БиблиотекаСигурност в сгради, киберсигурност

Иновативната форма 2b на разпределителната система Rittal VX25 Ri4Power гарантира оптимална защита

8 мин.


Иновативност и гъвкавост – това са основни фактори, обуславящи успешното пазарно позициониране на кой да е продукт. Доказаната в световен мащаб компания за производство на индустриални шкафове и табла Rittаl представя комплексното решение VX25 Ri4Power, с което прави още една крачка по пътя на иновациите. „Основни предимства на VX25 Ri4Power са бързият монтаж с минимален брой компоненти, съвместимостта с изключвателите на всички утвърдени производители и бързото проектиране с помощта на онлайн конфигуратора Rittal Power Engineering. Освен това VX25 Ri4Power е сертифицирано решение според изискванията на международния стандарт IEC 61 439“, коментираха за Инженер.bg от българското дъщерно дружество на Rittal.

 


Системата VX25 Ri4Power позволява създаване на различни типове секции за комутационни устройства ниско напрежение (НН) в системите на електроразпределение и управление. Също така може да бъде адаптирана към голям брой различни приложения с номинален ток до 6300 A.


 

ACB секция


В нея се разполагат автоматичните въздушни прекъсвачи за защита на машини, инсталации и хора от късо съединение, както и нежелано заземяване и претоварване. VX25 Ri4Power позволява използването на въздушни или компактни автоматични прекъсвачи на всички утвърдени производители, включително ABB, Eaton, General Electric, Mitsubishi, Schneider Electric, Siemens, LSIS и Terasaki.


Съоръженията могат лесно да бъдат проектирани с помощта на софтуера Power Engineering. Благодарение на бързия монтаж, времето за реализация може да бъде съкратено с до 50%, а оптималното разположение на шинопровода намалява разхода на мед с до 40%.


Разпределителна секция


В тази секция може да бъде разположено различно по функции оборудване, например устройства за енергоразпределение и управление. В нея е възможно да бъдат създадени отделни, разделени една от друга подсекции с различна функционалност.

Друга специфика е създаването на индивидуална конфигурация от компоненти на VX25 Ri4Power, която отговаря на специфични изисквания и позволява разполагането на съответното оборудване, например автоматични прекъсвачи, изходящи електрозахранващи линии или устройства за управление.


Разпределителният шинопровод може да бъде разположен както в секциите, така и зад тях, като се осигурява лесно и надеждно свързване към главния шинопровод с помощта на системни компоненти.


Шинопроводната система е с модулна конструкция, която минава през различни секции и функционални пространства.

 


Форма 2b – гаранция за оптимална защита


Формата 2b предполага вътрешно секциониране и по този начин осигурява отделяне на пространството на шинопровода от секциите с функционални блокове и секциите за присъединяване. Различните активни компоненти имат степен на защита срещу допир IP 2X.


При работа по секциите или при присъединяването модулните прегради с променлива ширина надеждно защитават от допир до шинопровода. Освен това секционирането във форма 2b осигурява защита на инсталацията, като предпазва от нежелано проникване на външни тела в пространството на шинопроводната система.

 

Секционни изключватели


С цел избягване на пълно спиране на оборудването и възникването на аварии, отделните участъци от шинопровода могат да бъдат изключени от захранването, без да се налага изключване на цялата система.


Във VX25 Ri4Power надеждното разделяне на отделни части от шинопровода се реализира с помощта на разнообразни и надеждни прегради, като по този начин се намаляват изискванията за обща устойчивост срещу късо съединение. Конструкцията е подобна на конструкцията на секцията на силовите изключватели. Благодарение на съвместимостта на системите, се съкращава значително времето за монтаж и се намаляват разходите.

 

Секция на силовите разединители


За компактното, безопасно и удобно електроразпределение се използват сменяеми NH разединители със стопяема вложка, които са поставени върху вертикални разпределителни шини. Това осигурява условия за бърз и надежден монтаж на разединителите. Сменяемите устройства за управление също могат да бъдат разполагани под напрежение в секцията на силовите разединители.


Главната и разпределителната шинопроводна система могат да бъдат конфигурирани за устойчивост на късо съединение до 100 kA за 1 s. Вътрешното секциониране се извършва в зависимост от изискванията на потребителя.

 

Кабелна секция


Тази секция е предназначена за разпределяне на кабелите и проводниците, които преминават през отделните секции, както и за организация на изходящите кабели. Кабелите могат да влизат както отгоре, така и отдолу. Чрез използването на различни окомплектоващи компоненти монтажът се осъществява изключително бързо и удобно. В зависимост от избрания тип на главната шинопроводна система, кабелите могат да влизат отгоре, отдолу или едновременно отгоре и отдолу. За таванния панел са предвидени различни фланцеви панели за прокарване на кабели.


 

Секция за акумулаторни батерии


ESS е модулно структурно решение за съхранение на енергия чрез акумулаторни батерии. Тази модулна система е съставена от стандартни компоненти на Rittal, които формират индивидуалното изпълнение на корпуса. В зависимост от производителя и дизайна на модулите с акумулаторни батерии, оформлението на корпуса може да бъде променяно гъвкаво, например с индивидуални опции за свързване. Удобният монтаж опростява мащабируемостта на раковете, енергоразпределението, системата за охлаждане и окомплектоващите части, което от своя страна гарантира надеждност на решението.


За пълния контрол върху функционалността и риска от принудително спиране, ESS се комбинира със системата за мониторинг CMC и софтуера RiZone.

 

Шинопроводната система на VX25 Ri4Power се отличава с изключително прост монтаж благодарение на малкия брой компоненти, като същевременно запазва пълната си функционалност. Стандартните шини се предлагат със сечение 30х10 mm и 50х10 mm. Устойчивостта на шините и тяхното разположение позволяват увеличаване на токовото натоварване с 40% при непроменено сечение на медните шини. Страничният панел, който е цяла част, и оптимизираните функционални пространствени разединители осигуряват по-лесен монтаж, а предварително изработените перфорации опростяват прокарването на кабелите.


Проектирането на системата и секциите от всякакъв тип се улеснява значително чрез използването на софтуера Power Engineering. „Този онлайн инструмент позволява на потребителите бързо и ефективно да извършват проектирането само в няколко стъпки. Освен това Power Engineering има следните предимства: винаги актуални данни благодарение на уеб-приложение, възможна конфигурация в опростен или детайлен режим, генериране на спецификации и монтажна документация в съответствие с изискванията, автоматично изчисляване и създаване на документация за компонентите от мед, генериране на документи за проверка на конструкцията съгласно IEC 61 439, както и документация по инсталирането, включително ръководство за монтаж“, коментираха в заключение от Ритал.

 


Повече информация за Ритал ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: RittalРитал

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сгради, киберсигурност

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019