По-голяма сигурност, комфорт и независимост у дома със смарт устройства от SmartArena.bg

24.08.2020 г.8 мин.

Домът е нашата крепост! Точно там, където се чувстваме най-сигурни, спокойни и в пълна безопасност. А водени от нашето „смарт“ съвремие, защо да не си подарим и онзи комфорт, удобство и лекота на работа с оборудването вкъщи, които развитието на технологиите може да ни даде? „Да, но това не е ли прекалено скъпо?“, вероятно ще запитате Вие. Всъщност не! Днес системите и устройствата за домашна автоматизация са вече много по-достъпни за всеки. А точно колко за Инженер.bg разказаха от фирма Смарт Арена – водещ доставчик у нас на иновативни смарт продукти, решения и технологии чрез техния онлайн магазин www.smartarena.bg.


„Често срещано погрешно схващане е, че за да имаш умен дом, трябва да го интегрираш по време на фазата на изграждане или ремонт. Ние обаче, отдавна сме развенчали този мит. Независимо дали вашият дом тепърва ще се строи, в момента сте в процес на ремонт или  имате жилището от дълги години, смарт устройствата могат да се вградят по всяко време. И размерът няма никакво значение: било то малък апартамент или 3-етажна къща“, коментираха от компанията. „В миналото системите за интелигентен дом бяха изключително скъпи, но днес са по-достъпни от всякога. Можете да започнете с интелигентен контакт или крушка. Впоследствие да добавите сензори, камери, универсално дистанционно и ще имате един успешен старт на много способен умен дом“, добавиха от фирмата.

Автоматизацията – магията на всеки умен дом

Искате температурата във вашия дом през деня, когато сте навън, да е една, а вечер, докато сте вкъщи – друга? Или например, всяка вечер точно в 23:30 часа да се включва пералнята или съдомиялната? Всичко това е възможно благодарение на автоматизацията – нещата, които се случват автоматично в къщата ви, без да е необходимо вие да правите, каквото и да било.

„Вместо да изготвяте график за промяна на режимите на отопление и охлаждане, чрез приложението geofencing - виртуален периметър за реална географска зона, вашият дом може да разбере дали сте вкъщи, за да промени автоматично температурата“, обясниха от Смарт Арена. „Наред с това можете да използвате и сензори за движение, които да информират дали има някой вкъщи. Така, когато сте в къщата или в близост на 100-500 m от нея, по предварително зададена от вас програма определени лампи могат да се включват“, допълниха още специалистите.

Повишена енергийно-ефективност и възвръщаемост на вложението

Най-голямото предимство на умния дом е икономията на електроенергия, която впоследствие  постепенно води до възвръщаемост на предприетите инвестиции за автоматизация.

„Обикновено най-скъпото устройство в един умен дом е термостатът. Но той доста бързо се изплаща“, категорични са от българската фирма. „Според проучвания на два от най-големите производители на умни термостати Ecobee и Nest, средно потребителят спестява 23% от сметките си за отопление и охлаждане. Анализите на Nest показват, че само функцията Away/Home (Навън/Вкъщи) на техния термостат, може да спести 10-12% от сметката ви при отопление и 15% при охлаждане“, допълниха още те.


Удобство от първа необходимост

Фактът, че автоматизацията не е обвързана с конкретен график, ви позволява с натискането само на един бутон да управлявате множество функции. Така например, бихте могли да зададете сценарий „Гледане на филм“ и телевизорът автоматично да се включи, да се превключи на правилния HDMI вход, аудио уредбата да се задейства и осветлението в помещението да се промени до предварително конфигуриран интензитет на светлина.

При активиране например на сценарий „Вкъщи“, входната врата автоматично да се отключи, да се включи осветлението, щорите да се спуснат и да се задейства климатикът. 

„А в случай, че сте решили да размествате мебелите в дома си или искате да контролирате осветлението от друго място, ключът се оказва, че вече не е на най-удачното място. И за това има решение. Не е нужно да къртите стената и тавана, за да прекарате нови кабели – просто добавете безжичен ключ за осветление. Той не изисква електрическо захранване, така че може да го монтирате, където пожелаете“, посочиха от компанията.

Сигурност и спокойствие в дома и далеч от него

Системите за сигурност, интегрирани в един умен дом, с различните сценарии, които предлагат, са не просто гаранция за сигурност и спокойствие за неговите обитатели, когато са в него, но и когато са извън него.

Сигурността на дома и семейството се простира повече от това просто да се опитвате да отклоните крадците. Потенциални аварии, като пожар или наводнение, често са друга основна причина за притеснение.

„С устройства като смарт сензор, откриващ наличие на вода, датчик за температура/дим/газ и др. можете да минимизирате щетите или дори да предотвратите тяхната поява“, заявиха от Смарт Арена. „Ако пък често отсъствате от вкъщи, случва се да забравяте да заключвате входната врата или пък например давате апартамент под наем, решение като умна брава би ви била от голяма полза. Чрез нея имате възможност да разрешавате достъп на определени хора до дома и то от разстояние“, уточниха от дружеството.

По-голяма независимост за хората с увреждания

Без съмнение смарт устройствата улесняват в голяма степен ежедневието на хората в затруднено и неравностойно положение. Например, възможността за управление с глас на голяма част от свързаното оборудване у дома – осветлението, телевизора, аудио уредбата, климатика, завесите или щорите, носи на хората известна независимост.

„За семейства със специални нужди, независимо дали става въпрос за грижа на възрастен родител, дете, което страда от заболяване, силно ограничаващо подвижността му, или ако вие самите се нуждаете от допълнителна помощ – умните домове са не само за удобство и сигурност. Достъпността и независимостта са ключова част от техните преимущества“, обобщиха от SmartArena.bg.

Източник на снимковия материал: Смарт Арена, Nest, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Смарт Арена ЕООД
https://smartarena.bg