СИАД: Употребата на технически газове при пакетирането на хранителни продукти, удължава сериозно срока им на годност

20.06.2022 г.4 мин.

Високо качество, професионализъм, стабилност и надеждност в отношенията с партньорите са основните стълбове в пазарната стратегия за успех на водещата компания в областта на техническите газове – СИАД. Дружеството е специализирано в дистрибуцията им за различни промишлени сектори, а един от основните му фокуси е производството на храни и напитки. Ето защо днес, с помощта на специалистите от фирмата, ще дискутираме някои ключови моменти, свързани с използването на газове, благодарение на които храните могат да бъдат пакетирани в защитна атмосфера, като по този начин се удължава срокът на годност на продуктите.

Приложение на газовете при производството на течни храни, напитки и вино 

Напоследък имаме клиенти, които все повече се интересуват от приложението на газовете в т.нар. течни храни. Впръсквайки директно азот в течни продукти, като масла или напитки, се отстраняват летливите вещества – вода или кислород, които обикновено се разтварят в тях. По този начин качеството им се повишава и се възпрепятстват проблеми с оборудването“, коментираха за Инженер.bg от СИАД.

Често е и използването на точно дозирано количество течен азот в съдове за течности, при които пространството от ръба на продукта до капачката, обикновено е запълнено с кислород, който го окислява. Добавянето на течен азот възпрепятства окислението. В следствие на прехода си от течна в газообразна форма, изпълва съда. Материалът, използван за изработването му, става механично по-устойчив и по-трудно чуплив.

В почти всяка фаза от производството на вино също се използва определен технологичен газ. Дори още при гроздобера се прилага сух лед, който възпрепятства окислението и съответно преждевременната ферментация на суровината. Впоследствие употребата на газове намира приложение, както за инертизация на съдовете, в които ще се произвежда виното, така и при пакетирането на готовия продукт“, допълниха специалистите от компанията.

Използване на газовете при производството и пакетирането на хранителни продукти

Големите вериги изискват пакетиране в защитна атмосфера при производството на месо например. Затова пакетирането се извършава с различни по вид газове и с комбинация от тях, като основните, които се прилагат, са азот, кислород, аргон и въглероден диоксид в зависимост от типа месо – прясно или сушено.

Също така, в своята течна фаза азотът може да се използва за шоково замразяване на хранителни продукти, като по този начин запазва свойствата им след размразяване.

Получаваме и запитвания от фирми, които произвеждат дадени продукти и искат да извършим експерименти с различни съотношения и видове газове. Заедно с тях произвеждаме няколко пробни партиди и проследяваме, кой от газовете и в какво съотношение може, да повиши най-много трайността, без да понижава качеството на продуктите“, споделиха още от СИАД.

Източник на снимковия материал: СИАД (SIAD)

Тагове: дистрибуция, производство, СИАД България, технически газове, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

СИАД България ЕООД
www.siad.bg