Инж. Христо Гилищаров от ФАНУК България: Творческият подход е най-важният фактор за успеха на индустриалната автоматизация

04.06.2019 г.6 мин.


Инж. Христо Гилищаров е завършил Технически университет – София и притежава магистърска степен по „Бизнес администрация“ от City University of Seattle. Целият му професионален път е свързан с инженерни проекти и автоматизация на производството. От 2014 г. той е управител на ФАНУК България, като отговаря също и за бизнес развитието на компанията в Гърция, Северна Македония, Кипър и Албания. Предлагаме ви коментарен материал на инж. Гилищаров за Инженер.bg, който обобщава интервюто му за предаването „Бизнес среща“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ г-жа Таня Кръстева, главен редактор на телевизията.Лидерът в областта на индустриалната автоматизация и роботизация FANUC отваря своя офис в България през далечната 1980 г., като това е един от първите офиси на японския гигант в Европа. „В България FANUC вижда потенциала на машиностроителния сектор по това време и възможността да развива тук своята дейност. Компанията привнася и японската корпоративна политика за постигане на максимална ефективност на производството. Друг важен фактор са хората, които работят за ФАНУК България. Те са основният капитал на компанията, която цени изключително много творческия подход към работата, желанието за развитие и придобиването на нови знания“, коментира г-н Гилищаров. FANUC е компания, която разчита основно на собствените си лаборатории при разработката на компоненти за новите си продукти. Главното предимство на такъв подход е близостта до самото производство, което съкращава времето от реализацията на идеята до внедряването ѝ.


Кога една компания пристъпва към роботизация на производството? „Основната причина е повишаване на ефективността и контрола върху себестойността и качеството на продукцията. Друга важна причина е пазарът на труда и по-точно липсата на квалифицирана работна ръка. В тази посока бизнесът има нужда от кадри, които да бъдат обучавани за обслужване на роботите“, поясни управителят на ФАНУК България. В последните години в България се наблюдава засилен интерес към роботизация на производството. Основно това са мултинационални компании, например за производство на автомобилни компоненти, но роботизацията навлиза и в малки компании, които компенсират по този начин отсъствието на работна ръка.


За българската индустрия е изключително важно да произвежда изделия с висока добавена стойност и най-вече да предлага завършен продукт. „Само за пример, в съседна Румъния около 1000 компании обслужват директно Dacia. Липсата на квалифицирана работна ръка показва и разминаването в очакванията на бизнеса и реалния пазар на труда. Бизнесът има остра нужда от готови кадри, обслужващи роботите, но тези хора трябва да бъдат обучавани“, поясни г-н Гилищаров. „Затова е наложително да се инвестира в образованието, вече има позитивни примери на български компании, които инвестират в образованието на млади хора, а има и други, които имат желание да основат технически колежи“, допълни той.


Навлизането на концепцията Industry 4.0 не е самоцел. За да се приложат принципите на концепцията – свързването на всички устройства в мрежа, събирането на данни и изпращането им към облак, последващата обработка и взимането на решения на базата на тази обработка – трябва да има и съответното производство. Компаниите в България, които използват роботи, все още са малко.


„Ние сме в началото на пътя. Бъдещето на индустриалните роботи е комбинацията от роботи и изкуствен интелект. В роботите на FANUC изкуственият интелект оптимизира траекторията им на движение само за 4 часа, докато иначе това би отнело 4 дни”, категоричен е г-н Гилищаров.


Все още има и трудни за роботизация области, като производството на малки серии, налагащи честа пренастройка, селското стопанство, както и нестандартни производства с малки партиди. „Но стремежът е всеки тежък човешки труд да бъде роботизиран. Най-вдъхновяващо е, когато клиентът е доволен от предложеното му решение. Затова е важен творческият подход при решаването на техническите въпроси, или както аз го наричам „излизането от стандартната кутия“. Това винаги води до по-висока ефективност и до удовлетвореност, когато човек прилага собствените си идеи и вижда резултата от тях“, заяви в заключение г-н Гилищаров.


Повече информация за ФАНУК България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ФАНУК България

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

ФАНУК България ЕООД
http://www.fanuc.bg/