Иновативна система за пожародетекция SmartCell Carrier от Текра – безжична технология от бъдещето все още без аналог у нас

29.03.2021 г.4 мин.

Една от последните тенденции от развитието на технологиите в областта на сигурността и безопасността в сградите е все по-широката употреба на безжичните технологии, и по-конкретно на безжичните решения за пожароизвестяване. Но колко всъщност надеждни и ефективни са те, какви са най-съществените разлики от жичните системи, какви предимства носят и защо се превръщат в масов предпочитан избор на клиента, за Инженер.bg разказват специалистите от утвърдената търговска компания Текра, официален дистрибутор за България на единствената по рода си за момента иновативна безжична система за поражоизвестяване SmartCell.

„SmartCell е най-съвременна безжична алармена система за пожародетекция, една от последните разработки от гамата решения за пожароизвестяване и сигнално-охранителна техника на световноизвестния производител EMS Wireless & Hybrid Fire Detector Solutions. Компанията е част от семейството на глобалния лидер в областта на ОВК решенията и иновативните технологии за хладилна, пожарна, охранителна и сградна автоматизация Carrier“, информираха от Текра. „Цялостната и гъвкава платформа за пожароизвестяване осигурява за потребителите свързаност и отдалечен достъп от най-ново поколение“, посочиха още те.

Интелигентното пожароизвестително решение на EMS гарантира сигурността и спокойствието на обитателите в различни по големина жилищни и търговски сгради, логистични центрове, сервизни бази, музеи, обредни храмове и архитектурно-исторически обекти, където е недопустимо стандартно окабеляване.

„SmartCell включва всички необходими компоненти за една традиционна алармена система за поражоизвестяване, като контролен панел, ръчни пожароизвестители, детектори и сирени със светлинна сигнализация. Принципът на действие не се различава по нищо от този, на която и да е друга жична или безжична система, изцяло покривайки всички европейски стандарти за качество със сертификати по EN-54“, обясниха от компанията. „Причината безжичните решения за детекция на пожар да се превръщат все по-често в предпочитан избор на пазара са многобройни предимства, които носят със себе си. Сред тях са освен липсата от кабелни връзки и пробиването на стени и тавани в помещенията, бързият и лесен монтаж, който обикновено отнема не повече от ден, високата ефективност и гарантирана надеждност на инсталацията“, добавиха те.

SmartCell има възможност за свързване на до 64 безжични устройства, от които 32 пожарни и 32 информационни. Между контролния панел и отделните устройства се осъществява двупосочна комуникация, която протича в 868 MHz хармонизирана честотна лента.

„Информационните ръчни известители и сирени могат да бъдат свързани към инсталацията и при необходимост да послужат като „повик за помощ“ или като предупреждение, различно от пожар“, разясниха от Текра. „Безжичен входен предавател от системата пък може да следи състоянието на свързаните към нея климатични и отоплителни инсталации, датчици против наводняване и хотелски паник бутони“, поясниха още те.


Предимства на решението за пожароизвестяване SmartCell:

  • Изцяло безжична инсталация;
  • Липса на кабелни връзки и кабелни трасета;
  • По-бърз и лесен монтаж;
  • Редуцирани експлоатационни разходи;
  • По-ниска вероятност от дефекти и смущения;
  • Съвместима с всички интегрирани решения за детекция на газ, наводнение, системи за климатизация и вентилация и др.

Източник на снимковия материал: Текра, Carrier

Тагове: Carrier, пожароизвестяване, сигурност в сградите, Текра

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Текра (Телетек) ЕООД
www.tekra.bg