT в UniCredit Bulbank?“ отговори Христо Пангаров, служител в IT отдела на най-голямата банка в страната. Противно на общоприетото схващане, че работата в банка може да бъде безинтересна, младият специалист сподели, че длъжността му изисква иновативно мислене и включва разнообразни дейности, като работа с клиенти, обработка на Big Data и участие в много проекти. Поради нарастващата нужда от разработки на нови приложения, банковият лидер дава възможност на IT студенти да се включат в 3-месечна стажантска програма.

 

По време на кафе-паузата Димитър Илиев, 2 курс специалност Електроника в ТУ - София, демонстрира разработки, с които младите конструктори от „Клуб по роботика“ са участвали в състезания на национално ниво. Само преди седмици младите таланти са се завърнали от „Дни на роботиката“ с 3 награди.

 

След почивката Милен Чешмеджиев от фирма Мелексис, специализирана в разработването на електронни чипове и сензори, разкри рецептата за създаването на интегралната схема – от зараждането й от пясъка (добиването на силиций) до приложението й в различни продукти. Студентите се запознаха и с възможностите за реализация във фирмата като аналогови и дигитални дизайнери, тест инженери, мениджъри на проекти, IT специалисти, инженери по поддръжката и др.

 

 

Презентация изнесе и Антон Ганев от компания Interoute, европейски лидер в оптичните мрежи, която представи комплексните услуги на дружеството. За младите специалисти, интересуващи се от този бизнес сектор, Interout предлага стажантски и кариерни възможности в различни области като облачни и хостинг услуги, финанси и мн. др.

 

С фирмено видео Мария Денева, мениджър „Човешки ресурси“ в Grammer, направи виртуална разхода в българския завод на дружеството за интериорни компоненти за автомобилната индустрия. Продуктите, разработени в с. Трудовец, могат да се видят в автомобилите на световни производители, превръщайки етикета „Made in Bulgaria“ в синоним за качество, заяви тя.Инж. Боян Петков от Coca Cola Hellenic разказа за развитието на световноизвестната компания в България, за дейността в двата й завода в гр. Банкя и в гр. Костинброд, както и за основната мисия на дружеството да раздава щастие на хората. За набирането на нови висококвалифицирани кадри фирмата провежда задълбочена 2-годишна стажантска програма.

 

В края на откриването на BEST Engineering Week бяха обявени и имената на младите специалисти, които ще демонстрират своите умения за работа в екип и иновативно мислене по време на техническото състезание.


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД
http://www.liebherr.bg/HG/bg-BG/

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Технически университет – София
https://tu-sofia.bg/