Твърди и меки умения: специалистите от Булуърк Къмпани коментират кои са най-важните способности на успешна кариера

23.05.2023 г.6 мин.

Булуърк Къмпани е българска агенция за подбор на персонал, която е специализирана в сферата на информационните технологии и аутсорсинг процесите. Тя предоставя разнообразни решения, сред които намиране на постоянна или временна работа на IT специалисти, консултиране на фирми от сектора, HR и аутсорсинг решения, извършване на проучвания и обучения в сферата на човешките ресурси, оценка на персонала, изграждане на работодателска марка и HR одит. С повече от 20 години опит, фирмата се е доказала като доверен партньор както от големия, така и на малкия и среден бизнес, помагайки им да изградят бързо и ефективно своите ключови екипи. В екипа си компанията има висококвалифицирани експерти, които са готови да намерят подходящото решение спрямо нуждите на всеки клиент. Какви са различните видове умения, които могат да бъдат от полза на всеки желаещ да развива своята кариера? Върху какво трябва да акцентират специалистите, за да бъде успехът им максимален? Вижте в коментара на Булуърк Къмпани.

Когато става дума за професионални умения, специалистите в областта на човешките ресурси ги квалифицират в две основни категории – твърди и меки. И двете категории играят важна роля в кариерата на всеки специалист, а колкото повече от тях притежава един кандидат, толкова по-лесно е да бъде забелязан от бъдещите работодатели.  

Така наречените твърди умения са тези, които могат да бъдат научени и измерени. Това са уменията, които биват придобити по време на образованието ни, докато четем и работим. Тези умения записваме в нашата автобиография и след това лесно можем да докажем. „Популярни примери за твърди умения са владеенето на чужд език, способността за управление на различни машини или разбирането и използването на езици за програмиране. Всеки специалист може да продължи да развива своите твърди умения, инвестирайки в разнообразни курсове и обучения, които да верифицират новопридобитите от него квалификации“, обясниха от Булуърк Къмпани.

От друга страна меките умения са доста по-субективни. За разлика от лесно доказуемите и измерими твърди умения, меките трудно могат да се видят и докажат. Те са свързани със способността ни да разбираме други хора и да общуваме с тях. Сред примерите за меки умения са комуникативност, лидерство, способност за работа в екип, ефективно управление на времето, висока работна етика и др. За меките умения, които притежаваме, рядко можем да представим дипломи и свидетелства. „Най-лесният начин да убедим човека срещу нас в нашите меки умения е да дадем примери за ситуации, в които е трябвало да ги изразим и да разчитаме на тях“, посъветваха специалистите.

В ерата на информационните технологии и автоматизацията на процесите е лесно човек да се заблуди, че е повече от достатъчно само да овладее работата на определена позиция, т.е. да притежава съответните твърди умения. Това обаче не е така. „В работата си сме се сблъсквали с висококвалифицирани специалисти в своята област, които не успяват да се справят на по-високо ниво. Една от най-често срещаните причини за това е, че не знаят как да докажат, че са готови за ново предизвикателство и нов етап в кариерата си, или защото нямат способностите да работят с екипа си и не могат да го ръководят по никакъв начин. Причините са много. Но всички са свързани с липсата на меки умения“, разказаха HR експертите.

Според различни проучвания най-важните меки умения за организациите са:

1. Комуникация;

2. Силна лична мотивация;

3. Лидерски умения;

4. Поемане на отговорност;

5. Умения за работа в екип;

6. Умения за разрешаване на конфликти и проблеми;

7. Гъвкавост и креативност;

8. Умения за водене на преговори;

9. Ефективни умения за управление на времето;

10. Висока работна етика.

В съвременните бизнес условия организациите са взаимозависими. Това означава, че те са в постоянно взаимодействие, непрекъсната комуникация и сключване на бизнес сделки за извършване на услуги. „Всеки клиент желае да бъде обгрижен при възникнал проблем и контрагентът да реагира максимално гъвкаво, за да отговори на очакванията му. Това не може да се постигне само с технически умения. Несъмнено те изглаждат процеса, но са инструмент, който работи възможно най-ефективно, когато се управлява от много добре развити меки умения“, допълниха още специалистите.

Булуърк Къмпани (Bulwork) е доказана агенция за подбор на персонал с дългогодишен опит, която специализира в сферата на информационните технологии и аутсорсинг процесите.

Ако сте компания, която търси IT специалисти, или имате интерес към професионално развитие в областта на информационните технологии, следете актуалните обяви за работа в микросайта на компанията в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Булуърк Къмпани, canva.com

Тагове: HR, информационни технологии, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Булуърк Къмпани ООД
www.bulwork.net/bg