БиблиотекаСигурност в сгради, киберсигурност

Как да изберем правилния проводник, за да гарантираме сигурност на инсталацията? Вижте съветите на Елма-М-Груп

5 мин.

 

 

Окабеляването е сред най-съществените етапи при проектирането и изграждането на една сграда. Нейното предназначение предполага и различен тип инсталация и съответно използването на различен тип кабели. За да изберем правилно типа кабел, броя жила и сечение, които ще са подходящи в конкретния случай, е необходимо щателно проучване на инсталацията, която трябва да бъде изпълнена, както и да бъдат взети под внимание действащите нормативни правилници, в зависимост от приложението и допустимите претоварвания. „Поддържаме на склад над 1500 типа артикула в обектите ни в цялата страна и всички продукти отговарят на международните стандарти. Убедени сме, че можем да осигурим необходимото окабеляване за всеки проект“, заявиха от Елма-М-Груп пред Инженер.bg.

 

 

Ето кои са основните фактори, които влияят върху избора на кабели:

 

Начин на полагане и напрежение

 

За да сме сигурни, че избираме подходящия кабел, трябва да се съобразим с няколко условия. На първо място, това са начинът на полагане и напрежението. В зависимост от това дали кабелът ще се разположи в изкоп, в кабелен канал, гофра или въздушно, е необходимо да се избере кабел с подходяща гъвкавост. „Ако съществува риск от химически вредители, механични повреди и т.н., кабелът трябва да бъде предвиден и оборудван със съответните допълнителни екранировки. Относно степента на напрежението – ако то е ниско например, трябва да бъде подбран кабел с номинално напрежение, равно най-малко на работното напрежение“, разясниха от българското дружество.

 

Температура

 

Температурата на околната среда също влияе върху решението за вида кабел, който ще бъде използван. Минималните и максимални температури, при които ще работят кабелите, определят структурата, екранировката и вида на изолацията им. Структурата на кабела е от значение за предназначението му, като жилата обикновено са от материали като алуминий, мед или стъкловлакно.

 

 

Големина на тока

 

Големината на пренасяния ток, допустимият ток на късо съединение и падът на напрежението също са определящи критерии при избора на кабел за съответната инсталация, тъй като са пряко обвързани със сигурността и безопасността. „Токът зависи от мощността и от фактора на мощност на консуматорите. Вземайки под внимание и другите влияещи фактори, като температура на околната среда и начини на полагане, той не трябва да надвишава допустимото напрежение за кабела по производствена спецификация“, посочиха специалистите от Елма-М-Груп.

 

Пад на напрежението

 

Дължината на трасето има значение, за да се прецени рискът от евентуалните падове в напрежението. Те представляват разликата, измерена във волтове, между захранването (началната точка на мрежата) и края (консуматора) на кабела. „Падът на напрежение не трябва да надвишава 3% за осветление и 10% за линии захранващи мотори“, подчертаха експертите.

 

 

За да се избегне погрешното свързване на проводниците в един кабел, е необходимо те да бъдат разграничени на някакъв принцип. Затова се използват няколко начина:

 

 - Цветова маркировка;

 - Цифрова маркировка;

 - Водещ проводник, който служи за ориентир при кабели със седем и повече проводника. В този случай всеки ред съдържа един цветен проводник, който е водещ.

 

„Ние предлагаме изключително богата продуктова гама кабели и проводници и имаме налични всички видове инсталационни, силови, индустриални, контролни, въздушни и телекомуникационни кабели, които са производство на водещи български и чуждестранни производители. Сред партньорите ни са както местни производители като М Кабел и Гамакабел, така и производители от Турция, Германия и Италия“, добавиха в заключение от фирма Елма-М-Груп АД.

 

 

Повече информация за Елма-М-Груп АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Елма-М-Груп

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сгради, киберсигурност

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019