На прага на празниците: експертите от HRS Bulgaria със съвети как да избегнете хаоса преди и след почивката

21.11.2022 г.6 мин.

Втората половина на ноември е. Навън все повече „мирише“ на зима. Но сезонът, макар и невинаги приятен, носи със себе си най-хубавите, светли и сплотяващи празници – Коледа и Нова година. И колкото е лесно да се гмурнем в празничното настроение, обградени от бляскави светлини около нас, толкова пък трудно се оказва понякога да структурираме задачите си преди празниците. Именно по тази причина HR експертите от HRS Bulgaria идват на помощ с полезни съвети за това как да структурираме работата си преди да си дадем заслужена почивка.

Често преди да успеят да се откъснат от професионалните задължения и да се насладят на заслужена почивка, много хора имат усещането, че трябва да свършат куп работа, а времето не е достатъчно и няма да успеят да се справят с всичко. Специалистите в сферата на човешкия капитал от HRS предлагат следните стъпки, които всеки може да спазва, за да успее да си върне контрола върху задълженията.

 Опитай да се отпуснеш

„Много хора се чувстват изтощени от целия стрес около това да свършат всички задачи преди да излязат в почивка, което е напълно нормално. Тук е важно всеки да запомни, че не всички задачи имат еднакъв приоритет и с малко стратегия в планирането, всичко ще бъде готово, точно на време!“, съветват специалистите.

 Направи си чек лист

Записването на задачите се оказва от голямо значение, особено когато те се натрупат. Някои хора си записват в тетрадка или на лепящи се листчета, а други използват онлайн варианти като Todoist, Toodledo, Trello или Bubblz, които предлагат и възможността да споделиш листа със задачи с целия ти екип. Възможността да отбелязваш, приоритизираш и планираш задачите си, както и да им се добавят крайни срокове, улеснява селектирането им по-важност и поставя приоритетните напред.

 Планирай ваканцията си

„Често хората имат странното усещане, че ако колегите знаят точно кога ще бъдеш в отпуск, то ще те затрупат с повече работни задачи. Донякъде това може да е вярно, но пък по този начин се елиминира възможността за множество служебни обаждания по време на ваканцията, което със сигурност не е никак приятно. Отпуската трябва да бъде планирана предварително и споделена с колегите“, категорични са от HRS България!

Хубаво е да бъде настроен кратък, професионален автоматичен отговор на имейла, така че клиентите също да получат напомняне, че служителят не е на разположение, ако опитат да се свържат с него.

 Събери се с екипа и делегирайте задачите

Това е валидно за служители от всички нива, не само за лидери на екипи или мениджъри. Някои от задачите в списъка зависят директно от друг колега или имат нужда от одобрението на мениджър. В същото време, всеки колега има достатъчно задачи, затова е важно да се обсъди, да се планира и да се делегира между екипа това, което е важно да се свърши.

 Направи всичко възможно, за да „се изключиш” напълно

След като най-важните задачи за приключени, от голямо значение е да „се изключиш”, в истинския смисъл на думата. За да се случи това, служебният лаптоп и телефон могат да останат в раницата, за да не се „виждат и чуват” наистина. Това е най-добрият начин да се презаредят батериите!

 Организирай връщането си на работа

„За да бъде избегнат всякакъв стрес и хаос при завръщането на работа, е важно да бъдат подготвени проектите, за които се знае, че ще бъдат най-спешни. Леко подреждане ще помогне за по-бърза адаптация, а освен това организираното работно пространство прави връщането много по-приятно. Календарът със събитията и крайните срокове, които трябва да бъдат изпълнени, също трябва да бъде адаптиран“, обясняват още експертите.

Тези стъпки гарантират успешно излизане във ваканция и плавното завръщане на работа след нея, защото именно организацията е ключът към спокойните празници.

Със своя богат опит специалистите от HRS България могат да подпомогнат и при други кариерни казуси и професионално израстване.

Ако се интересувате от възможностите за съдействие от страна на агенцията или от свободните работни места, които координира, за повече информация бихте могли да посетите нейния микросайт в Инженерингова борса на Борса.bg.

Източник на снимковия материал: Canva

Тагове: HR, HRS Bulgaria

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

HRS Bulgaria
hrs-bg.com