Ако е бира, нека е Каменица: Разказваме историята на пионера в българската пивоварна индустрия

04.03.2021 г.5 мин.

Като част от прохладна лятна вечер или уюта на домашния зимен комфорт, вече 140 години бирата продължава да присъства на нашата трапеза. Основоположник на това е едно от широко познатите имена в пивоварната индустрия у нас – Каменица. Поколения специалисти успяват да съхранят традициите и същевременно да превърнат дружеството в иноватор, корпоративен гражданин и предпочитано място за професионално развитие. Днес Ви предлагаме да преминем заедно по пътя на автентичния български бирен вкус, проследявайки историята на именитата пивоварна.

Биреното производство у нас води началото си от град Пловдив и се свързва с имената на швейцарците Рудолф Фрик, Фридрих Сулцер и Адолф Бомонти. Те избират „oсмото“, по това време вече изчезнало, „Каменица тепе“ за строежа на една от най-модерните за времето си пловдивски сгради, в която през 1881 г. са произведени първите хектолитри от пенливата напитка.

Не закъсняват и първите признания за младата пиоварна. През 1892 г. Каменица е удостоена с почетен диплом от Първото българско земеделческо промишлено изложение, а на следващата година отличията се допълват от бронзов медал на Колумбовото изложение в Чикаго, САЩ.


„Дългогодишния си опит в пивоварството превърнахме в страст. Мотивацията за създаването на първокласни продукти за нашите клиенти, както и общите ценности за високо качество, професионализъм и непрестанно развитие обединяват нашите служители и затвърждава устойчивостта на работодателския ни бранд“, споделиха от Каменица.

Ако искате да станете част от талантите на Каменица, не се колебайте да кандидатствате за отворените обяви за работа, които ще намерите в Борса.bg!

Развитието на Каменица продължава с разширяване на дейността и нови пазарни дялове. След края на Втората световна война фабриката преминава през реконструкции и последователно увеличаване на производствените мощности. Каменица разполага с пивоварна фабрика в гр. Хасково, която е откритата през 1967 г. като фабрика за бутилиране на пиво. През 70-те и 80-те години на 20-ти век Каменица се счита за символ на качество, чистота и екологичност, а пивоварната в Пловдив първа у нас внедрява иновативен полунепрекъснат метод за ферментация на бирата.

На 18 юни 2012 г. Каменица се присъединява към една от най-мащабните пивоварни компании в света - Molson Coors Brewing Company, която управлява бизнес единици в Канада, САЩ, Великобритания, Централна и Източна Европа и Азия. Освен разнообразно портфолио от собствени и партньорски марки, Molson Coors Brewing Company е включена и в най-реномирания международен стандарт за устойчивост на глобалните корпорации – Индекса за устойчиво развитие на Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index).


Освен пионер и новатор в пивоварството, Каменица се позиционира и като компания с ясна политика за социална отговорност. Част от нея е популярната кампания „Алкохолът е лош шофьор“. От първото си издание през 2008 г. до днес инициативата се превръща в най-голямата и утвърдена платформа, информираща обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

В присъщия за Каменица иноваторски дух, през 2015 г. компанията реализира модернизацията и разширяването на производствените мощности в пивоварна „Астика“ в гр. Хасково. Нововъведенията са логистична база с площ от 20 000 m2, както и първият в пивоварната индустрия у нас анаеробен реактор, построен към наличната пречиствателна станция. Реакторът служи за пречистване на отпадъчните води на пивоварната и е част от дългосрочната стратегия на компанията за нулево замърсяване от производствения процес.

През последващата юбилейна 2016 г., в която Каменица чества 135-годишнината си, бизнесите в групата на Molson Coors в България и Румъния се обединяват в един клъстер.

„Пивоварница Каменица“ е най-новото и атрактивно попълнение в съоръженията на компанията. Тя се намира в гр. Пловдив и е първият у нас мултифункционален комплекс, помещаващ микропивоварна за крафт бира, ресторант, магазин за сувенири, посетителски център, амфитеатрална сцена и парк за отдих.

Източник на снимковия материал: Каменица, Пивоварница Каменица (Facebook)

Тагове: Molson Coors, Каменица, хранително-вкусова промишленост

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Каменица АД
https://kamenitzacompany.bg