Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“: Възползвайте се от 50% отстъпка от държавните такси за заявяване на марки и дизайни

19.07.2021 г.5 мин.

На виртуалните страници на Инженер.bg специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ своевременно анонсират важни събития и програми, свързани с интелектуалната собственост в индустрията. Днес от екипа на доказаното Патентно бюро поставят акцент върху възможността да получите безвъзмездна финансова подкрепа за регистрацията на марки и дизайни, както и коментират ключови последствия от Brexit. Вижте повече!

Европейско съфинансиране за регистрация на марки и дизайни

По-рано тази година Патентното бюро запозна читателите на Инженер.bg с европейската програма за безвъзмездни средства за регистрация на марки и дизайни. Тя дава възможност за 50% отстъпка от държавните такси за заявяване, като по този начин можете да реализирате значителни спестявания при защитата на Вашите брандове и продукти. „Остават само два прозореца за кандидатстване по програмата. Единият тече в момента и е с краен срок до края на юли 2021 г., а другият ще бъде в периода от 1 до 30 септември т.г. Възползвайте се навреме, тъй като не е ясно дали и кога ще има следваща подобна програма“, припомниха от екипа на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

Повече информация за процеса за кандидатстване можете да намерите в статията ТУК.

Какви са последиците от Brexit за търговските марки и промишлените дизайни?

През 2020 г. специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ коментираха какви ще бъдат последиците от Brexit за търговските марки и промишлените дизайни на Европейския съюз. В тази връзка от Патентното бюро напомнят, че на 30 септември 2021 г. изтича срокът за постигане на еквивалентна закрила във Великобритания за европейски марки и дизайни, които са били заявени, но все още не са регистрирани към края на преходния период на Brexit – 31 декември 2020 г.

За да получите тази закрила, трябва да подадете заявка за национална търговска марка или промишлен дизайн във Великобритания, като заплатите и съответните такси. Заявените права следва да бъдат идентични на по-ранните европейски такива и това е необходимо да се посочи в хода на заявката. По този начин британските Ви права ще се ползват от същите дати на заявяване и приоритет като Вашите по-ранни европейски марки и дизайни. Тези дати са важни, защото от тях зависи откога ще имате защита за правата си и съответно ще можете да забранявате на други лица да използват Вашите брандове и продукти. В общия случай, колкото по-ранна е датата, толкова по-добре. Важно е да се действа бързо, тъй като крайният срок се задава и британското правителство няма да удължи тази възможност“, обясниха от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“.

Що се отнася до европейските марки и дизайни, които към 1 януари 2021 г. вече са регистрирани – собствениците им продължават да се ползват от правна защита във Великобритания чрез новосъздадени еквивалентни национални британски регистрации. Тъй като тези регистрации са национални, важно е собствениците им отделно да следят за тяхната поддръжка и да бъдат плащани необходимите за това британски държавни такси.

Екипът на Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и Партньори“ е на Ваше разположение с експертни съвети и услуги в областта на марките и дизайните. Свържете се с нашия екип и ще се радваме да допринесем за Вашия успех. Споменете Инженер.bg, за да получите 10% отстъпка“, посочиха от Патентното бюро.

Източник на снимковия материал: Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, freepik.com

Тагове: патент, Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“, търговска марка

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“
https://benatov.biz/