БиблиотекаСигурност в сгради, киберсигурност

Защитете се от пожари, причинени от късо съединение, с BTicino BTdin Stop Arc от Електро Плюс

4 мин.


Пожарите, причинени от електрически повреди, могат да водят след себе си опасни последици както за хората, така и за имуществото им. Този риск несъмнено е един от най-сложните аспекти на сигурността по отношение на домашните електрически инсталации. „Всъщност статистическите изследвания показват, че една трета от 1.6 милиона битови пожари в Европа са причинени от електрическа повреда. BTdin Stop Arc е надеждно устройство за откриване на електродъгово късо съединение, възникващо при повреда на изолацията, прекъсване на кабели или токове на земно съединение. Това ново устройство допълва гамата от устройства за защита на BTicino“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Електро Плюс, която предлага изделията на BTicino на българския пазар.


Устройствата за откриване на електродъгово късо съединение (AFDD) се инсталират в електроразпределителни табла, главно за схеми, включващи 2P+T контакти. „Силно се препоръчва тяхното използване за жилищни електроинсталации. В много страни употребата им е задължителна за електрическите вериги на спални помещения. При цялостно обновяване на инсталацията те имат активна роля за гарантиране безопасността на жилището“, допълниха от фирма Електро Плюс.За да се подобри безопасността за хората и сградите, международният стандарт IEC 60364-4-42 препоръчва използването на устройства за откриване на неизправности, причинени от електродъгови къси съединения (AFDD), в съответствие с продуктовия стандарт IEC 62606, и по-специално за:


 •  - Спални помещения,

 •  - Помещения, в които има опасност от пожар поради вида на обработвания или съхраняван материал;

 •  - Помещения, изградени от горими строителни материали (дървени сгради и къщи);

 •  - Конструкции, в които огънят се разпространява лесно, както и помещения, в които важни стоки могат да бъдат застрашени.


Примери за ситуации, които могат да причинят електродъгово късо съединение:


 •  - Силови кабели, подложени на силно огъване;

 •  - Дефектни захранващи кабели (прекомерна употреба);

 •  - Повредени кабели по време на операции по окабеляване;

 •  - Случайно повредени кабели;

 •  - Неизправни контакти;

 •  - Стареене на изолации;

 •  - Прекъсната електрическа връзка или недобре затегната връзка;

 •  - Кабели, повредени от външни фактори: UV, вибрации, влажност и гризачи.


Устройствата за откриване на електродъгово късо съединение BTdin Stop Arc на BTicino предпазват от повреди и претоварвания на електрически инсталации, къси съединения и токове на земна утечка. Те се предлагат в две изпълнения:


 •  - С термомагнитен прекъсвач;

 •  - С диференциалнотокова защита.


Устройствата BTdin Stop Arc са неразглобяеми продукти, които се доставят фабрично сглобени. Това гарантира качество и елиминира риска от грешки по време на монтажа. Вградената функция за автотест е допълнителна защитна функция.


„Устройствата се инсталират в разпределителното табло изключително лесно. Може да се монтират на мястото на автоматичен прекъсвач и да се свържат по същия начин“, коментираха в заключение от Електро Плюс.


Повече информация за Електро Плюс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Електро Плюс, BTicino

Още от нашите библиотеки

Библиотека

Роботи

Библиотека

Пречистване на питейни води

Библиотека

Термопомпени системи

Библиотека

Ключове и контакти

Библиотека

Сигурност в сгради, киберсигурност

Библиотека

Хранително-вкусова промишленост

Библиотека

Медицинска техника

Библиотека

Софтуер за индустрията и строителството

Библиотека

MachTech 2021

Библиотека

WaterTech 2019

Библиотека

Панаир 2019