HR експертите от Top Skills Recruitment съветват: Как да се представим успешно на онлайн интервю за работа?

15.10.2020 г.6 мин.

Top Skills Recruitment е българска HR агенция за подбор на персонал, създадена от професионалисти с дългогодишен опит в аутсорсинга и IT сектора. „Мисията ни е да открием най-доброто в нашите кандидати, за да получат най-желаната от тях работа, като същевременно предоставяме висококачествени услуги на всички наши клиенти. Целим постигането на добри резултати спрямо кандидатите и клиентите ни благодарение на нетрадиционния ни и приятелски подход за общуване с тях. Днес ще поговорим за виртуалните срещи, които напоследък се налага да провеждаме все по-често“, коментираха пред Инженер.bg от Top Skills Recruitment.

Видео интервютата са предпочитан и безопасен избор в процеса по подбор. Онлайн срещите дават възможност на работодателите да се запознаят с кандидатите без да се налага физическо присъствие в офисите на компаниите. Те успяват да придобият по-пълна представа за кандидата чрез описаното в автобиографията, запознават се с неговата личност, меки умения, стил на изказ, както и за някои невербални елементи от характера му, посочиха от HR агенцията.

„Често подценявайки този вид интервю, шансовете за получаване на мечтаната работа намаляват. Подготовката за дигитално интервю трябва да бъде почти аналогична на тази за физическото. Този метод безспорно е в полза на кандидатите, но осигуряването на комфорта да бъдат вкъщи, на дивана, по домашни дрехи, понякога се превръща в най-големия минус на видео срещите за работа. Независимо от промяната в методите за подбор, целта на търсещите работа остава същата – да представят това, което знаят и умеят, по най-добрия възможен начин“, разказаха още специалистите от Top Skills Recruitment, като споделиха някои практически съвети, насочени към търсещите работа.

Какви са предимствата и недостатъците на видео интервюто за работа?

Предимствата на видео интервюто се състоят във възможността кандидатът да проведе интервю с потенциален работодател, дори когато се намира в чужбина. То може да се проведе на уютно и познато за кандидата място или той да подготви обстановката, така че да си осигури максимален комфорт.

От друга страна, не бива да се омаловажават и минусите на онлайн интервюто за работа. Такива биха могли да бъдат потенциални проблеми с техниката, евентуално подценяване на значимостта на видео интервюто (като непрофесионален външен вид, неподходящо място за провеждането му и т.н.).

Какви са препоръките на специалистите?

  • Проверете техническото си оборудване

Това изглежда очевидно, нали? Може и да се изненадате колко много кандидати срещат проблем с техниката си по време на видео интервю.

За да предотвратите евентуални технически неизправности, проверете и тествайте своите технологии. Уверете се, че Вашата интернет връзка и програмата за видео конферентна връзка работят добре преди интервюто, както и устройството, батерията, микрофона и уеб камерата.

  • Отнасяйте се с дигиталното си интервю все едно е интервю лице в лице

Отнасяйте се с дигиталното си интервю като лично събитие. Уверете се, че сте облечени представително и стилно. Не е необходимо облеклото да е корпоративно (зависи от позицията, разбира се), но трябва да бъде спретнато и чисто, точно както бихте направили по време на интервюто на живо. Поддържайте езика на тялото си положителен. Може да Ви се стори странно да го направите, но поддържайте зрителен контакт в уеб камерата и се усмихвайте.

  • Подгответе се с информация за компанията и позицията

Посетете уебсайта на работодателя и прочетете цялата информация. След това проверете новините за всички наскоро публикувани съобщения за компанията в пресата. Бъдете запознати какво се случва с организацията и индустрията като цяло.

  • Обърнете внимание на обстановката около Вас

Изберете тихо и спокойно място, където ще бъдете единственият човек, който се вижда и чува. Нека пространството е подредено и почистено – около Вас и най-вече зад Вас. Ако имате възможност, позиционирайте се с гръб към стена с обикновен цвят, картина или плакат. Разположете камерата така, че да бъде на нивото на очите Ви и не забравяйте да почистите нейния обектив.

Уверете се, че няма разсейващи шумове като радио, перални машини и др., както и че светлината е подходяща. Бъдете сигурни, че няма да бъдете прекъсван. Ако очаквате появата на други хора наоколо по време на Вашата срещата, ги предупредете предварително за предстоящото интервю. Освен това е хубаво е да имате пред себе си и копие на Вашата автобиография и описанието на позицията, за която кандидатствате.

Екипът на Top Skills Recruitment провежда онлайн безплатни кариерни консултации и ще се радва да съдейства и на Вас при нужда от помощ за изготвянето на Вашата автобиографията или относно въпроси, свързани с Вашето кариерно развитие.

Не пропускайте да разгледате и свободните позиции за работа, които Top Skills Recruitment предлага, тук.

Можете да се свържете се с екипа на компанията на тел.: 0896 719 324, на имейл: info@topskills-bg.com или като посетите уебстраницата www.topskills-bg.com.

Източник на снимковия материал: Top Skills Recruitment