Ирена Стоянова от Изи Консулт: „Бъдещето е в колаборацията между хората и новите технологии“

10.09.2021 г.7 мин.

Предстоят коренни трансформации на цели системи в производството, мениджмънта и начина на управление. Изменения се наблюдават в очакванията на потребителите, търсенето, развитието на продуктите и върху организацията на бизнеса“

Роботизацията и автоматизацията в индустрията безспорно доказват своя положителен ефект по отношение качеството на технологиите и оптимизацията на производствените процеси. Как обаче всичко това се отразява върху пазара на труда и какви промени предстоят в него? За да получим отговори на тези и други въпроси, както и експертен коментар на резултатите от анкетата, която проведохме наскоро, се обърнахме към водещи експерти по подбор на персонал у нас. Вижте какво сподели по темата г-жа Ирена Стоянова от водещата HR компания Изи Консулт.

„Наблюденията ми като специалист в екип за IT подбор на Изи Консулт показват, че безспорно кадрите в тази област ще бъдат сред най-търсените в бъдеще. И това е напълно разбираемо. Технологичният сектор е този, който продължава да дава заетост на голям процент от работещите у нас и по света. Те вече са част от почти всеки бизнес и заради бързите темпове на развитие на технологиите и нуждата от автоматизация и дигитализация търсенето на такива специалисти непрекъснато расте“, коментира пред Инженер.bg г-жа Стоянова.

„Както става ясно от Вашето проучване, с глобалното развитие и автоматизацията на работните процеси и ежедневието, някои професии, които са били изключително популярни и обещаващи, са застрашени да изчезнат по-скоро отколкото очакваме“, допълни г-жа Стоянова.

Поради динамиката, постоянно променящите се тенденции и сложността на настъпващите промени трудно могат да бъдат фиксирани конкретни хронологически граници за това кога някои професии биха могли да бъдат заменени от услуга или продукт от съвременните технологии.

От друга страна, потребителите няма да имат особени проблеми да се приспособят към по-качествени и по-бързо доставяни продукти. Адаптацията обаче може да се окаже по-трудна за компаниите и служителите в тях, смята HR експертът на Изи Консулт.

Според г-жа Ирена Стоянова отговорите на въпроса „В кои браншове роботизацията ще навлиза с най-бързи темпове“ не са изненадващи. „Проучвания, включително и това на Инженер.БГ, споделят, че професии в сферата на производството и услугите – като служители в банки, касиери в супермаркети, куриери, преводачи, охранители, фабрични работници и дори някои административни позиции, биха изчезнали в рамките на едно или две десетилетия. Това са само част от професиите, но се появяват и много нови“, посочи още тя.

Роботите в производството – възможности и предимства

Производственият сектор е оптимално приложение за роботизация на работните процеси. За да са конкурентоспособни на пазара, на големите индустриални производители се налага да оптимизират своята дейност – от производството, през поръчките до логистиката. Роботизацията и автоматизацията дават възможности за разработване на нови процедури, както и за контрол на качеството, подобрена производителност и намаляване на грешките вследствие от неправилно планиране или човешки пропуск.

„Въпреки че процесът на дигитализация в тази индустрия е все още на ранен етап, ползите от внедряването на автоматизирани процеси дават високи резултати. Същевременно с това те изискват по-малко капиталовложения, предлагат по-добро качество, намалени разходи и повече сигурност в различни производствени приложения като обработка на материали, проектиране, производствени етапи, логистика, както и в администриране на процеси“, допълни г-жа Стоянова.

Как влияе автоматизацията в някои други сфери?

Съвременните технологии могат да облекчат работата на хората и в сферата на услугите. Преди десетилетия касиерите в банките са работили с големи суми пари в брой. Днес за това се грижат банкнотоброячните машини и банкоматите.

Въпреки посочените по-ниски проценти по отношение на роботизацията в туризма, се наблюдава значителен спад в търсенето и в този сектор. Пример за това са туристическите агенти. Благодарение на изобилието от информация в Интернет, платформи и специализирани уебсайтове за резервация, всеки може да организира сам почивката си и тази професия се измества от възможностите, които Интернет предлага. Въпреки това, все още има много други възможности за развитие на други професии в туризма.

Домашните роботи, като косачки и прахосмукачки, също са част от нашето ежедневие, роботи могат да ни правят и наливат напитки. Пример за това е първият роботизиран магазин за кафе в Сан Франциско.

„Това съвсем не са обикновени промени. Предстоят коренни трансформации на цели системи в производството, мениджмънта и начина на управление. Изменения се наблюдават в очакванията на потребителите, търсенето, развитието на продуктите и върху организацията на бизнеса“, заяви г-жа Ирена Стоянова.

Автоматизацията ще премахне някои професии, но ще открие много нови. Други позиции няма да бъдат заменени, а ще еволюират

„Няма съмнение, че роботите и автоматизацията увеличават присъствието си не само в работната среда, но и в ежедневието ни. Човечеството е на прага на нова технологичната революция, която ще промени начина ни на живот. Все още не е ясно как точно ще се развият тези промени, но със сигурност ще засегнат всеки едни човек и обществото като цяло. Истината е, че няма как да се спре развитието на съвременните технологии, то върви по-бързо, отколкото си мислим. Средата се променя и ние трябва да се адаптираме, а бъдещето е в колаборацията между хората и новите технологии“, коментира още г-жа Ирена Стоянова.

Източник на снимковия материал: freepik.com, pixabay.com

Тагове: HR, кариера, процесна автоматизация, роботи, роботизация, роботизирани системи