Да надникнем зад кулисите на HR бизнеса: HRS България разрушава митовете за агенциите за подбор на персонал

18.11.2023 г.5 мин.

Търсенето на нова работа често представлява пътешествие през лабиринт от митове и предразсъдъци, особено когато става въпрос за сътрудничество с агенции за подбор на персонал. Опасенията, че те вземат от заплатата на кандидатите или предлагат само нискоквалифицирани позиции, са често срещани сред търсещите работа. За да разговаряме за реалностите в HR сферата се срещнахме с експерти от HRS България, водеща компания, която повече от 10 години съдейства на специалисти от различни индустрии да открият работното място, в което те ще се развиват най-добре. Пред екипа на Инженер.bg те коментираха кои са митовете за агенциите за подбор на персонал, в които хората най-често вярват, както и каква всъщност е истината за тях. Вижте какво споделиха в следващите редове.

Агенциите вземат процент от заплатата на кандидатите

„Един от най-големите митове, който дълго време „плаши“ много от търсещите работа, е свързан със схващането, че агенциите за подбор на персонал вземат процент от заплатата на кандидата. На първо четене този мит изглежда логичен, но истината е, че агенциите генерират доходи чрез такси, начислявани на работодателя, а не на кандидата“, споделиха от HRS България.

Агенциите предлагат само ниско платена/нискоквалифицирана работа

Друг често срещан мит е, че агенциите предлагат единствено нискоквалифицирани работни места. На практика обаче те предлагат разнообразни работни позиции на различни нива на умения и заплащане.

„Най-добре е кандидатите да потърсят агенции, специализирани в областта, която ги интересува, и да обсъдят с тях личните си критерии за заплата и отговорност”, обясниха специалистите от HRS България.

Консултантите не разбират индустрията

Погрешната идея, че консултантите в агенциите за подбор на персонал не разбират индустрията, може да доведе до неправилно съпоставяне на кандидати с позиции.

“Истината е, че много от агенциите са специализирани и имат опит в конкретни отрасли. Избирайки агенция, която покрива областта, в която желаете да се развивате професионално, ще Ви позволи да получите по-добро сътрудничество”, категорични са HR експертите.

Възможно е да се използват услугите само на една агенция

„Кандидатите имат свободата да се регистрират в толкова агенции, колкото искат. Ключът е да бъдат избирателни и да работят с тези, които предлагат оптимално сътрудничество. Представителят в агенцията е този, който свързва кандидата с бъдещи работодатели, затова изборът трябва да направи както с ума, така и със сърцето“, продължиха коментара си от HR компанията.

Агенциите не могат да помогнат

Агенциите за подбор на персонал не предлагат само работа. Те предоставят и цялостно подобрение на кариерния път на кандидата. Някои агенции дори предлагат безплатни услуги като подобрение на CV, подготовка за интервю и кариерни съвети.

Рекрутерите се интересуват само от парите

„Ако изберете правилната агенция, рекрутерът ще бъде Ваш съюзник, готов да инвестира време и усилия, за да Ви насочи към подходящата работа. Изберете агенция, която разбира и споделя Вашите интереси и нужди и която е готова да Ви подкрепи през целия процес”, допълниха още специалистите от HRS България.

HRS България разполага със специализиран екип от сертифицирани консултанти, които извършват подбор само на инженерни и технически позиции.

Ако се интересувате от възможностите за съдействие от страна на агенцията или от свободните работни места, които координира, следете нейния микросайт в Борса.bg.

Източник  на снимковия материал: HRS България

Тагове: HR, HRS Bulgaria, кариера

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

HRS Bulgaria
www.hrs-bg.com