Да браниш сградата на Министерството на отбраната и база на НАТО у нас? За отговорността разказват от Телетек Електроникс

23.04.2021 г.3 мин.

Министерството на отбраната (МО) на Република България е създадено с указ през 1879 г. Основано като най-висша военно-административна институция, то има функции да брани държавния суверенитет, да защитава териториалната цялост и да отстоява интересите на българското общество. Девететажната сграда помещава щабовете на пехотата, Военновъздушните сили, Военната полиция, както и щаба на НАТО. Да гарантираш сигурността и да осигуриш защитата на масивната постройка е истинско предизвикателство, пред което с готовност се изправя водещият български производител на сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника Телетек Електроникс. Повече за проекта, специално за читателите на Инженер.bg разказаха специалистите от компанията...

„Проектът обхващаше модернизиране и подмяна на цялостната противопожарна инсталация на 9-етажната сграда, с ограничен достъп и високо ниво на сигурност. Монтажните дейности се осъществяваха, докато сградата беше постоянно обитаема от служителите, без обаче това да доведе до смущения нито в тяхната, нито в нашата работа“, коментираха от производственото дружество.

Решението, на което Военното министерство се спира, е адресируема пожароизвестителна система IRIS с интегрирани към нея устройства, производство на Телетек Електроникс. Инсталацията успява да гарантира спокойствието на цялата администрация, опасвайки и осигурявайки пожарната безопасност на всички 9 етажа на сградата. 

„Адресируемата пожароизвестителна централа IRIS е с максимално покритие от 96 зони, свързани към 1 до 4 кръга. Информацията за статуса на системата се визуализира върху сензорен графичен дисплей с отделна LED индикация за зони и проблеми. Панелът разполага с вграден часовник за реално време и възможност за програмиране на дневен/нощен режим на работа, а фалшивите аларми са сведени до минимум, благодарение на специалния работен алгоритъм „Две нива на алармено състояние““, обясниха от Телетек Електроникс.

При реализацията на проекта в МО са инсталирани 9 адресируеми IRIS панела в мрежа с приблизително 3500 устройства, наблюдавани и управлявани от високоефективния софтуер на Телетек Електроникс Observer. „Наред с това, системата е интегрирана и свързана с управлението на 9 евакуационни изхода, 6 асансьора, климатизацията на сградата, всички електрически табла и система за контрол на достъпа“, уточниха още от компанията. „Проектът е реализиран изцяло с одобрението на Гражданска защита и Пожарните служби“, заявиха в заключение от Телетек Електроникс.

Източник на снимковия материал: Телетек Електроникс, Министерство на отбраната

Тагове: алармени системи, пожароизвестяване, сигурност в сградите, Телетек Електроникс

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Телетек Електроникс ЕАД
https://teletek-electronics.com/bg