Как техническите специалисти се настройват за работа след дълга отпуска? Вижте резултати от проучването на Инженер.bg

06.02.2024 г.6 мин.

През януари, след дългата серия от почивни дни и празнични трапези, проведохме кратко и забавно проучване сред нашите читатели, за да научим как се настройват те на работна вълна в началото на годината и дали компаниите в сектора предприемат по-специални мерки, за да мотивират своите служители. Какво научихме? Бързаме да ви разкажем…

Според данните 35% от читателите ни си лягат рано вечерта преди първия работен ден след дълъг отпуск; 23% от включилите се в проучването споделят, че отделят първите 10 min за кафе и кратък разговор с колегите си преди да се заемат с важните задачи; 19% подготвят облеклото си предварително; също 19% споделят, че стават по-рано от обикновено, за да имат време за настройка преди началото на работния ден; 19% преглеждат имейлите си още от предната вечер преди първия работен ден.

Попитахме нашите читатели и дали компанията, в която работят, предприема по-специални мерки, за да им помогне да преодолеят стреса от първия работен ден след дълга почивка. На този въпрос 39% от респондентите споделят, че в тяхната компания е разрешена работата от вкъщи; 29% отговарят, че при тях работната оперативка се измества за по-късен час; 23% могат да започнат по-късно първия работен ден; 6% от респондентите пък получават обратна връзка за постигнатото през изминалата година в първия работен ден. По отношение на мотивацията, 6% от респондентите споделят още, че в тяхната компания се създава кутия или дигитална папка с идеи за подобряване на работния процес, в която всеки може да предложи своя идея. Освен това също 6% отговарят, че във фирмата, в която работят, се провежда класиране на най-добрите служители или най-дългогодишните служители в компанията.

Техническите специалисти се стремят към повишение, започване на нов проект или придобиване на нови знания през 2024 г.

Попитахме респондентите и какви са професионалните им цели и мечти през настоящата година. Цели 52% от тях споделят, че най-големият им стремеж тази година е към повишение; 42% искат да придобият нови знания в областта, в която работят; 35% ще стартират нов проект; 26% искат да приключат съществуващ проект; 23% желаят да сменят работното място; 16% мечтаят да стартират собствен бизнес; 16% ще се стремят към повече комуникация и забавление с колегите; 10% споделят, че тази година си мечтаят за повече командировки в чужбина; 3% от респондентите искат да заменят съществуващата работна локация с нова по-добра. Сумарно резултатите формират повече от 100%, тъй като респондентите са дали повече от един отговор.

Попитахме нашите читатели и един забавен въпрос, а именно какво е било тяхното новогодишно обещание и дали вече са започнали да го изпълняват. С удоволствие споделяме част от любопитните отговори:

„Да съм по-организирана“, обещава си мениджър на отдел от гр. София.

„Работа и забавление в равни дози“ си пожелава специалист, живеещ в областен град.

„Да се науча да пиша на клавиатурата с десет пръста“, мечтае специалист от гр. София.

„Нова година - нов човек“, коментира студент от столицата.

„Повече баланс между професионален и личен живот“, обещава си мениджър на отдел от гр. София.

„Да увеличим пазарите“, си поставя за цел управител/собственик на бизнес от областен град.

„Да не закъснявам“, обещава специалист от София.

„Да съм нова версия на себе си“, си пожелава специалист, живеещ в чужбина.

Цели 42% от включилите се в проучването споделят, че все още не са започнали да изпълняват своето обещание; 23% ще започнат „от понеделник“, а 35% са стриктни и вече изпълняват обещаното от тях.

А вие какво си обещахте да направите през 2024 г.? Започнахте ли да го изпълнявате вече? Коментирайте на нашата Facebook страница ТУК. Последвайте инженерния портал на България за още любопитно съдържание в социалните мрежи!

В проучването ни се включиха специалисти на разнообразни работни позиции, живеещи в различни населени места у нас и в чужбина - 62% от тях са специалисти, 19% - мениджъри на отдел, 13% са студенти, а 6% - управители или собственици на бизнес. 55% от респондентите са между 18 и 34 г., 32% са между 35 и 44 г., 10% са между 45 и 54 г., а 3% са над 55 г. 45% от респондентите живеят в столицата, 32% живеят в областен град, 19% - в друг град, а 3% живеят извън страната.

Благодарим на всички, които се включиха в анкетата! А през февруари ви каним да се включите в новото ни проучване, в което търсим продуктите и услугите, които позиционират България на съвременната индустриална сцена. Участвайте ТУК.

Източник на снимковия материал: Canva.com

Тагове: HR, кариера