Инж. Елена Минчева от Оскар – Ел със съвет към жените инженери: „Бъдете последователни и обичайте работата си, за да сте щастливи”

13.06.2022 г.5 мин.

Първият гост в нашата инициатива по повод 23 юни – Международния ден на жените в инженерството, е една устремена дама, провокирала нашето възхищение, която е създала утвърдената инженерингова компания Оскар – Ел, оперираща в областта на електротехниката. Днес тя разполага с производствена база с площ от над 7200 m2 и екип от 120 специалисти. А нейни клиенти са пазарни лидери от най-различни области на световната индустрия. За нас е чест и удоволствие да Ви представим инж. Елена Минчева, основател и управител на Оскар – Ел. Ето какво сподели тя за пътя на жената инженер пред Инженер.bg.

Госпожо Минчева, ще ни разкажете ли кога се „запалихте“ по техниката и решихте да станете инженер?

От малка обичах математиката и физиката. Това предопредели насоката ми. Техническият университет бе моята предопределена съдба. В него ме приеха най-напред и аз реших – това е моето поприще.

Типично мъжката среда в ТУ – София помогна ли на бъдещата инж. Минчева да формира определени качества в характера, които ви помогнаха впоследствие?

Определено много ми помогна. За да се впишеш в средата, трябва да приемеш много качества, присъщи на тази среда. Мъжете ме научиха да бъда търпелива, де се вслушвам в тяхната философия, да споря с тях, като с усмивка им показвах, че аз съм винаги права и убедителна. Научих се да рискувам, да мисля и да не се отказвам при неуспех. А той, неуспехът ме амбицираше да продължа, като си казвах: „Това не е краят! Той идва, когато получиш това, което искаш!“.

Какво е за Вас Оскал – Ел? Кога основахте компанията, как градите екипа Ви, има ли други дами инженери сред Вас?

Оскар – Ел е основана през 1992 г. като ЕТ „Елена Минчева“ и преименувана през 2000 г. на Оскар – Ел ЕООД.

Оскар – Ел за мен е моят живот, моята мечта и моят успех, какъвто и да е той. Екипът на Оскар – Ел израстваше и се развиваше стъпка по стъпка. Ние сме като едно семейство с всичките му позитиви и негативи. Ние обаче винаги знаем какво целим, какви са нашите приоритети, за да постигнем целите си. Екипът е с много млад дух, иновативно мислещи хора, имащи условия да се развиват. Да, част от екипа ни са прекрасни електроспециалисти. Сред тях, естествено, има и млади, кадърни и амбициозни дами, с висок потенциал от знания. Нашата философия за развитие е изразена в девиза ни: „Живеем в настоящето, мислим в бъдещето.“

„Ако си дал, не си живял напразно“. Как се преплита този лайтмотив във Вашата лична философия и в развитието на Оскар – Ел?

Тази философия е основата на отношението ни към нашите партньори и клиенти. Обичаме да даваме качество на изпълнение – тя е нашата философия и нашето верую, че това носи осмислен и качествен живот.

Какво бихте посъветвали жените от инженерната сфера – и в образованието, и в производството, и в бизнеса, за да са успешни?

Бъдете последователни в желанията си. Те няма веднага да се сбъднат, но с труд и постоянство ще ги реализирате. Обичайте работата си, за да сте щастливи! Честит празник жени инженери. Пожелавам успехи и признания, достойни за жените!

Оскар – Ел е специализирана в три основни направления: Инженерингова дейност; Производство на електрически табла и Електромонтажни и инсталационни дейности на нови и съществуващи обекти. Компанията използва специално разработена за нуждите ѝ ERP система за управление и планиране на технологичните процеси и ресурси. А сред клиентите и партньорите ѝ са имена като АЕЦ Козлодуй, Аурубис България, Главболгарстрой, Honeywell, Schneider Electric, Шнайдер Електрик България, Strabag, АкваКом Електроникс, Баумит България, Бер-Хелла Термоконтрол, Билла България и мн. др.

Източник на снимковия материал: Оскар – Ел, инж. Елена Минчева – личен архив

Тагове: електротехника, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Оскар – Ел ЕООД
https://www.oskar-el.com